Pashas


Turkiskt te som kokar i timmar innan det serveras. Lika snyggt som gott :-)


Hummus


Igårkväll var det dax för ladiesnight igen, lika mysigt som vanligt. Vi är verkligen ett gäng toppenbrudar! Igår deltog två "nya" töser, Yifang och Nathaelle, nice! Vårt lilla tjejgäng har nu gått från fem till sju :-).

 
Gårdagskvällen spenderades på en nyöppnad turkisk restaurang, Pasha. Ett mycket trevligt och snyggt ställe med känsla för detaljer. Då jag anlände först av alla chitchattade jag lite med en av ägarna. Han är egentligen en datatekniker som öppnat restaurang vid sidan om, coolt. Jag fick prova turkiskt te, lära mig att han kom från Istanbul och att huvudkocken på Pasha är en äkta turk innan resten av brudarna kom. Vi valde att beställa in en mix av husets bästa, accompanjerat av rödvin så klart. Vi njöt av hummus, grekisk sallad, grilltallrik, piroglikanade knyten…  Allt var jammi och avrundades med husets egna (mkt spicy) drink. Jag kan varmt rekommendera dig ett besök på Pashas!

 

 

Kärlek

Sara


Vita drömmar


Hade jag fått inreda hemma helt själv hade mitt hem varit vitt vitt vitt. Dock har jag en sambo som bland annat satt krav på en mörk soffa. Kanske vettigt då jag med jämna mellanrum spiller ut rödvin (och massa annat) i soffan … Bilder från Sköna hem.
Kärlek

Sara


 

 


Värmande ord!


Detta foto är den enda personliga ägodel som finns på mitt arbetsbord. Mina vackra underbara syskon, Nina och Jacob.Jag får väldigt många vackra mail från vänner och familj. Jag får vackra ord, foto på växande gravidmagar och uppdatering på små barn. Underbart och jag blir lika barnsligt glad varenda gång :-) Idag fick jag ett mail av min fantastiska syster, som för övrigt håller på att boka en tre veckor lång Kinaresa i juni :-). Bara några få ord men ack va de värmde. Jag är otroligt tacksam för min fina familj, idag speciellt för min syster!sara!
 
jag måste bara säga att jag älskar dej så mkt! å din blogg är den finaste jag vet!!! Lycka till med jobbet å projektet!!! I lund å sverige är det snö i massor hahah!
 
Kärlek nina
Kärlek
Sara


Smider planer!


Jag skulle väldigt gärna vilja gå på denna middagen :-) Jag har redan börjat smida lite planer för en stor fest hemma i Sverge i sommar. Micke och jag måste ju fira alla födelsedagar, jul, midsommar, namnsdagar kräftskiva, påsk, nya jobb, bebisar... under våra tre små Sverigeveckor. Vad sägs om att låta denna bilden svara för temat? Bilden har jag hittat här.


Välkommen torsdag! Det har, som jag förutspått, varit en stressig vecka varav det något mindre frekventa bloggandet från min sida. Vattenläcka, träning och jobb är tidskrävande helt enkelt. Denna veckan smider jag stora planer på jobbfronten, återkommer förhoppningsvis med goda nyheter inom snar framtid :-).

 

  

Micke sitter just nu i en bil på väg mot myndighetsmöte. Det blir fiskhuvud (kinesisk specialitet), gambei (botten upp) kareoke för hans del. Kanske kommer han hem med en rolig story till bloggen imorgon. You never know. Jag har fortfarande en förhoppning om att det kan trilla in ett Micke-inlägg här lite då och då. Än så länge har det bara hänt en gång men jag är positiv.

  

 

Jag laddar själv inför en kväll med turkiskt tema tillsammans med tjejerna. Först ska jag dock klara av ett lååångt möte där jag ska redovisa hela mitt projekt. Pust! Åtta månaders jobb ska utvärderas och granskas. Jag är dock inte ett dugg nervös då vi egentligen tagit allt pö om pö, dagens övning är egentligen mer en sammanfattning. En sista finputsning på alla rapporter och jag är redo!

 

 

 

Kärlek

Sara


we got a problem....

Vi har ett problem. Vi har ett stort problem. Vi har ett 70 000 kr problem. Vi har en vattenläcka i badrummet i vår lägenhet i Malmö. Igårkväll satt vi och lusläste köplagen, bostadsrättslagen och alla försäkringspapper, detta är den bistra sanningen:

 


Alla rör, ledningar, mellanskikt etc i en bostad är bostadrättsföreningens ansvar. Kakel, golv, väggar, diskmaskin etc är lägenhetsägarens ansvar. So far so good. Som ägare till din bostad har du en försäkring som täcker för allt som inte bostadsrättsföreningen ansvarar för med ETT undantag. Kakel, golv och väggar i badrummet (ytskickt och tätskikt). Du är ansvarig för detta men det täcks INTE av din försäkring, i alla fall inte av länsförsäkringarnas bostadrättsförsäkring. Vi måste renonera HELA vårt badrum, riva ut kakel, golv för att fixa vattenskadan och försäkringen betalar nada. Det är dyrt, det är 70 000 kr dyrt! Dessutom har vi ingen inkomst i Sverige så vi kan inte ens nyttja ROT-avdraget som i vanliga fall dragit ner på hantverkarkostnaderna. Kanske kan vi anlita en advokat och hävda att vi köpt vår lägenhet med ett dolt fel, dvs att vi inte rimligtvis kunde sett detta problem då vi köpt lägenheten. Vi har kollat på några liknande rättsfall och det verkar dock mycket svårt att få rätt i en sådan tvist.

 


Som sagt, vi har ett problem, ett mycket dyrt sådant!

 

Tips från mig till dig: ta noga reda på om din försäkring täcker ytskickt och tätskickt i ditt badrum. Länsförsäkringar gör det inte, varken i deras bostadrättssförsäkring eller villaförsäkring…
Kärlek
Sara


Malmö?


Enligt kinesisk hörsägen finns det en stad i Sverige där det enbart bor blonda lesbiska tjejer, närmare bestämt 25 000 sådana. Jag undrar, har du sett den staden?!?! Om inte, läs om den här.

 

 

 

Kärlek

Sara
Eftermiddagsfika
När jag börjar tråna efter eftermiddagsfika plockar mina givmilda kollegor fram det ena förslaget efter det andra. Det senaste budet var kycklingtår. De smaskade och njöt i fulla muggar av denna delikatess. Jag tappade aptiten.

 

 


Kärlek

Sara


Vårbesök
Jag tror att våren 2010 kommer att flyga förbi mig i raketfart. Det är i alla fall det jag hoppas på då jag redan ser fram emot härliga sommarveckor i Sverige. Precis som i höstas har vi ett helt gäng besökare som radat upp sig inför vårbesök i Shanghai. Till våren kommer vi dock att vara lite mer besökssmarta och försöka portionera ut de glada resenärerna. Ett besök i månaden är planen. Mellan varven ska vi försöka klämma in små weekends här och där. Det är hög tid för Micke och mig att upptäcka resten av Kina. Så här ser vårens res-och-besöksschema ut i dagsläget.

 

 

Jan. Pappagänget. Nanjing.

Feb. Anders och Linnea. Guilin.

Mars. Mickes pappa Lars och hans Annika. Kanske tittar Daniel förbi men det är ännu något oklart. Hangzhou.

April. Sara N, hoppas jag i alla fall. Än är ingen biljett köpt. Xian.

Maj-Juni. Här är inga biljettter köpa men Mickes syster med familj har visat intresse. Likaså min syster och farmor. Xiamen. Suzhou.

Juli. Jag kommer till Sverige!


Kärlek
Sara


Use today!


Härliga ord att kicka igång denna vecka med!


Ny vecka, nya möjligheter! Helgen försvann i vanlig ordning i en rasande takt. Trots att vi klämde in badhus, långprommis, lägenhetsjakt och stå-upp komedi hann vi faktiskt med lite slapping också ♥. Det enda plan som inte gick i lås och bom var min gulaschsoppa. Det blev hämtmat istället.

 


Den nya veckan är redan i full fart, Shanghai inledde veckan med solsken ♥. Det ser ut att bli en välfylld vecka för min del. Antagligen åker vi på en liten miniweekend till en stad som heter Nanjing i helgen. Staden ligger bara tre timmar bort med tåg så perfa för en liten minisemester. Nanjing var Kinas huvudstad innan Peking tog över och enligt guideböckerna bjuder staden på mycket kulturell sightseeing. Att åka bort på helgen innebär dock att jag måste klämma in mina 2 mil, 2 yogapass och 30 min styrka på 5 dagar… Då vi dessutom har några sociala event inplanerade i veckan anar jag en viss stress. Well, jag fungerar dock mycket bättre under stess än under tristess så hoppas på en mer happy vecka än den förra!

Kärlek
Sara


Orient rome


Micke på Orient Rome badhus, Shanghai 2010Som jag noga beskrev i häromdagen var fredagens kvällsaktivitet ett besök på ett av Shanghais badhus, Orient Rome. Detta badhus är med på listan över Shanghais bästa badhus och fast jag bara besökt ett är jag benägen att hålla med. Det var rent, fräscht med bra kvalite. Något man inte alls kan ta som en självklarhet i Shanghai.I omklädningsrummet på Orient Rome står det många skyltdockor iklädda pyamaser man kan få köpa.Efter att spenderat en kväll på Orient Rome tycker jag numera att ett badhus besök är ett måste för varje Shanghai-besökare. Det är en väldigt udda men positiv upplevelse. Jag vågar sätta tusen spänn på att du inte kan finna något i dess like i Sverige. Besöket börjar på badhuset SPA avdelning. Där kan du bada i olika pooler, duscha, basta, borsta tänderna eller bara hänga. Allt gör du spritt språngande naken (utom jag som knallade in där med bikini, en mycket malplacerad bikini). Det bästa med SPA-delen är de berömda bodyscrubbsen med efterföljande massage. Då ligger du naken på en brits brevid massa andra nakna kroppar och låter en skrubbtant skrubba hela dig. För herrarna är den en skrubbfarbror som gör jobbet. Tydligen gör de verkligen sitt jobb och skrubbar ALLT. Jag valde ingefärsskrubb och sedan blev jag insmord i honoung. Kommer du väl över nakenheten var detta sjukt nice!Inte helt säker på om det var trosor eller kallingar man fick...


Spelavdelningen inredning var djungelinspirerad och full med rökande kineser.När du är färdigskrubbad och ren får du små trosor och en pyamas innan det är dax för nästa avdelning. Här möts tjejerna och killarna upp och har sedan mycket att välja på. Det finns biorum och TV rum där man kan ligga och gosa, se på en film, äta och få massage. Man kan välja att köpa till ett VIP rum och få ett alldeles eget rum att hänga i, du kan spela spel, kort eller majong.

Vi satt i våra pyamaser, åt kinamat och tittade på kinesisk underhållning tillsammans med 300 nyskrubbade kineser. Happy Friday!


Ett sista alternativet är att titta på en show. Det var en något surrealistisk upplevelse att kliva in i en stor sal men 100-tals kineser iklädda pyamaser som alla klappar i takt till en låt framförd av en kinesisk transa.  Surrealistiskt men SJUKT kul!
Kärlek
Sara


Äktenskapsmarknad


Det är mycket action på äktenskapsmarknaden och många annonser att läsa!Denna mannen har nog något attraktivt att erbjuda! Eller är han ngn slags medlare. Vem vet? Poppis var han i alla fall.Vem vet, kanske kan denna tjejen matchas ihop med någon av dessa killarna?
Här pågår det byte av mobilnummer. Vad tror du, har de lyckats fått till en dejt mellan de sina?Idag tog Micke och jag en liten prommis i Shanghais svar på Central Park, Peoples Park. Den är något mindre än Central Park men ligger mitt i centrum och är ett populärt tillhåll för lediga kineser.  Det finns många aktiviteter att välja mellan i Peoples Park. Dans, motion, kortspel, karuseller, äktenskapsmarknad... På äktenskapsmarknaden träffas föräldrar och mor/farföräldrar som tycker att det är dax för de unga att slå sig ner och bilda familj. För att hjälpa dem på traven i jakten på den perfekta äkta hälften skriver de små annonser om sina yngre familjemedlemmar. Annonserna beskriver ålder, längd, lön etc. Ibland medföljer foto. Sedan är det bara att mingla, visa upp annonsen, titta på andras annonser, ställa frågor och på alla möjliga sätt markandsföra sin familjemedlem.
Dock är det inte så att de arrangeras äkenskap på denna marknad, mer blind dates. I Shanghai väljer de flesta sin parter själva men det är ingen som säger att föräldrar inte får hjälpa till på traven. Föräldrar och far/morföräldrars åsikter om sin partner är generellt av större vikt än hemma. Enligt mina kollegor är det även så att de som annonseras ut inte alltid är medvetna om att deras foto, längd och lön sitter upphängt på en lina i Peoples Park. Jag säger som så många gånger i Kina, varför inte?
Kärlek
Sara


Avatar

Detta är en film jag gärna vill se men enligt rykten måste man börja köa redan på förmiddagen för att ha den minsta chans att köpa en biljett.

 


Den nya storfilmen Avatar är en succe över hela världen, så även i Kina. Dock hanterar kinesiska regeringen denna sensation något annorlunda mot resten av världen… Då filmen slår det ena rekordet efter de andra i antalet besökare här i Shanghai oroar sig toppledarna för att filmen ska stjäla besökare från landets egna filmer. Således begränsas nu antalet biografer som får lov att sända storfilmen till endast ett fåtal. Shanghai har officiellt över 20 miljoner invånare. Gissa om det är svårt att få tag i biljetter?!

Kärlek
Sara


Bath houseBody Scrub - "Your top layer of gungy skin is vigorously scrubbed off with an exfoliating mitt while you lie naked on a plastic table. This is infinitely more enjoyable than it sounds and you can choose which goodies you want your scrub combined with. The list varies from venue to venue, but usually includes milk, honey, yoghurt, aloe gel and sea salts.
Bild och text från www.urbanatomy.com
Kvällens schema bjuder på ett besök på ett av Shanghais många badhus. Vi är 20 glada vitingar som ska dit för att mysa, bada, basta, äta och umgås. Shanghais badhus är inte som ett vanligt svenskt badhus med en 25m bassäng och en varm barnpool utan är mer som ett spa. Enligt de som vet kan man lätt spendera många timmar där, bada, basta, äta, sova, få massage, titta på TV… Kineserna brukar även sjunga karaoke eller spela majong då de besöker ett badhus. Mest poppis verkar det vara med olika typer av body-scrubbs. Återkommer med en utvärdering!
Kärlek
Sara
 

 


Årets fjärde helg


Om jag hade fått bestämma helt fritt över årets fjärde helg hade jag gått en långprommis längst Helsingborgs kust med min underbara familj. Denna bilden lånade jag från min lundavän Beckas blogg och är en av mina absoluta favvoplatser i Helsingborg. Här spenderade jag många timmar i somras med familj och vänner. Älskar att ligga på denna nybyggda brygga, höra vågorna klucka, titta på folk och hoppa i ner i öresund från bryggkanten. Helsingborg i mitt hjärta, alltid!

Hej bloggisar! Då var det fredag igen, trots att jag har haft en tråkig vecka så känns det ändå bara som att tiden flyger iväg. Skrämmande med tid, den går så snabbt. Jag blir så rädd att den ska ta slut, jag vill ha kvar min tid länge! Kanske bra med några tråkiga veckor här och där ändå, tiden går ju lite långsammare när jag har tråkigt. 

Jag hade planerat att kicka igång denna helgen med ett löppass och satte klockan tidigt. Jag gick upp, drog på mig träningskläder men sedan sa det bara stop. Jag ville inte. Så jag tog av mig alla träningskläder, kröp tillbaka ner i sängen och inledde fredagen med att läsa ut en bok. Kanske är det just därför jag inte har en supervältränad kropp. Jag har inte den diciplin som krävs. Eller så är jag bara morgontrött :-) Nu funderar jag på att komma för sent till kvällen aktiviteter och ställa mig på löpbanet istället för att sona mina synder. Men jag som kvällens arrangör kan nog inte komma för sent, eller?

 


Vad gällande resten av helgen så är årets fjärde helg är redan ganska fullbokad för våran del. Det blir ett besök på ett av Shanghais badhus, ett lååångt träningspass, stå-upp komedi och lägenhetsjakt. Kanske hinner jag med ett långkok också, är vansinnigt sugen på min hemmagjorda gulasch. Vad står på ditt helgschema?

Kärlek
Sara


Drömlya

Nu till helgen kickar Micke och jag igång en ny lägenhetsjakt. Pust! Kommer att bli svårt att hitta drömlyan. Vårt boende idag är bra på många sätt, mest tycker jag om poolen. Men jag kan inte bo ett helt år till i en lägenhet där jag inte ens får sätta upp tavlor. I min drömvärld uppfyller vårt nya boende följande krav:

 

Det är ett vackert gammalt hus med bjälkar i taket, burspråk och veranda.

Det kan också vara en vacker lägenhet.

Vi har minst ett extra-rum.

Det är varmt på vintern.

De har fina trägolv.

Vi får lov att måla om och sätta upp tavlor.

Vi har tillgång till en utomhuspool.

Vi har 30 minuter eller mindre till jobbet.

Det tar max 10 minuter att gå till metron.

Vi har tillgång till ett gym.

Det finns ett nummer man kan ringa för att få vatten hemleverat gratis inom 10 minuter.

Det finns en lättillgänglig vaktmästare.

Det finns två badrum.

Det är högt i tak.

 

 

Någon som sett min drömlya?

Kärlek
Sara


Tack!

Tack Anette för ditt fina och genomtänkta svar på mitt neggoinlägg!

 


...Sara, som mina kompisar brukar säga till sina barn. "Ibland får man acceptera att vissa dagar är tråkiga. Det kan inte alltid hända något roligt." Så acceptera att du haft en tråkig vecka. Nästa blir säkert roligare och jag tror du blivit lite bortskämd med storstadspulsen i Shanghai…

 

 

Kärlek

Sara


Ta inte din kärlek för given!

Egentligen vet jag inte om jag kan rekommendera denna bloggen då den främst fick mig att börja gråta…. Men den är så fin, ärlig, vacker och hemsk. Läs den, gråt och påminn dig om att inte ta din kärlek för given.

Du hittar den här.


Kärlek
Sara


Massage


Jag älskar inredningen på Green Massage och sitter mer än gärna några minuter i deras relax-avdelning (bilden till höger) efter min massage.


Igår var Micke och jag på massage. Vi går oftast till ett ställe som heter Green massage vilket var fallet även igår. De har flera ställen över hela stan och ett av dem ligger på gångavstånd oss. Shanghai kryllar av massageställen men det är faktiskt ställen som erbjuder en helhetsupplevelse. Vanligt är att man bara får ligga på en brits i ett stort rum (som man delar med andra) med lysrör i taket. För kineserna är inte mysstämning så viktigt de fokuserar rätt och slätt på massagen. Mest poppis är de blinda massörerna. Jag har däremot svårt att slappna av med folk som springer och pratar runt om mig, det spelar ingen roll hur duktigt massören är. Så jag väljer att betala 100 kr istället för 40 kr och får då en timmes massage i en vacker och avslapnande omgivning som den på Green massage.
Kärlek
Sara


Trist värmebölja

Jag vill ha en lotuslampa, den lilla. Kan faktiskt tänka mig två, en till sovrummet och en till vardagrummet. Hoppas nämligen på att dessa fina lampor kan lysa upp en tråkig vardag! Jag vet att jag har sett dem här i Shanghai men jag kan inte minnas var i denna shoppingdjungel jag hittade dem…
Det är en värmebölja i Shanghai. Idag förväntas temperaturerna att stiga upp till 18 grader! 18 grader i januari, underbart! Dock kommer temperatuern att trilla ner till 5 grader igen till morgondagen. Men ändå, att  det är möjligt att uppleva 18 grader i januari. Jag tänker äta kvällsmat på balkongen!

 

Annars bjuder denna varma onsdag inte på några överaskningar. Hela denna veckan känns tråkig och vanlig. Jag känner mig tråkig, vanlig och oinspirerad. Kanske beror det på att jobbet mest lunkar på, kanske för att vardagen tagit kontroll över Shanghai eller beror det på min frustration över att bo i ett hem som inte är jag. Säkert är i alla fall att jag inte varit på topp de senaste dagarna och inte riktigt lyckats finna glädje i min vardag. Vad gör man då? Vad gör du när du känner dig uttråkad och oinspirerad? Jag gjorde ett tappert försök igårkväll och bytte bort mitt inplanerade löppass mot middag och massage med Micke. Men maten var en flopp och min massör dålig. Osis för maten såg så god ut och massörerna på Green massage brukar vara toppen. Kanske är det så att livet planerat in en trist vecka för mig?
Kärlek
Sara


Gurkmetoden


En vanlig gurka består till cirka 96 % av vatten. Det övriga är mest cellulosa (kostfiber). Kostfiber är i och för sig nyttigt, men cellulosa är osmältbart för människan, och energiinnehållet i gurka blir därför lågt: 59 kJ (14 kcal) per 100 g gurka. Gurka har en ringa halt av C-vitamin. - WikipediaJag har fått munsår, igen. Nu vet jag dock hur mina läppar skulle sett ut om jag fått för mig att pumpa silikon i dem :-) Stora och svullna, AJ! Mina kollegor har som vanligt tips och trix för det mesta, så även för mina ömma sår. Munsår behandlar man enligt kinesisk medicin med gurka. Jag ska äta massor av gurka och lägga gurka på mina sår. Jag kan bara låta gurkan ligga där ett tag eller gnugga den mot huden. Munsår beror nämligen på att kroppen är överhettad och då ska man behandla den med "kall" mat. Gurka är kall mat, morot är varm mat. Jag ställer mig något skeptisk mot gurkmetoden…


Kärlek
Sara


Köttdisken i ShanghaiKärlek
Sara


Laowai


Bilden är lånad från Ninas blogg

Micke går numera ingenstans utans hans senaste inköp, en brosch. På brochen står det "laowai" på kinesiska, utlänning på svenska. Kan ju vara bra att ha om nu någon skulle blanda ihop honom med en svarthårig kines, det är viktigt att se till att alla är medvetna om förutsättningarna redan från början. När Micke går in i en butik med sin nya brosch möts han av glada utrop och fnitter. De flesta vill även prata med Micke och tilltalar honom "laowai". Enligt Micke så ger broschen honom minst 10 leende ansiken och 4 skratt om dagen. Låter onekligen som en trevlig brosch. Jag undrar så hur vi svenskar hade bemött en kines med en brosch som det stod "utlänning" på. Antagligen hade vi inte bemött honom alls utan låsats att vi inte såg broschen. Sedan hade vi viskat bakom hans rygg, eller?

 

 

Kärlek

Sara


Taggad!Jag klarade alla mina träningsmål förra veckan. Jag sprang 2 mil, styrketränade i 30 min och genomförde 2 yogapass. Vad är dina träningsmål?


En sådan uppföljning det blev på mitt träningsinlägg, vi är tydligen många som är taggade för träning i vår! Jag har lyckats få 6 nya tränigskompisar på funbeat, NICE! Allt ifrån min pappa som ska cykla Vättern runt till en ny bloggvän. Måste passa på att höga min pappa till skyarna, över 60 år och ska cykla 30 mil. Det är vad jag kallar inspirationskälla! Jag lyckades även med alla mina träningsmål förra veckan och sprang bland annat 2 mil, tjoho! Jag har nu alla förutsättningar för en lyckad träningsvecka och kommer att kicka igång veckan med ett bikramyogapass (yoga i 40 grader).

 
Om du  är sugen på att blir träningskompis med mig så hojta bara till så bjuder jag in dig till funbeat.

 

 

 

Kärlek

Sara


Dagens torr-tips!

Som numera vinterboende i Shanghai är jag expert på alla fuktgivande krämer. Att ständigt befinna sig i aircon är tufft för huden. Numera går jag ingenstans utan min räddare i nöden, Elisabeth Ardens 8 hour creme. Denna 75-åriga klassiker är det enda som biter på mina fnasiga Shanghailäppar. Micke klagar på den något annorlunda doften men jag hittar absolut inga fel på denna mirakelkräm.
Kärlek
Sara


Svish svish svishMicke var snyggast av alla i sitt rosa skidställ och sin utmärkta skidstil :-)Tredje lördagen 2010 blev lördagen då vi åkte utför i Shanghai. Vi var tolv glada skidåkare som tog oss till Sanghais inomhus skidbana. Vi for upp och ner för den 300 meter långa backar som ett gäng energiska jojos. Några snabbare än andra, några i förda hard core skidutrustning, andra i hyrda rosa skidställ :-) Det var faktiskt ganska svårt att svisha ner på den konstgjorda snön som bättre jämnförs med stora iskristaller. All heder till Micke som bara trillade en enda gång tydligt talade om för mig han faktiskt inte trillade en enda gång (hans andra dag på skidor någonsin). Bästa delen var Daniels hemmagjorda glögg.
Efter allt svishande drog vi till en av Shanghais sportbarer. Där käkade vi burgare och drack öl i äkta afterski-anda. Stämningen var verkligen på topp och afterskin fortsatte långt in på småtimmarna. När vi lämnade festen som förflyttat sig hem till Per stod alla fortfarnade och hoppade till "oa hela natten" med sina googles på sniskan. I dag är en långsam dag, trots det sitter Micke på kontoret och jag laddar inför 7,6 km på löpbandet. Det är inte lätt att ligga på topp! 

Kärlek
Sara


Godmorgon!

Vi njuter av en slow lördagsmorgon med långfrukost. Jag älskar verkligen att låta morgonen få ta tid på helgerna, på vardagarna är i alla fall mina mornar tajmade in i minsta minut.På denna soliga lördag står skidåkning på schemat. Japp, du läste rätt! Idag ska vi tillsammans med hela gänget bege oss till Shanghais inomhus-skidbacke för att åka utför. Shanghai bjuder nämligen på en 300 meter lång skidbacke med tillhörande knapplift. Ryktet säger att lutningen på backen är nästintill obefintlig och att man måste ta hjälp av stavarna för att överhuvud taget komma ner. Vad gör det, jag tänker fokusera på after-skin! Ingen skidåkning, ingen after-ski!

Kärlek
Sara

Dagens husmorstips!

För er läsare som råkar vara på smällen och för er som någon gång kommer att bli det: Om ni äter mycket sojasås under gradiviteten så kommer barnet få mörk hud. Om ni dricker mycket mjölk får barnet vit hud. Jag lovar! Jag har nämligen en dödssäker källa, mina kollegor!
Kärlek
Sara


Välkommen fredag!


Både Micke och jag jobbar på ganksa hårt nu för tiden, Micke ligger dock i topp då han har några jobbiga deadlines i januari. Två riktiga kontorsråttor är vi som bor framför datorn dagarna i ända och mest pratar jobb när vi kommer hem. Micke måste till och med arbeta några timmar nu i helgen. Det behöver tack och lov inte jag så jag kommer att passa på att nå veckans träningsmål, att springa 2 mil. Jag har 7.6 km kvar.Åh, då var det fredag igen och helg, härligt! Jag tillhör faktiskt inte skaran som ägnar hela veckan till att längta efter helgen men det är väldigt mysigt när den är här! Jag rivstartade denna soliga fredag med 4 km på löpbandet, ni må tro att jag är träningspeppad inför en våren. Kan inte förstå att det alltid är lika svårt att masa mig ur sängen 45 minuter tidigare för en löprunda när jag VET hur härligt kroppen mår efteråt. Jag är nog av den lata sorten innerst inne, hihi.

 

Misstänker att denna januarifredag kommer att forsätta i energins tecken. Har en hel hög olästa email som väntar på action och ikväll blir det festligheter hos Jenny och Micke. Full fart på alla plan! Önskar er en Happy Fredag!
Kärlek
Sara


Flyttbilen i Shanghai


Kärlek
Sara


XintiandiIgårkväll var det reunion för våra ladies nights. Mysigt att träffa tjejerna igen och snacka skit i några timmar! Igår valde vi restaurangen Kabb som ligger i det populära området Xintiandi.

 


Xintiandi som betyder betyder "New Heaven and Earth"  är ett nybyggt område i centrala Shanghai. Det består av renoverade klassiska stenhus och smala gränder. Området är kantrat av små butiker, shoppingcenter, restauranger och cafeer. Det är ett väl marknadsfört turistområde och är enligt Wikipedia speciellt populärt bland turister från Hong Kong. Då jag frågar mina kollegor om var jag ska ta besökare svarar nästan alla Xintiandi. Jag har dock noterat att de kineser jag känner inte värdesätter samma upplevelser som mig och mina vänner. Jag har faktiskt inte tagit med en enda gäst till Xintiandi. Min åsikt om det populär turiststråket är att det är plastigt, dyrt, överfullt av turister, polerat och precis det Kina som kineserna vill visa upp för omvärlden. Till Xintiandis försvar råder det dock en ganska mysig stämning bland stenhusen, området tillhandahåller även en hel del trevliga västerländska restauranger. Men om du bara har en vecka att spendera i Shanghai tycker jag inte att det är värt att lägga en enda timme (eller krona) i Xintiandi.


Kärlek
Sara


GoogleAtt Kina censurerar internet är ingen nyhet. Under de snart 10 månader jag bott här har youtube, blogspot och facebook varit nedstängt. Google, g-mail, hotmail har kommit och gått med jämna mellanrum. Vi ser till att behålla våra mänskliga rättigheter genom något som kallas "proxy", vilket innebär att vi når internet genom servrar i andra delar av världen. Det kostar en liten slant men är för oss en nödvändighet. Som jag skrivit innan så förvånas jag av kinesernas likgiltiga inställning till denna censur och detta brott mot mänskliga rättigheter. De kineser som jag känner rycker på axlarna och använder de internet sidor som är tillåtna.

 

 

 

Senaste nytt i debatten om Kinas förtryck mot det fria ordet står google för. De har publiserat en artikel på deras hemsida där de berättar om olagliga intrång på flera google konton. Google skriver  att "konton tillhörande dussintals USA- Kina- och Europabaserade Gmailanvändare som förespråkar mänskliga rättigheter i Kina verkar ha rutinmässigt brutits in i av tredje part". Google funderar nu på att sätta ner foten och stänga ner google.cn. De skriver "dessa attacker och den övervakning som de avslöjat, kombinerat med att  de senaste årens försök att ytterligare begränsa yttrandefrihet på nätet har lett oss till slutsatsen att vi bör se över huruvida vi kan fortsätta att bedriva verksamhet i Kina". Jag tycker att det är BRA att omvärlden reagerar. Kina har många bra och underbara sidor, förtyck, censur och brott mot mänsliga rättigheter är INTE några av dem!

 

 

Läs googles artikel här.

En artikel på svenska om googles artikel hittar du här.

 

 

Kärlek

Sara


Taobao


ÄKTA OPI nagellack, 25 kr för 5 ml. För er som inte kan nagellack, det är SJUKT billigt och väldigt talande för Shanghais shopping.
Jag har hittat ett nytt sätt att shoppa på. Det kallas taobao och jämnförs bäst med svenska blocket. Fast denna shoppingsite sträcker sig mycket längre än secondhand-shopping. Här hittar du ALLT! Privatpersoner, företag, second hand, nytt, äkta varor, fejkprodukter…. Det finns ingen hejd på denna hemsida. Det enda negativa med denna sidan är att den bara är på kinesiska, man måste alltså känna en hjälpsam kines för att kunna beställa. Det gör jag, min hjälpsamma kines är dessutom drottning av Shanghais shopping. Jag behöver bara nämna en produkt som jag gillar också VIPS så har hon plockat fram den billigaste återförsäljaren i Shanghai. Me likey! Mitt senaste projekt var nagellack, OPIs nagellack som enligt DNs sminkblogg är några av de bästa. Tre klick senare hade jag nagellack i mängder att välja mellan, alla ÄKTA OPI. Istället för de 260 kr/st de kostar hemma köper jag dem för 54 kr (stor flaska), 20 kr för en liten. Mitt enda problem är att välja!

Kärlek
Sara


En alldeles vanlig syn i Shanghai

Om det är något kineserna är BÄST på så är det frakta så mycket som möjligt på en gång!

 

 

Kärlek
Sara


Karriär framåt!

Idag damp det ner ett mycket trevligt mail i min inbox. Jag ska gå en tre veckor lång ledarutbildning med IKEA! En kurs jag verkligen hoppats på att få gå och idag fick jag bekräftat att jag blev antagen, jippi! Då jag började arbeta i Shanghai fick jag för första gången i min karriär personalansvar, en anings tidigt kan tyckas då jag bara hade 1,5 års arbetserfarenhet i bagaget men ack så roligt. Det är utan tvekan den delen av mitt jobb jag gillar mest. Ser fram emot att växa och utvecklas i min roll som chef under 2010 med en riktigt kul (och tuff) kick off!

Kärlek
Sara


Det räcker med ett?

Det är vanligt i Kina att reklam är baserad på lyckliga familjer med ett barn. Att jämnföra med Sverige där idealfamiljen ofta symboliseras med två barn.

 Om man frågar en kines om vad de tycker om sitt land så får du ofta svaret "good, but to many people". Ett förståligt svar då de knatar runt över 1 miljard kineser i Chinaland. För att försöka begränsa antalet kineser infördes 1979 den omtalade enbarnspolitiken (计划生育`= jìhuà shēngyù = födelseplanering) i Kina, varje familj får bara lov att skaffa ett barn. De flesta kineser jag känner är helt med på noterna gällande den enbarnspolitik som råder i landet och tycker att den är bra. Jag kan dock inte låta bli att undra om de verkligen tycker att det är ok att regeringen bestämmer hur många barn man får ha eller om de "lärt" sig att tycka att det är bra…

 Att inte själv få bestämma över hur många barn man vill ha anses vara ett grovt brott mot de mänskliga rättigheterna (Kina är dock inte känt för att värna om varje individs rättighet utan värnar om den stora massan). Den officiella ståndpunkten i Kina är att alla familjer UPPMUNTRAS till att bara skaffa ett barn med hjälp av ekonomiska incitament men att det inte finns några tvång. Det är även den bild jag fått av mina kinesiska kollegor i Shanghai. Toy Reid, som arbetar för kongressens exekutiva kommission om Kina, menar motsatsen. Han har genomfört omfattande forskning och funnit att "De mest kränkande former av tvång används för att upprätthålla födslobegränsningarna. Tvångsaborter och tvångssteriliseringar förblir vanliga i många delar av Kina". Enligt honom belönas några provinser i Kina efter hur många sterilisationer de genomför. I en annan provis erbjuds 3000 kr till den som anmäler en "oplanerad" graviditet. Toy Teid berättar fruktansvärda historier om kvinnor som tvingas att abortera, i många fall är det inte bara barnet som dör utan även mamman. Läs mer om detta hemska brott mot mänskliga rättigheter här.

 Jag tror på Toy Reids forskning. Jag tror även på mina kollegor som hävdar att den enda följden för ett extra barn är böter. Kina är ett stort land och olika regler verkar tillämpas på olika typer av männsikor. De männsikor som bor, jobbar och lever i Shanghai kan lätt informera omvärlden om deras Kina. Den hårt slitande kinesen på landen har inga möjlighter att göra sin röst hörd, de har heller ingen aning om vilka rättigheter en männsika har. Det är för mig uppenbart att varje kines har olika värde och behandlas därefter.

 Här kommer några stolpar om hur Kinas enbarnspolitik sägs fungera. Notera att detta är hur JAG förstått det hela, det är svårt att veta helt säkert i Chinaland.

  

·         Man får bara skaffa ett barn per familj.

·         Om ditt första barn är handikappat får du skaffa ett till.

·         I en del områden på landsbyggden får du sedan 2007 skaffa ett barn till om det första är en flicka.

·         Om både du och din partner är ensambarn få ni skaffa två barn.

·         "Straffet" för varje "extrabarn" du skaffar är böter. En årslön av det du tjänar per barn. Du blir även av med alla bidrag relaterade till dina barn.

·         Alla rika kineser kan skaffa hur många barn de vill. De tjänar ändå så mycket pengar att böterna spelar föga roll.

·         På fattiga landbyggden går det inte att kontrollera hur många barn de finns i varje familj. De är även så fattiga att de aldrig kommer att kunna betala en bot.

·         Om du jobbar inom partiet ska du föregå med gott exempel och bara skaffa ett barn oberoende av ovan undantag.

 

 

Jag avslutar med frågan som mina kollegor inte har rätten att svara på, Hur många barn vill du ha?
Kärlek
Sara


Funbeat


Vågar du träningstävla mot mig i vår? Vem tränar mest, vem springer fortast, vem är starkast? Ja, detta är en UTMANING!Bloggisar! Om det är någon mer än mig som har stora planer på träningsfronten i vår och skulle vilja jobba TILLSAMMANS för att nå våra mål, signa upp dig på Funbeat! Funbeat ett träningsforum där vi kan bli träningspolare oavsett var vi befinner oss i världen.  Vi kan följa varandras träning, peppa varandra eller om ni är som jag hitta fler att tävla mot :-) 


Om du skickar mig din mailadress kan jag bjuda in dig så blir vi träningsvänner direkt. Om du fyller i din mailadress i kommentarsfältet så är det bara jag som ser adressen så no worries för att din mailadress kommer att synas.Signa upp NUKÖR VI!

 

Kärlek
Sara
som ska springa en mil idag


Män i överflöd

 

Enligt dagens tidning här i Shanghai föds det varje år 119 pojkar för varje 100e flicka i Kina. Om 10 år beräknas det finnas 24% fler män i Kina än vad det finns kvinnor, det är 24 miljoner singelmän. Så till alla singeltjejer, Kina är stället att åka för att finna en man!

 

 

Nä, skämt å sido. Anledningen till detta överflöd av kinesiska män är som bekannt att många kinesiska familjer föredrar pojkar framför flickor. Då de i många fall bara är tillåtna ett barn blir resultatet att många flickor aborteras bort eller "försvinner" vid födseln. Jag har faktiskt ingen aning om vad som är vanligast av de båda, dock är det olagligt att ta reda på ett barns kön innan det föds… Enligt mina kollegor är denna fruktansvärda kvinnosyn vanligast på landsbyggden och existerar inte i storstäderna. Jag tror dem, det är få välutbildade Shanghaineser som skulle göra sig av med sina döttrar (jag är inte lika övertygad om Shanghais underbetalda arbetare). Däremot fick Mickes kollega som födde två tvillingdöttrar i Shanghai medlidande från sjukhuspersonalen. Två barn men ingen pojke, en sådan otur!

 

 

 

Kärlek

Sara


Det kliar i fingrarnaDen klassiska Barcelonastolen kommer snart att beställas hem till oss fast för en betydligt billigare peng än vad orginalet kostar :-) Vi kommer dock att beställa en i vitt skinn, så klart!SNYGGA detaljer! Vi har kännt och klämt på möblerna som tillverkas här i Kina. Jag kan inte säga annat än att de i detta fall lyckas med allt, från detaljer till kvalitet.
Även denna fåtölj kommer snart att vara beställd. Vi kommer att köpa två stycken och placera dem i soffgruppen. Det är en väldigt comfy fåtölj som även den kommer att komma i VITT skinn.Det kliar i mina inredningsfingrar. Jag drömmer uteslutande om vita väggar, valnötsgolv och nya köksluckor. Jag håller alla tummar jag har för att vi ska lyckas förhandla oss till en ommålning i lägenheten och därmed även rätten att få göra hål i väggen. Det känns att komma från en egenrenoverad lägenhet till en där jag inte ens får lov att sätta upp tavlor som jag vill…

 
Fram till förhandling kommer jag att drömma vidare om vita väggar, coola tavlor och nya möbler. Speciellt om nya möbler då det faktiskt är något jag kan göra något åt utan förhandling. Vi har hittat en återförsäljare som säljer klassiska designmöbler för en struntsumma. Vi har redan två fåtöljer spikade på inköpslistan, vi kikar även på soffa och lampa. Underbara kinashopping :-)
Kärlek
Sara 


Porterstek blir portstek

Helgen spenderade vi i goda vänners lag. Alla har kommit åter till Shanghai efter julhelgens alla resor, mysigt. Lördagskvällen tillbringade vi med att diskutera opassande ämnen tillsammans med Filip och Zuzana.

 

 

 

I Shanghai smattrar regnet mot rutorna denna januarisöndag. Då ni är i full fart med era morgonbestyr har Micke och jag redan hunnit med en löprunda, brunch på Sashas med Nina och Gustav samt en film. Helgen som skulle bli oplanerad och slow blev istället kantrad av vänner och god mat. Ingenting jag klagar på direkt ♥. Just nu mellanlandar vi hemma och laddar inför middag med nya vänner ikväll.

 

 

Gårdagen gick även den i mat och vänners tecken. Planen var att bjuda våra kära vänner Filip och Zuzana på en enkel porterstek. Det visade sig att porterstek inte är enkelt i Shanghai. Tre timmar for vi Shanghai runt till tre olika matbutiker för att hitta de enkla ingredienserna till denna nybörjarstek. Dock kom vi hem utan varken porteröl eller enbär. Vi tänkte om, köpte portvin och tranbär istället (första gången jag gjorde porterstek blandade jag ihop porteröl med portvin men det var det ingen som märkte, hihi). Så portersteken blev portstek. Det blev en mysig kväll och riktigt kul att träffa Filip och Zuzana efter all julsemester. Underbara helg ♥!

 

 

 

Kärlek
Sara


Som hand i handske

Jag är numera ägare av dessa skinnhandskar. Enkel design med en liten detalj, precis i min stil.Man hade kunnat tro att jag fått nog av fejkmarket då jag förra helgen spenderade fem timmar där med pappagänget. Åtminstone hade man kunnat tro att jag var smart nog att göra även mina inköp då vi redan var där. Men icke, vilket resulterade i en snabb visit där igår. Dock valde vi Shanghais minsta fejkmarket, även kallad pearlmarket då en våning endast består av pärlor och smycken. Den är lite lugnare och prutningen är inte lika utmattande som på den stora marknaden. Å andra sidan är utbudet inte lika stort. För mig passade det perfekt då gårdagens skoppingsyfte inte var storshopping.

 

 

 

 

Jag har länge spanat på ett par svarta skinnhandskar men liksom inte kommit till skott. Jag behöver ofta få känna, klämma och fundera ett tag innan jag kommer till beslut. Igår fick jag äntligen tummen ur och kom hem med ett par nya handskar. 100 kronor gav jag för dessa skinnhandskar som passar som hand i handske :-). Vågar inte påstå att de är av äkta men de är gjorda av äkta skinn och för mig är det kvalitén, inte märket som är viktigt.

 

 

 

 

Kärlek
Sara

Försenad julklapp


Svenska tidningar är LYX för en utlandssvensk som jag!För några dagar sedan anlände en försenad julklapp från Sverige. Mamma hade tänkt till och tyckte att vi behövde lite svensk lektyr under vår resa till Filippinerna. Som sagt blev julklappen försenad med snigelposten så den hann aldrig följa med på semestern. Den kom dock lika mycket till sin rätt hemma i Shanghai. Denna långsamma lördagsmorgon har jag kommit i kapp med svenskt skvaller och mode. Numera vet jag bland annat att Anna Anka äter brosk, intressant!

Kärlek
Sara


Dejtnight

Jag har en dejt ikväll.

 


Så jag är på språng med att raka benen, noppa ögonbrynen och stänka lite parfym bakom öronen. Jag ska platta håret, hoppa i en klänning och sätta på mig ett par skor som är både för höga och för kalla. Är det dejt så är det! Jag tror att det är viktigt att gå på dejt, även om man varit tillsammans i tre år. Att man inte alltid hamnar framför TVn i mysbyxorna. Så ikväll blir det en RIKTIG dejt med trerätters middag och levande ljus. Jag längtar!
Kärlek
Sara


Systemkamera i vår ägo

Fredag, härliga fredag. Jag är taggad och redo för helg! Denna helgen har vi inte många planer, det har vi inte haft på hela veckan. Ovanligt för oss och jag känner verkligen sug efter träning och kompismingel men ack så välbehövligt med en slow vecka. Jag har nästan vilat bort min förkylning och hemmet har återgått till normalläge efter pappagängets besök.


 

Jag misstänker att årets andra helg kommer gå i fotografins tecken då vi igår köpte en systemkamera. En riktig bamsekamera med den ena tekniska färdigheten efter den andra. Tror den kommer att underhålla min tekniktokiga sambo lääänge. Jag är mest fashinerad av att klickljudet och att kunna bli bra på bild. Tror mig ana att det är Micke som kommer att fota och jag som kommer att posa :-)

 

Njut av denna i Shanghai soliga fredag!

 

 

Kärlek

Sara


Lunchtime!


Lunch från IKEAs personalmatsal, 3 kr inklusive frukt! Ris, kål, kycklingvingar och tofu stod på menyn denna dag.På min arbetsplats är lunch ett ständigt problem. Numera äter jag faktiskt för det mesta med Micke och hans kollegor då de ofta äter på lokala restauranger i närheten. Det kostar en tjuga och är helt ok mat (pappa älskade den). Mina kollegor lunchar uteslutande i IKEAs personalmatsal (3 kr) eller så tar de med sig lunch som deras föräldrar förberett på morgonen (ja, det är sant och VÄLDIGT vanligt bland alla åldrar). Jag följer med till IKEAs matsal ibland men det slutar alltid med panikhunger klocken tre då maten INTE är god. Man kan välja mellan kinesiskt (ris, kål och ngt kött) eller en smaklös överkokt pasta. Ofta väljer jag pastan. Häromdagen då jag faktiskt följde med mina kollegor till matsalen var det jackpot med kycklingvingar. Den enda kinesiska mat från IKEA-matsalen som är ok enligt mig!


IKEAs personalmatsal påminner en del om svenska skolmatsalar....
Kärlek
Sara


Mitt 2009
Micke och jag flyttar till Shanghai, Kina och jag börjar blogga.

Sista Mars 2009 lämnar Micke och jag Sverige för att bege oss ut på vårt livs äventyr! Vi flyttar till Shanghai! Allt annat under 2009 överskuggas lite av denna stora omställning som påverkar alla delar av våra liv. Den trygga Malmö-vardagen byts ut mot ett intensivt och föränderligt Shanghai och varje dag blir en spännande upptäcktsfärd. Jag skriver mitt första blogginlägg och inser att jag trivs med det skrivna ordet på webben! Vi byter båda tjänst och antar nya utmaningar på jobbfronten. Jag uppfyller ett av min stora mål och blir IKEA anställd med personalansvar:-), något som jag verkligen trivs med. Vi träffar även många nya trevliga vänner från jordens alla hörn, även om det verkar som att det är svenskar som står oss närmast om hjärtat. Vårt Shanghaigäng tar form och vi inser vikten av vänner, nya som gamla. Samtidigt kan vi inte glömma vårt underbara liv i Skåne med alla hjärtevänner som finns där. 2009s skugga är saknaden efter våra nära och kära långt borta i svealand.


2009 var kantat med resor till jordens alla hörn. Vi hann med Zurich, Hongkong, Sverige, Malaysia och Filippinerna.

Årets första resa begav sig till Zurich där vi hälsade på Micke syster och hennes man. Vi bodde i en igloo och Micke stod på skidor för första gången i sitt liv. Det var en rolig syn :-). Vi åkte till Hongkong över en försommarhelg och förundrades över hur ordentlig staden är. Vi njöt av att bada i havet och av den skog som omger staden. Sommaren spenderade vi i älskade Sverige. Det var en resa i vänners och familjens tecken. Vi umgicks, åt mat, badade och MÖS i världens vackraste sommarland! I oktober tog vi en paus och stack till en paradisö i Malaysia tillsammans med vännerna Jenny och Micke. Det blev en riktig paradissemester med sol, bad, snorkling, mat, dyk och goda vänner. Julen firade vi på Filippinerna. Resan som kompenserade för en missad jul i Sverige. Det var en mysig semester och solen värmde våra frusna decemberkroppar. Dock är det redan bestämt att julen 2010 kommer att firas i Sverige!

 Årets brölopp. ♥ Katja och Johan ♥ Maria och Mikael ♥ Karin och Nicklas ♥ Eva och Viktor ♥

Bröloppsinbjudningar börjar för första gången trilla in under 2009 där Micke och jag inbjöds närvära då kära vänner befäste sin kärlek för varandra. Tyvärr kunde vi bara deltaga vid två av bröloppen då de 8 000 kilometerna försvårar hemfärd. Jag var tacksam för de två vi kunde närvara vid och det var två helt underbara fester! Vi skålade högt för alla fyra par och önskar dem ett långt och lyckligt liv tillsammans. Än har det inte trillat in några bröloppsinbjudningar för 2010, men man vet ju aldrig :-)

 

 

Sara ♥ Micke

Micke och jag firar 3 år som par. Att flytta tillsammans till andra sidan gjorden har gjort oss till ett mycket mer sammansvetsat par och kärleken blomstrar som aldrig förr!


Träning

Jag pausar under 2009 min underbara hobby, att leda träningsklasser. Flytten tar för mycket tid och jag fokuserar istället på andra saker. Köper ett årskort på Shanghais bästa yogastudio och yogar så ofta jag bara kan. Mellan varven står jag på löpband i gymmet. Jag saknar gruppträning, både att leda och att bara gå som motionär. Något jag planerar att ta itu med under 2010! Besök ♥ Viktor ♥ Therese och Anders ♥ Åsa ♥ Ida och Tomas ♥ Mamma och Mormor ♥ Pappa, Cecilia och Fabbe ♥

Vi tar emot många Sverigebesök och njuter av dersa sällskap. Vi utforskar Shanghai tillsammans och visar glatt upp vår nya stad. Vi hoppas och önskar att de njöt av sin Kinasemester och håller alla tummar vi har för att de kommer åter snart! Under våren 2010 har vi redan en hel del besök inplanerade. Detta år försöker vi dock fördela våra besökare till ett gäng i månaden. Vi behöver en liten paus mellan varven :-)Kärlek
Sara


Utan skyddsnät

Jag har gjort det, bara så där. Det fanns ingen återvändo längre så jag gjorde som med plåster, tog bort det snabbt som tusan. Jag står numera på skakig mark utan skyddsnät. Det känns nervöst, lite ängsligt men jag väljer att tänka POSITIVT. Det kommer att gå bra!

 
Det är A-kassan som sätter min värld i gungning. Efter en viss period som utlandssvensk är man inte längre berättigad A-kassa. Där är jag nu så jag sa upp mitt abonemang idag. Nu står jag utan finansiellt skydd när vi flyttar hem igen. Om man väljer att byta mellanmjölkslandet mot  en lite mer kryddig tillvaro får man nämligen inte längre ta del av de väl utarbetade skyddsnät man annars tar för givet. Men det är det värt :-)

Kärlek
Sara


Dagens i-landsproblem

Jag behöver klippa mig. Gjorde misstaget att låta en Fillipino klippa mina lockar och nu ser det ut som att ett barn tagit fram kökssaxen och klippt av några tesar på måfå. Sedan dess har jag haft håret uppsatt.Frisörer är ett problem i Shanghai. Ofta kan de inte engelska och ännu vanligare är att de aldrig ens kännt på ett lockig hår. Det bådar inte gott då jag behöver både klippa och slinga. What to do? Jag får nog knalla iväg till de alldelese förskräckligt dyra internationella salongerna och hoppas på det bästa!Chinaway, bild lånad av EllinorKärlek
Sara


Nytt år, nya drömmar

Så här i årsskiftstider funderar jag mycket över mål och mening med livet. Vad vill jag, hur vill jag, vad vill jag inte? Under vår semester på Filippinerna var fokus just 2010 och vi funderade mycker över hur vi vill forma det nya året. Jag tror att medvetna planer och tydliga mål gör resan mot ett bättre liv lättare. För visst kan det alltid bli bättre och det finns alltid någon dröm som kan uppfyllas :-) Jag ska inte avslöja alla mina/våra drömmar och planer här, en del vill jag ha för mig själv men tänker dela med mig av några stycken.

 


Livsnjutare

2010 är året då Micke och jag ska njuta ordentligt av livet. Vi kan i ärlighetens namn vara lite lata ibland och byta en god hemmagjord sallad mot en stressad hämtmiddag, glömma att tända ljusen och slänga oss i soffan. Under 2010 anstränger vi oss det lilla extra, tänder ljus, nyttjar vår balkong och äter oförskämt god och nyttig mat! Till vår förebild har vi vår goda vän Laurel som alltid ser till att tillföra det där lilla extra till livet! 

Hälsa

Att bli hälsosammare finns nog på mångas nyårs-listor, så även på vår. För vår del innebär det mer motion och mer hemmalagad mat. Att göra skillnad på vardag och fest och spara godiset till helgen (något jag tummade på redan idag då jag fick i mig några rutor marabou efter lunchen. Men så är jag ju sjuuuk). En annan aspekt är att försöka komma ut ur Shanghai med jämna mellanrum för att andas FRISK luft, en bristvara i våra storstadsliv. Jag vill även börja undervisa träningsklasser igen. Om allt går som jag vill kickar jag igång redan i Februari!

 


 

Resor

Micke och jag delar passionen att resa. Hade vi kunnat hade vi inte gjort annat än att fara land och rike runt och bara upplevt. However, budjet och jobb sätter vissa gränser! Under 2010 ska vi fokusera mer på jättelandet Kina och försöka komma iväg på många weekends. Dels i närområdet runt Shanghai men även till Xian där de brömda krigarna står och till Guilin där vi vill se stora teodlingar. Jag skulle även gärna ta en tripp till vackra Xiamen. Vi vill göra en större resa i höst, Tokyo står högt upp på listan likaså Tibet. Sedan blir det minst TVÅ Sverigebesök under 2010, sommar och vinter!

 

 

 

 

Bloggen
Jag drömmer om att dubbla antalet läsare till mig blogg. Hjälper du mig? Vad drömmer/planerar du för under 2010?Kärlek
Sara


Sjukis igen

Jag är sjukis igen, fast jobbar ändå. Tack och lov för nässpray och alvedon! Micke och jag har konstaterat att vi åkt på både en och fyra stora förkylningar sedan vi flyttade hit. Betydligt många fler än hemma i Sverige, där var jag sällan sjuk. Det måste bero på annorlunda bakterier och generellt smutsigare luft. Mina kollegor konstaterade idag att min kropp är van vid frisk och ren luft, inte Shanghais… Hmmm.


Vi är några stycken som snörlvlar och nyser på jobbet idag. Dock ser man en klar skillnad mellan mig och de sjuka kineserna. De bär alla masker, för att inte smitta de andra. Jag nyser i alla fall i armvecket. Men jag känner mig lite skyldig som fritt och generöst delar med mig av mina baselusker till kollegorna. Vad tycker du; ska man bära ansiktsmask när man är förkyld för att inte smitta andra?


 
Kärlek
Sara


En vecka i Shanghai

Då bloggandet vilat några dagar och jag inte skrivit så mycket om pappas, Cecilias och Fabians besök slår jag ihop hela veckan och ger er deras Shanghaiupplägg. Kanske får du några tips inför din resa ;-) Alla Bilder går att göra större genom att klicka på dem.


DAG 1


Jag hämtar ett trött gäng på flygplatsen. Vi kramas och åker hem för någon timmas vila innan det bär av till tygmarknaden. Gänget beställer skjortor, kavaj, byxa och vinterjacka. Även jag råkade beställa två skjortor. Jag kan inte hålla emot då de bara kostar 85 kr st! Vi tar en promenad i ett kinesiskt bostadsområde. Tittar in i spartanska boende och förundras över all märklig mat som säljs på gatorna. Kvällen avslutas på Lost Heaven där vi käkar kinesiskt.
DAG 2

Tyvärr är batterierna slut i kameran denna dagen så ni får nöja er med det skrivna ordet.

Jag och Micke jobbar. Gänget käkar en lunch på M on the Bund. En västerländs restaurang med fantastik utsikt över Shanghais skyline. Det promenerar bort till Gamla staden och strosar runt i de vackra kvarteren byggda i äkta kinesisk stil. De strosar även runt i Yuyang Garden, en kinesisk trädgård känd för sin skönhet. Under tiden gänget väntar på att Micke och jag ska jobba färdigt tar de en fotmassage. På kvällen lär vi oss att laga dumplings med hjälp av en kinesisk kock. En favvorit i repris efter Therese och Anders besök.
DAG 3
 


Nyårsafton! Micke och jag jobbar. Gänget kommer och hälsar på kontoret och följer med på lunch med mina kollegor. Det blir en äkta kinesisk lunch med runda bord och många kineser. Pappa njuter av kinamaten! Gänget åker vidare till Pudong, den delan av Shanghai där alla coola skyskrapor finns. De åker upp i Pearl Tower, Shanghais kända TV torn. Där går de på glasgolv och tittar på staden som aldrig tar slut. På kvällen gör vi oss nyårsfina och åker till Kagen Teppanyaki. Där äter vi mumisg japansk mat i en lyxig omgivning. Vi njuter av både maten och sällskapet. Vi beger oss hemåt igen och får trängas med alla tusentals kineser som alla vill få en titt av de kändisar som har spelning precis utanför oss. Tolvslaget firar vi på balkongen och hamnar mitt i ett fyrverki utan dess like. Jag trodde att det utlovade fyrverkeriet skull bli mesigt, jag kunde inte haft mer fel! Det var the fyrverkeri of our lives!DAG 4Vi äter långfrukost och pratar om det helt underbara fyrverkeriet från gårdagen :-). Sedan bär vi av mot fejkmarket för shopping. Och shopping blir det! Pappa och Cecilia kom med tomma väskor och en lååång shoppinglista. Med hjälp av deras shopingmood och mina prutninsfärdigheter blev det MÅNGA fynd. Jag var dock väldigt noga med att inte låta dem pruta själva, medkänsla och fejkmarket går bara inte ihop! Helt slutkörda beslutar vi oss för att skippa kvällens inplanerade akrobatikshow och tar istället en liten prommis på Shanghais stora shoppinggata, Nanjing Lu. Där tävlar neonljusen om uppmärksamhet och det går nästan att ta på den intensiva storstadspulsen. Väl hemma däckar vi i soffan med var sitt glas rött.

 

 

DAG 5
Idag åker vi till Shanghais akvarium för att Fabian ska få se på riktigt stora fiskar. Det visar sig vara en upplevelse som passar för alla åldrar! De har en 150 meter lång undervattentunnel som man går igenom. Där är man mindre än en halvmeter från hajar, havsskölpaddor och andra fiskar. Coolt! Vi äter lunch på en av stadens bästa dumplingsrestauranger som råkar ligga i stadens storsta shoppingcenter, Super Brand Mall. Sedan åker vi till glasögonmarknaden och beställer BILLIGA BRILLOR. Kvällen spenderas på en kinesisk restaurang som serverar mat från provinsen Sichuan. Det var gott men SPICY! Vi hinner även med ett besök på baren People Seven där vi dricker coffe in flames.

 

 

DAG 6Gängets sista dag i Shanghai. Vi går på den berömda Westin brunchen och dricker skumpa till det sprutar ur öronen på oss. Sedan tar vi en skön prommis i TaiKan Lu och tittar på alla designprylar som går att finna där. Kvällen spenderas inom hemmets fyra väggar. Pappa lagar varma mackor med svampstuvning och jag och Fabbe kramas hela kvällen. Jag fäller en tår eller två innan jag somnar då gänget åker till Peking morgonen efter. Saknar dem redan! Min älskade Micke torkar mina tårar och jag somnar i hans famn.


♥ Vi har haft en UNDERBAR vecka; Shanghai, gänget, Micke och jag ♥ 
Kärlek
Sara


Uppdatering

Jag har haft en liten bloggpaus, pappabesök och nyårsfirande har stått i fokus så bloggandet har fått vila några dagar. Men nu är jag tillbaks bakom knapparna igen. Vinkade av pappa och gänget i morse och ligger hemma med en dunderförkylning så massor av tid till att blogga idag.

Det var åter igen ett snyftigt farväl, jag tycker VÄLDIGT mycket om min familj! Jag och pappa konstaterade att det var några år sedan vi umgicks så intensivt och så många dagar i sträck. Som vuxen med skilda föräldrar och numera boende på andra sidan jorden kan det vara svårt att få ihop långa veckobesök med sina föräldrar. Jag är otroligt tacksam för veckan jag fick med min älskade pappa, Fabian och Cecilia. Lägenheten känns väldigt tom och tråkig. Jag håller tummarna för att de har fått mersmak och kommer åter riktigt SNART!
Kärlek
Sara


RSS 2.0