Snabba vändningar

Väderprognosen för de kommande dagarna.  Högst upp ser du datum: 10 28 är den 28e okt osv. Översta temeraturen är max temp under dagen. Den understa min temperaturen. Jämnför sedan den 31a okt med den 2a nov. Ser du ngt konstigt? 

Tyvärr tror jag att prognosen stämmer. Här blir det en ny årstid över en natt. Så jag antar att hösten/vintern kommer på måndag. Usch, jag som tycker om sommar Shanghai! Tur att jag precis beställt en vinterjacka, den kom hem till oss vid lunchtid idag! Visar er när jag e nära en kamera.

Kärlek
Sara


Fina Maria

Idag fick jag ett mycket fint mail av min älskade Maria. Hade jag inte suttit på jobbet hade jag gråtit floder. Priset man betalar för äventyr och nya uppleveser är högt. Jag är ju så långt borta från mina älskade älskade vänner!!! JAG SAKNAR ER och idag speciellt dig Maria! 


Fina Maria och hennes Micke på deras brölopp i somras

Kärlek
Sara


jobbar och jobbar och jobbar och jobbar

Jag har jobbat som en galning hela veckan. Har besök från Älmhult och 11h arbetsdag verkar inte räcka till för allt som ska diskuteras. Pust! Längtar efter helgen, då ska jag SOVA!
mina kollegor är nästan de enda jag träffat denna veckan. Ja oxå mamma o mormor så klart!
Kärlek
Sara

Mammas mat

Idag har jag längtade hem hela dagen! Jag visste nämligen att mamma och mormor skulle stå vid spisen med SVENSK mat när vi kom hem! De bjöd på fläskfile med svamp sås och potatis. Jag åt mat för hela veckan, MUMS vad det var gott. Det finns helt enkelt inget bättre än mammas mat!!!
mormor lagar MUMSmat


mätta och belåtna! tyvärr glömde jag fota själva maten så detta fotot får duga!
Kärlek
Sara

Ellinor

Får jag presentera en av stammisarna i ladies night gänget: Ellinor.Ellinor är en av mina favvotjejer i Shanghai. Hon pluggar fashion technology på ett franskt universitet, vilket innebär studier i mönsterskärning mm. I ärlighetens namn vet jag inte riktigt vad det innebär men hon e en fena på att designa och göra kläder, jag har beställt en aftonklänning :-). Till skillnad från de flesta andra svenska studenter här är hon inte utbytesstudent, utan ska gå hela sin utbildning i Shanghai. Ellinor är en riktigt cool cat :-). Under hennes första månander här kände hon inga västerlänningar utan umgicks bara med kineser. Innan hon hittade sin drömlya delade Ellinor lägenhet med två av sina kursare (kineser) och fick därmed en lite mer genuin upplevelse än resten av oss (både på gott och ont). Eftersom Ellinor lever ett lite mer kinesiskt liv än oss andra har hon alltid ngn rolig story på lur, guldklimparna skriver hon om i hennes humoristiska blogg.


Jag träffade Ellinor på ett seminarium arrangerat av svenska handelskammren. Efter det har vi umgåtts stadigt. Tillsammans med Zuzana och andra brudar så arrangerar vi ladies night ihop, fixar middagar och festar nätterna igenom. En av mina allra galnaste kvällar i Shanghai upplevde jag tillsammans med Ellinor :-)  Ellinors vackra ögon och härliga humor charmar de flesta och jag ser alltid fram emot mina "dejter" med Ellinor!  
Kärlek
Sara


En dekadent söndag

Vår söndag beskrivs bäst som härligt dekadent. Mamma och mormor tvingades att glömma allt som heter jetlag, vi tog med dem på Champangebrunch. Jag och Micke har varit där två gånger innan men njutningen är lika stor ändå. Fantastisk mat och underhållning i världsklass. Vad sägs om champange, kaviar, hummer, opera, akrobatik och krämiga ostar? På eftermiddagen åkte vi upp och tog en titt på Shanghai från världens högsta observatorieum, 101 våningar upp. Där balanserade vi på genomskinligt glasgolv! Vad gjorde du i söndags?

opera och champange!


Shanghai Financial Tower är inte världens högsta byggnad men har världens högst belägna observatorium på 101a våningen. Där var vi i söndags!


Shanghai från 101a våningen!

 

Kärlek
Sara


Mamma och mormor

Nu är mamma och mormor här! Hela, rena men en aningens trötta anlände de till flygplatsen igår morse. Vi hade en lugn lördag, hann med ett besök hos skräddaren och en portion kinamat. Känns som att de alltid bott två vackra damer i vårt gästrum! Jag är så lycklig över att få han min fina fina mamma o mormor här!

Kärlek
Sara

lägerskola

Sista dagen på kick-offen. Hade en riktigt trevlig kväll igår, skrattade så jag grät flera gånger. Dock så måste jag säga att en företagsfest al la IKEA Shanghai är mycket olik en företagsfest al la Anoto, Lund.

Middagen var över på en timme. Kineserna har inte samma syn på måltiden som vi har. Vi tycker om att sitta länge vid bordet, äta många rätter och smutta på vinet. Här var det buffe och gam bei med öl eller läsk. Gam bei är det kinesiska sättet att skåla på. Ordet översätts till "botten upp" och det är precis vad det innebär, man ska svepa glaset. Läsken är mycket mer poppis än ölen och det var bara jag och de två andra västerlänningarna samt några coola killar som drack öl. Ja, också "min" anställda, så klart :-)!

När speed-middagen var över bjöds det på lite lekar och dans. Jag blev upptvingad på scenen för att dansa flera gånger. Sjukt kul tycker jag som gillar att stå i rampljuset, ibland är det bra att vara annorlunda :-). Får se om jag kan lägga upp några bilder i nästa vecka. Hela shabraket var över klockan tio. Då försökte the big bosses (de två andra västerlänningarna) att få alla att stanna, dansa, dricka öl och umgås. Tjii fick dom. De tog bara tre minuter sedan hade alla 101 kineserna försvunnit in på sina rum. Även jag som hängde på mina kollegor. I rummen har det sedan lekts lekar, spelats kort och majong (jag hängde på majongarna). Kan inte låta bli att dra parallell till mellanstadiets lägerskolor där höjdpunkten var att spela kort inne på killarnas rum.

Så, till skillnad från Anotos, Lund företagsfester så kom jag i säng i tid, var inte överförfriskad och bakfyllan lyser med sin frånvaro! 

Kärlek
Sara


change of plans

Vi hade hyrt en båt för kvällens nöjen. Tanken var att vi skulle skåda Souzhou (staden jag är i) från dess berömda sjö och båten har varit bokad i månader. Men så runt lunch idag fick några "goverment" snubbar för sig att de ville använda båten. Så det var bara för oss att boka om... Lite sura miner kom fram, förvånadsvärt nog, har aldrig hör ngt negativt om partiet innan. Men den lilla incidenten glömdes snabbt och vi åt glada middag på hotellets restaurang istället.

Jag upphörs aldrig att förvånas av kinesernas brist på reaktion. De bara accepterar och ler. Hade samma sak hänt i Sverige, att moderaterna gick in och tog över en redan bokad finlandsfärga, hade det blivit ramaskri och rubriker i expressen. Undra egentligen vilken av reaktionerna som bringar mest lycka?

Kärlek
Sara

 


Happy happy!

En av chefterna inledde dagens kick off med orden:

If you your for IKEA you will get married
If you work for IKEA you will get pregnant
If you work for IKEA you will not get a divorce
because IKEA makes you happy!

Jag började fnittra och trodde att hon försökte vara rolig. Så var inte fallet. Oooops!

Kärkek
SaraDen röda scarfen

I eftermiddag åker vi iväg till två dagar kick off med jobbet. Tillbaka igen på fredag och är lite osäker på internet tillgången och därmed bloggfrekvensen.

Inför kick offen fick jag ett mail från HR. Eftersom jag fyllt år I oktober så kommer vi ha lite lekar och jag och alla andra oktober barn kommer att delta i olika tävlingar. En av tävlingarna kallas den röda scarfen och HR ville informera mig om denna lek. Tävlingen eller leken är enkel och går ut på att knyta en röd scarf på ett speciellt sätt på kortast tid, typ som en slipsknut. Alla utom jag jag har tydligen full koll på denna röda scarf och hur den ska knytas. Den är nämligen en obligatorisk accessoar för alla kinesiska skolbarn och symbolerar de ungas ivriga vilja att vara en del av det kommunistika partiet. Mina kollegor berättade för mig att man inte ens kommer in i skolan om man inte har på sig denna scarf. I äkta kinesisk kapitalist anda så finns det ofta en lite butik som säljer röda scarfer precis utanför skolan så att de stackarna som glömt sin hemma kan köpa en ny. Något säger mig att jag inte kommer att vinna denna tävling…

Googlade på "kinesiska skolbarn" och detta var den första bilden som kom upp. Talande tycker jag!


Kärlek
Sara

 


Ballerina

Igår var jag, Zuzana och Ellinor på ballet. Det var en helt fantastik upplevelse, ett perfekt tisdagsnöje. Bra med en påminnelse om hur vacker människokroppen är och vad man kan skapa med hjälp av den. Jag kan verkligen uppmuntra er till ett teater, balett eller opera besök. Låter pretto men jag tror att själen mår bra av att uppleva konst!
 

 

Kärlek
Sara


Speak out!

Något som många västerlänningar upplever jobbigt med kineser är att de inte säger något under möten. Om man undrar om ngn har en fråga sitter de helt tysta och ser obekväma ut även om man VET att de har tusen frågor. De kommer inte med ideer och säger att de har förstått fast så inte är fallet. Otroligt påfrestande för en västerlänning! Självklart finns det en helt logisk förklaring till skillnaderna och faktum är att kinerser tycker att västerlänningar är otroligt respektlösa och oartiga som avbryter och inte ger utrymme för någons annans åsikt än ens egna. Kineser har lärt sig att det är oartigt att TA ordet. Ordet är något man FÅR. Vi har inga problem alls med att avbryta andra. Kulturkrock med andra ord.

En annan aspekt som som för mig förklarat kinesernas tystand är skolsystemet. Föreställ dig muntig rättstavning i en förstaklass. I en västerländs klass kommer du ha 25 barn med handen i vädret som alla försöker TA frågan. Om eleven som fick frågan svarar fel säger läraren "Bra försök, nästan helt rätt!". I en kinesisk skolklass sitter alla barn tysta, ingen räcker upp handen utan väntar snällt på att läraren ska GE frågan till någon. Om den elev som får frågan stavar fel svarar läraren genom att antingen ge eleven en smäll eller så får man stå i skamvrå. En kines svarar således inte gärna på en fråga on hon/han inte är 150% säker på svaret. En västerlänning säger de de har på tungan, det är ju inte hela världen om det inte e helt rätt!

Det är en en utmaning att facilitera möten där det ges utrymme för alla att utrycka sin åsikt….

Kärlek
Sara


I ♥ Yoga

Jag älskar yoga. Kan inte riktigt förstå att jag ännu inte tröttnat på stående hund, triangeln eller solhälsningarna efter 7 års tränande. Det är nästan ett mirakel att de istället bara blir härligare med åren!

Det enda som är negativt med yogan är att det verkar som att jag bara blir sämre och sämre istället för tvärt om. Stelare, svagare är inga ord som rimmar väl med utveckling. Kan ju hänga samman med att jag inte har tid med 6 klasser i veckan längre och att jag har ett stillasittande jobb… I vilket fall som hels så är det grymt svårt att som tävlingsmänniska förbise den lilla detaljen att jag inte är bäst. Inte ens om jag jämnför med mig själv. Men de yogastunder jag lyckas lägga allt som heter prestation på hyllan och bara ägnar mig helt och fullt åt varje asanas så är det som att få vara en stund i himmelriket. Min kropp älskar att få sträcka, spänna och balansera och mitt sinne blir lungt och harmoniskt. Jag hade inte överlevt i en stad som Shanghai utan dessa stunder. I Yoga.Kärlek
Sara

 


Halsband!

När Ida var här ville hon köpa lite smycken av duktiga Jenny, det ledde till att jag har en STOR påste med massa vackra smycken hemma. Sjukt svårt att inte köpa hela påsen :-) Nästan tur att min nickeallergi bara blir värre och värre så att jag inte vågar ha på mig något smycke med minsta lilla nickel i längre, inte ens silver :-(.Men kanske finns det ngn hemma som inte har samma trista problem som jag. Så jag delar med mig av några "jag-måste-ha" halsband.

Jenny har numera en egen blogg för sina smycken. Titta gärna in där om du blir sugen på mer www.jennyfrannorden.blogg.se. Jag måste även påpeka att Jennys mail har blivit FEL här innan. Slarvigt Sara! Vill du kontakta Jenny så maila [email protected]

Kärlek
Sara


individen JAG

Från det ena till det andra. Jag får alltid lite ångest när jag bloggat för mycket om det ytliga Shanghai livet och känner att det är dax att mixa med en djupare iaktagelse. Det vore ju förfärligt om jag togs för en ytlig mode eller partybloggare. Får erkänna att dessa bloggar drar lite större publik än jag men som en intellektuell kvinna är det viktigt att sticka ut från bloggmängden :-)

På tal om att sticka ut. Jag (och du) är uppfostrad med vetskapen att det är viktigt att sticka ut, att kunna leverera ngt som ingen annan kan, att göra sitt CV unikt och kläcka de mest innovativa ideerna. Vi är vana vid att ta plats och att uppmuntas till att alltid säga vår mening. Vi är individualister. På kinesiska finns inget motsvarande ord, det finns inget som heter indivdualist, närmast ligger ordet självisk. Kinserna har lärt sig att det fågel som flyger utanför flocken blir skjuten först och att det träd som är längre än alla andra får ta emot den hårdaste vinden. De har lärt sig att det är viktigast att tillhöra gruppen och att oliktänkade är farligt. Under mitt halvår i Shanghai, mångmiljonstaden, har jag inte sett en enda punkare. Inte någon med pircing eller knallblått hår. Att jämnföra med London eller New York som kryllar av individer, som alla strävar efter sitt unika jag. Jag tror att det kommer att dröja länge innan kineserna får ta del av lyxen att få lov att vara sig själv, att få lov att stick ut och vara annorluna. Men jag ser fram emot den dagen det ändras. Jag tror att jag kommer att tycka om synen av ett gäng exakt likadana kina punkare :-).

Kärlek
Sara

Vänner!

Att bo på andra sidan jorden kan vara underbart, fantastikt och roligt. Det är en otrolig möjlighet och mycket givade, både för mitt cv och för mig. Men allt är inte guld som glimmar.

Denna veckan har vi haft besök av två av mina favvoriter, två fantastiska människor som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, Ida och Thomas. I morse sa Micke att jag verkat så glad hela veckan, lycklig. Det har jag och det gick plötsligt upp för mig varför. Det har nämligen blivit en sällsam lyx att få spendera tid med mina hjärtevänner, med MINA nära och kära. Det är många Shanghai-mornar har jag vaknat för att inse att jag inte kan göra det jag allra helt velat gjöra av min dag, inte träffa de personer jag hellst av allt velat träffa. Denna veckan har jag fått ha två av de personerna i mitt gästrum. Det har varit en otroligt lyxig vecka! Tack Ida och Thomas för er positiva energi och för många mysiga timmar! Jag kommer att sakna er massor och hoppas att ni kommer åter, SNART!


Med kärlek och saknad
Sara

Sommar sommar sommar

Det är helt underbart väder i Shanghia just nu! Oktober månad och solen skiner som den aldrig gjort något annat! Kan inte jämföra den med ngt annat än svensk sommar från sin bästa sida! Inte för varmt, inte för kallt utan alldeles lagom. Enda skillnaden är bara att man nästan kan räkna med solen varje dag. Underbart! Vi njuter i våra sommarkläder och av vindens svala vindar mot bara ben! Helgfrukostar på balkongen står också högt i kurs. Vad sägs om denna soliga bild från gårdagen frulle!


Kärlek
Sara

Lounge 18

Eftersom jag tycker väldigt mycket om att bli firad så är jag inte riktigt redo att lämna min födelsedag än. I onsdags stressade jag iväg från jobbet, hämtade upp Ida och Thomas och körde i rivstart till the Bund. The Bund är området precis vid floden som delar Shanghai i två delar. Här hittar du de coolaste barerna och den bästa utsikten. Kvällens mål var cen glamorösa klubben Lounch 18. Varje onsdag serverar detta grymt snygga ställe en buffe med tillhörnade skumpa, hur mkt man vill så klart. Det blev en riktigt härligt avslappnad kväll med fina vänner. Tack till er som var där!!

 

Kärlek
Sara

singlar och champange

Vänner! Det kommer bli tomt på bloggfronten några dar. Alldeles för upptagen med jobb och med Ida och Tomas :-). Ikväll ska vi fira min födelsedag med hela vårt Shanghaigäng. Det blir buffe med utsikt och champange!

En liten godbit från Kina innan jag försvinner: Den 11 November är det singlarnas dag i Kina. Varför? Ta en titt på datumet: 11/11, så många ettor kan man inte få någon annan dag på hela året. Därmed SINGLARNAS DAG. Vad singlarnas dag innebär vet jag inte än, får återkomma den 11 nov :-)

Kärlek
Sara


Ser bloggen konstig ut?

När du går in på min blogg, ser "headern" konstig ut? Headern är bloggnamnet, bilden och de lila länkarna du kan trycka på (upplav Shanghai, shoppa etc). Det som står allra högst upp. Ibland har hela kalaset flyttat sig till vänster när jag kollar men byter jag dator ser det bra ut igen.... Skumt.

Hur ser det ut för dig?

Kärlek
Sara


Min tisdag

Idag är det MIN tisdag. Jag är ledig, jag är glad, jag är uppvaktad och jag fyller år!!!

Väcktes med frukost på sängen av vackraste Micke. Cava, presenter och danskt rådbröd. Vad kan en svensk/dansk mer önska sig?! Fick en vacker bok om Shanghai som jag spanat på några veckor och så ska jag bli sminkad och fotad. Föreviga mitt än så länge unga jag :-) Ska bli riktigt roligt!


mmm, danskt rågbröd och hårdost är en ovanlig syn i Shanghai

I eftermiddag kommer ytterligare en present, ljuva Ida och hennes Tomas :-) Hade inte kunnat önska mig en bättre födelsedag, har saknat dem mkt! Men innan dess ska det bli en liten springtur och sedan lunch with the ladies. Ja, jag är LEDIG!


jag och finaste Ida på kräftskiva förra året

Kärlek
Sara

Happy Monday!

Vi har köpt ett vinskåp :-) Denna röda koloss står nu I vårt vardagsrum, fyllt med vin och wiskey. Tyvärr passar det inte helt hundra in i vår lya men när vi får en lägenhet där vi kan bestämma väggfärg och möbler själva kommer det att bli grymt! Jag kommer att avsluta min måndag med ngn läckerhet från det röda skåpet, vad ska du göra?


Happy Monday!
Sara


Myssöndag

Då var helgen snart över, igen. Det är märkligt att den alltid ska ta slut så fort. Vi har haft en riktigt skön helg, inte gjort mycket alls. Vi hade en hel del planer som alla rann ut i sanden. Vi behövde att bara få vara. Det har varit ont av den varan de senaste veckorna eftersom vi haft massa underbara besökare. Fler blir det med start på tisdag :-) när Ida och Tomas kommer. Så vi har laddat med en hemmahelg, harmoni och kärlek. Ska avsluta med en film och lite av det godiset som kom med posten idag (tusen tack Frida).
Trevlig söndag!
Sara


ebike

Vi har shoppat i helgen...

Vi har storshoppat i helgen och blivit med ebike! E-bike översätts till en el-cykel. Ebiken är otroligt populär i Shanghai. Gatorna är överbelamrade av dessa tysta monster som åker kors och tvärs, över och under. Nu tillhör även jag och Micke den tutande skaran. Idag tog vi en liten testrunda. Måste erkänna att Shanghais intensiva trafik upplevs lite värre på en liten knallrosa cykel. Jag vågade inte göra ngn vänstersväng och höll på att aldrig komma hem... Till sist tog jag ett djupt andetag, tutade och svängde. Gjorde ett tappert försök att sträcka ut handen för att visa var jag skulle men blev så uttittad att jag slutade tvärt. Tydliga signaler, företräde och framförhållning hör inte hemma i Shanghais trafik. Men nu är vi iaf inte beroende av taxi längre, nu är det bara att tuta och köra :-)
Kärlek
SaraNylonstrumpor

Tänkte bjuda er på lite fredagskul, en liten inblick i Shanghais mode.

Shanghai är en storstad, alla sorter, stilar, trender går att hitta i denna stad. Utom möjligtvis punkare, har faktiskt inte sett en enda. En trend (eller kanske brist på trend) är nylonstrumpor. Jag och Micke har pekat, tittat och fnittrat oändligt många gånger åt Shanghainesernas flitiga användande av nylonstrumpor. Men inte förrän min goda vän Ellinor skrev ett blogginlägg om dem insåg jag det roliga i att blogga om dem. Bilderna har jag "lånat" av Ellinor, om du vill läsa hennes geniala nylonstrumpors-inlägg så klicka här.


Nylonstrumpan ser man överallt på Shanghais gator, högklackat eller sneakers allt passar nylonstrumpan


De syns även i rulltrapporna. I både höga och låga skor


Även Shanghais manliga sida har anammat nylonstrumps-trenden

Vad säger du, ska jag skicka hem ett par till dig?

Kärlek
Sara


Zuzana

Jag har tänkte låta er lära känna mina Shanghai vänner. Titt som tätt kommer jag att presentera mina vänner, en och en så att du får lite bättre koll :-) Jag börjar med mina allra första Shanghai vän - Zuzana.Zuzana är en av de få här som gått från att vara en mer ytlig bekanskap till en riktig vän. Vi träffades min andra kväll här (hennes första) och det var våra kära boyfriends som förde ihop oss. Hennes sambo Filip jobbar nämligen tillsammans med Micke. Det tog inte många sekunder förrän vi insåg hur mycket vi har gemensamt. Vi är lika gamla, båda är civilekonomer och vi släppte båda jobb och vardagen hemma för att följa våra grabbar till Kina. De första veckorna här sågs vi varje dag, sedan fick jag jobb. Tyvärr har inte Zuzana haft lika bra flyt som jag på jobbfronten. Istället har hon blivit en hejare på kinesiska och undervisat japaner i engelska. Jag misstänker dock att hon inte blir så långvarig här om hon inte får ett jobb som matchar hennes karriärplaner snart. Lixom jag är Zuzana mycket mån om sin karriär.

Jag har som sagt hunnit komma Zuzana mycket nära. Vi tränar yoga ihop, arrangerar ladies nights, shoppar, har parmiddagar och partys. Vi ses således minst en gång i veckan.  Zuzana tillhör den sorten som blir omtyckt av alla. Det är svårt att inte falla för hennes behagliga charm. Hon är smart, rolig, vacker; en riktig toppenvän med andra ord! Jag hoppas att Zuzana kommer att vara min vän mkt länge!

Zuzana och Filip till vänster. Bättre bild på Filip får du på mittenkorten (vänster om mig)

Kärlek
Sara


Facebook

FYI, vi kommer inte längre åt facebook har har inte gjort så på några veckor. Kunde bara titta in en liten snabbis när vi var i Malaysia. Så till alla er som skickat små medelande till mig så vill jag bara säga att jag inte dissar er. Jag kommer bara inte åt facebook. Min personliga datahacker Micke jobbar på problemet men fram till dess så får du gärna maila istället: [email protected]

Kärlek
Sara


Malaysia

Malaysia bjöd som sagt på en sagolik semester. Fem dagar på en paradisö går inte beskriva som annat än balsam som själen, några dagar i paradiset. Vi har inte sett en enda bil, inte trängts med några kineser eller stressat iväg till jobbet. Vi har sovit, badat, snorklat, dykt, druckit fruktdrinkar, läst böcker, spelat kortspel och bara njutit. Våra största åstakommanden har varit tre dyk och en djungelvandring. Vi delade semestern med Jenny och Micke, våra vänner från smålands djupa skogar. Tack Jenny o Micke for en toppenvecka!

Vi har njutit av Malaysias vackra stränder och många palmer,

gått kvällspromenader,

försökt gömma oss från tropiskt oväder,

undersökt Malysia ovan och under ytan

yogat på klipporna

gått djungeltur

och kramats!

Kärlek
Sara

Helsingborg i mitt hjärta

Känner att jag måste korregera mig själv och visa rättvisa mot min älskade hemstad Helsingborg. Jag blev nästan lite rörd av dess invånares iver att stå upp för denna sundets pärla :-) Med bestämdhet påpekade både Johan och Sara att Helsingborg fått mkt mer än ett nytt polishus de senaste 20 åren.

"Mariastaden med ca 3000 bostäder har vuxit upp. Norra hamnen har förvandlats till ett av de mest omtalade bostadsområdena i Sverige. Dessutom planeras för Södra hamnen, ett jätteprojekt med tusentals bostäder."
 - Johan

Så även om Helsingborg inte kan mäta sig med de hundratals skyskraporna i Shanghai så har staden lagt in en hög växel på byggfronten, för att vara Sverige vill säga. Glad blev jag av att höra att Helsingborgs skamfläck, södra hamnen äntligen ska få revanch och bli lika fin som resten av staden! Tilläggas ska att Shanghai i all sin glans aldrig kan mäta sig med vackra Helsingborg. I Helsingorg kan man ju cykla genom Pålsjö skog, fika på kullagatan och hoppa i plurret från bryggan på Gröningen.

Helsingborg i mitt hjärta, alltid!
Sara


där kärleken finns

På flyget tillbaka till Shanghai kunde jag inte låta bli att fundera över det begrepp som kallas "hem". Som utlandssvensk så är faktiskt inte begreppet "hem" helt lätt att definera.

Min lägenhet, mitt hem ligger i Kina. När jag kommer innanför våra dörrar, slänger av mig skorna och kryper ner i soffan är jag ingen annan stans än hemma. Men ofta räcker det med att jag kommer utanför dörren så känner jag mig som en nyanländ vilsen turist i detta annorlunda land, Kina. I Sverige jag förstår alla osagda koder, kan läsa mellan raderna och vet exakt hur saker och ting fungerar. Jag är svensk uti fingerspetsarna och identifierar mig till hundra procent med "öppna landskap", köttbullar och små grodorna. Men när jag kommer dit är jag på semester och bor i en resväska. Hmmm?

Jag läste en bok under flyget som handlade om en flykting som bosatts sig i Sverige. Hon definerade "hem" som platsen där hennes man, hennes kärlek finns. Jag har tur, jag har många kärlekar. Min familj, mina vänner, Micke. Alla med sin speciella plats i mitt hjärta. Så efter 5 timmars flygresa och lika många timmars reflekterande över begreppet "hem" kom jag fram till att min definition för hem är "där kärleken finns".

Kärlek
Sara


balsam för själen

Just nu sitter jag lagom brunbränd och väntar på flyget som ska ta oss tillbaka till Shanghai. Har haft 5 underbara dagar på en paradisö. Har varit omgiven av vita stränder, höga palmer och stora fiskar, inte en bil så långt ögat nått. Ön hade inte ens en väg :-) Att få lov att bara vara där har varit balsam för själen! 

Internet e trögt som sig bör med gratis uppkoppling på ett cafe. Jag ska återgå till min cappuchino och ett parti skitgubbe, ville bara skicka en hälsning till de mina först! Saknar er! Återkommer imorrn med bilder och beskrivningar om våra dagar i paradiset.

Kärlek
Sara
 


RSS 2.0