Vad sa du?


Underteckad in action, dvs pratandes på kinesiska!Jag har fått flera frågor hur det funkar med språket på mitt jobb. Jobbar jag på kinesiska?! Önskar att jag hade kunnat svara "ja" på den frågan men sanningen är att min kinesiska inte sträcker sig så mycket längre än att jag kan gå och handla. Så "nej" jag jobbar inte på kinesiska.

 

 

På IKEA så är det officiella arbets-språket engelska och 80% av mina arbetsuppgifter löser jag på engelska, resten på svenska. Jobbar ju faktiskt på ett svenskt bolag och samarbetar mycket med kontoret i Älmhult, därav svenskan :-). Mitt intryck är att i Shanghais business-värld används engelskan mycket flitigare än i Sverige. Så länge man håller sig inom den internationella svären så kommer man långt på engelska. De kineser som är så pass utbildade att de har ett office-jobb kan engelska, speciellt de med lite högre positioner. Sedan är det så klart en klar fördel om man kan kinesiska, men ofta inget måste för att lyckas kamma hem ett jobb i Shanghai.

 

 

Däremot är jag inte riktigt en i gänget socialt och det har nog mycket att göra med att jag inte kan språket. Luncher, paus-snack etc sker på kinesiska. Nu har jag ju några västerländska kollegor så jag umgås med dem, annars hade det nog blivit lite ensam. Nu är jag så van vid att alla pratar kinesiska runt omkring mig att jag inte reagerar på det längre, jag känner mig absolut inte utanför. Men visst, lika kul som jag hade på mitt förra jobb Anoto har jag inte här.

 

 

Undrar du något annat om hur det är att jobba i Shanghai?

 

 

 

Kärlek
Sara


Spexa mera!


Hahahahaha, detta är vad som händer om man bjuder in Micke och mig på utklädningsfest och placerar oss framför en kamera. We looove att spexa! Hahahaha, kan bara inte sluta skratta åt Mickes min på nedersta bilden, got to love that man!

 

 

 

Kärlek

Sara


Just do it

Igår bokade vi en resa hit, kan du gissa var det är?Så var det måndagsmorgon igen och jag sitter och försöker peppa upp mig själv inför veckan. Det känns lite som att man kan välja på måndagar, välja vilken stämning man vill ha på den kommande veckan. Jag har en hel del ganska tråkigt rutinarbete jag måste få klart under veckan så min veckas ledord får nog bli "just do it".


På torsdag åker M till Sverige för att jobba och lämnar mig själv här  10 dagar. Lite trist, speciellt eftersom han ska just till Sverige. Shit vad avis jag är! Som plåster på såren bokade vi äntligen in en långweekend i april. Det blev inget av de resemål vi funderade på först utan ett helt annat. Kan du gissa vart vi ska?!


Innan jag springer iväg till jobbet vill jag passa på att tipsa dig om att du fortfarande kan tävla om 2 biobiljetter, klicka här så kommer du till tävligen. Happy måndag kompis!

Kärlek
Sara

Afternoon tea på Peninsula


Afternoon tea på the Peninsula. Inkluderat är även en stråkkvartett som sitter på en balkong och spelar härlig musik. Me likey!
Triss i sötsaker, två söta vänner och bakelser :-).
Jag har redan talat om för er att "the söndagsnöje" i Shanghai är att bruncha. Idag provade jag ett annat alternativ till trevligt söndagshäng, jag gick på afternoon tea. Afternoon tea är ett eftermiddagnöje som man går till vid tre-tiden. Till motsats från brunchernas med matbetonade menyer så innebär afternoon tea ett berg av sötsaker och en och annan finger-sandwish. Vi valde Shanghais lyxigaste afternoon tea, den på lyxhotellet The Peninsula. Här sitter man och njuter av lyxiga bakelser samtidigt som man njuter av levande musik från den stråk-kvartett som spelar varje söndag. Lyxigt, lyxigt, lyxigt.


Jag måste säga att om det är ett ställe i Shanghai som kan lyx så är det the Peninsula och just deras afternoon tea är en av de få möjligheter att få njuta lite av dess lyx utan att bli ruinerad. 270 kostar det och då fick man så mycket godsaker att jag kunde ta med mig en liten doggiebag till Micke. Dyrt, javisst men en härlig twist på ditt Shanghaibesök.


Härligast med dagens afternoon tea var dock det som var gratis, sällskapet. Jag fick äntligen träffa Ellinor som flyttade från Shanghai i höstas och det blev tre timmar av non stop girl-talk. Kändes nästan som in the old days :-).
Kärlek
Sara
Tävling!

Tävlingen är nu avslutad.


Vänner, idag är det premiär på lifeinshanghai, tävlingspremiär! För första gången i lifeinshanghais historia kan du tävla och där med faktiskt vinna! Priset är hela två biobiljetter till en svensk biograf :-).

 

 

För att vara med och tävla om dessa två biljetter behöver du bara ange ditt namn, ålder, vilken stad du bor i och hur du hittade till lifeinshanghai. Vinnaren presenteras på onsdag. Lycka till!

 

 


Kärlek
SaraTufft


Jag och mormor, sommaren 2010

Idag är en tuff dag för denna utlandssvenskan, ett helt gäng tårar har trillat ner för mina kinder. Pratade med min fina fina mormor idag som ligger på sjukhuset i Malmö. Hon opererades tidigare i veckan. Det är absolut ingenting allvarligt men nu ligger hon där i en sjukhus säng och jag är här, i Shanghai. Om två veckor fyller mormor 85 år, då ska hela släkten fira henne med pompa och ståt. Utom jag. Det suger att inte kunna vara tillsammans med sin familj.
Kärlek
Sara


Vinprovning på Napa


Undertecknad på the Wine Sign ExperienceVinprovningen hölls på restaurangen Napa. I Napas källare ligger det ca 800 flaskor vin på lagring. 57 Jiangyin Lu nära Huangpi Lu.

Igår var vi på vinprovning på restaurangen Napa, en väldigt trevlig sådan och en aning annorlunda mot "vanliga" vinprovningar. Provningen vi gjorde ingick i conceptet, the Wine Experience och går ut på att "vetenskapligt" identifiera vilken vintyp man är. Power points, röst-dosor och en vinexpert från Schweiz var det som krävdes för att ta redan på vilken vintyp man tillhör. Ja, också sex väldigt olika viner så klart. Det var en riktigt trevlig, intressant, lärorik och rolig vinprovning som jag verkligen kan rekommendera! Bland oss fyra provare hade vi två sensuella vindrickare, en trendig och en äventyrlig. Micke och jag var båda sensuella :-). Med sig hem fick vi en besrivning av sin personliga vin-profil, förslag på druvor och ca 10 vinflaskor rekommenderade. Vi kommer utan tvekan att försöka få tag på vinerna vi blev rekommenderade!


Vinprovning för fyra på Napa kostar 500 kr per person och då ingår 1,5 timmes provning, 6 fina vinflaskor, en vinexpert och en vinanalys. Helt klart värt pengarna tycker jag!
Kärlek
Sara

Shanghai

Shanghai, 2011. Micke bakom kameranKärlek
Sara

Busy days


Vinerna tornade upp sig på gårdagens vinprovning. Lovar att återkomma anående detta trevliga event men kan avslöja att min vin-stil är den Sensuella :-).
Tittar in en snabbis så här på lördagsförmiddagen. M och jag är på väg ut på en powerwalk men så ska jag bara... Att blogga mina vänner är nästan som ett beroende och när jag sedan har så kräsna läsare som tappar intresset om jag inte bloggar några gånger per dag så är det bara att sätta sig ner och skriva :-).


Det blev som du märkte inget bloggande igår, det hanns bara inte med. Jobbet har varit helt crazy denna veckan och igårkväll hade vi stora planer tillsammans med Mickes chef och hans fru. Vi började redan vid tre, åkte och sköt gevär (som man för övrig gör mitt i centrala Shanghai samtidigt som man tar en öl?!). Sedan gick på en riktigt trevlig och lärorik vinprovning och avslutade med en 7 rätters middag. Som du förstår var det lite svårt att klämma in bloggen i min fullpackade fredag. Kameran hängde dock med hela kvällen och jag lovar att du ska få ta del av våran trevliga fredag!


Men som sagt, nu ska vi ut och powerwalka, planerar att svänga förbi Carro och Chrille bara för att säga hej. Har ju inte träffat dem på en vecka så det är hög tid! Vi har mycket färre vänner här än vad vi hade när vi bodde i Skåne så då träffas man oftare. Mysigt tycker jag!
Kärlek
Sara

Uppäten!

Carro blir uppäten av småfisk!

 

 

 

Åh, kom just på att det är en grej jag inte berättat för er, en cool grej som vi testade under vår Yunan-semester. Det var ju som du redan vet en ganska tuff och skitig semester, våra dagar på Yunans landsbyggd. Ingen lyx så långt ögat nådde. Men sista dagen, timmarna innan vi skulle boarda planet mot Shanghai hann vi besöka några varma källor. Det var lovely vill jag lova. Sol, bad och avslappning efter sex dagars trekk var precis vad vi behövde. Hihi, det blev inte sämre av att vi smugglade in en flaska vin :-).

 

 

Nu till grejen, en av de varma poolerna var fylld med småfisk, den sortens fisk som gärna äter döda hudceller. Det var en märklig känsla, att sitta i vattnet med hundratals fiskar som gnagde på en. Jag hanterade det så där, det kittlades så mycket att jag inte kunde sitta still. Coolast var Carro som klarade att sitta helt still i säkert 30 minuter, hela hennes ben var täckta av hungriga fiskar. En helt galen syn!

 

 

Kärlek

Sara


Klassikern


Ikväll slappnar jag av!

Godingar, det blir bara en snabbhälsning idag. Jag är helt slut efter några hårda jobbdagar och sov inget vidare i natt. Det var en massa jobbtankar som störde min skönhetssömn och idag känns det. Jag planerar att ägna kvällen åt rogivande aktiviter som yoga och ett nytt avsnitt av Greys Anatomy. Ni får så snällt hålla er till tåls till imorrn :-).

 

 

Jag har ju valt att hålla mitt jobb utanför lifeinshanghai men jag kan berätta att jag under denna vecka verkligen tampats med kulturkrockar. Jag har hittills varit ganska skonade från dessa men just denna veckan har jag stött på "klassikern". Jag har antagit att allt rullat på enligt rutiner men i själva verkar har min kollega uppäckt ett problem och bara låtit det vara, i flera månader. Kineserna förväntar sig att deras chef dubbelkollar allt de gör (inklusive rutinarbete) och sedan tala om för dem vad de ska göra om något går fel. Jag förväntar mig att allt är ok så länge ingen säger något annat. Kulturkrock. Och puh, det har varit lite kämpigt att reda upp det! Men det som inte dödar en gör en starkare, eller hur! :-)

 

 

 

Kärlek

SaraAtt bo på compound


Pics från innergården på vårt compound som består av 3 riktigt höga höghus (28 våningar) och ett lite lägre.
Sedan jag flyttade till Shanghai så har jag introdocerats till ett nytt boende-alternativ, att bo på compound. De flesta expats i Shanghai bor just i compund, det vill säga inhägnade bostadsområden. Det kan antingen vara hela villaområden, då ofta i utkanten av staden eller lägenhetskomplex med ett mer centralt läge. Vi bor i det sistnämnda, ett lägenhets-compound i centrala Shanghai.

 

 

Att bo på compound är ofta en väldigt bekväm lösning. Coumpounden i Shanghai har reception, maintenance, gym, pool, tvättservice… Service helt enkelt. Bara i vårt compound passerar jag minst fyra dörrvakter innan jag står i hissen. Varje morgon får jag hjälp med att vinka fram en taxi till dörren, jag behöver inte ens öppna taxidörren själv. Lyxigt eller hur?! Bäst med att bo på compound är enligt mig möjligheten till snabb hjälp och att vi har ett stort gym, pool och bastu i huset. Livet blir så mycket enklare! Det kan dock vara en smula opersonligt att bo på compound. Vårt första år i Shanghai bodde vi i ett compound som var mer som ett hotell, med möbler städning etc. Det blev enligt oss trist i längden och vi trivs mycket bättre i vårt nuvarande compound. Här flyttade vi in i en tom lägenhet som vi fått fylla på egen hand.

 

 

Att bo på compound är ofta en väldigt dyr lösning, så även för oss. Anledning till att vi valt att bo på compound är att vi är utskickade med en bostadsbudjet vilket är det vanligaste bland oss expats. Vi får helt enkelt en satt summa att spendera på boende och använder vi inte upp hela summar tar företaget resten. På IKEA är summan satt efter antal personer i familjen, vanligare är att den är beroende av tjänst.  Jag kan verkligen rekommendera dig att bo på compound, förutsatt att ditt företag betalar hyran då :-).

 

 

 

Kärlek

Sara


Jordgloben


Ni var ett gäng som frågade om min jordglob, den som står i vårt vardagsrum. Jordgloben kommer från det danska designföretaget AtmoSphere och går att beställa online här. Min är köpt på akademibokhandlen om jag inte minns fel. En liten notis, globen är grymt snygg men jag har tyckt att den varit en aning svårplacerad. Happy shopping!

 

 

Kärlek

SaraInget nytt under solen

Morgonens yoga-utsikt!

 

 

 

Godmorgon bloggen! I Shanghai skiner solen som aldrig förr och jag skiner ikapp. Det är inte ofta men ibland vinner mitt huvud över min trötta kropp och jag lyckas kräla mig ur sängen en halvtimme tidigare. Idag var en sådan morgon och jag inledde dagen med 20 minuters yoga följt av 10 minuter meditation. Sedan känns hela världen i balans :-). Jag förstår inte att det ska vara så svårt att komma upp på morgonen när jag vet hur bra jag mår av det. Hur tusan kommer det sig att latmask-Sara vinner nästan jämt?! Det får bli ändring på det!

 

 

Annars så ser det ut att bli en helt vanligt tisdag med jobb hela dagen och träning på kvällen. Inget nytt under solen idag. Men det är ju så med vardagar, de är skrämmande lika. Hihihi, minns så tydligt när jag pratade med några vänner om just vardag. Några längtade efter vardag och rutiner medans andra (läs jag) flyttade till andra sidan jordklotet för att fly just vardagen :-). Jag gillar att vi är så olika! Hur är du, uppskattar du vardagens rutiner eller försöker du fly undan dem?

 

 

 

Kärlek

Sara


Tusen tack!


En blomma till alla er som passade på att tycka till om lifeinshanghai!


Tusen tack
till alla er som tog chansen och tyckte till om lifeinshanghai! Det är jätteroligt att få lite feedback och direktion av er bloggisar! Hela poängen med bloggen är ju att den ska bli läst och uppskattad av er och då är det bra att få lite återkoppling då och då. Min lilla undersökning visar att ni vill läsa mer om vardagsbetraktelser, shopping och kinesisk kultur. Självklart ska jag försöka ge er det! Mest intresserade är ni av vardagsbetraktelser, en sådan tur då att detta faktiskt är en livsstilsblogg :-).

 

Glöm nu inte att bara för att denna lite omröstning nu är avklarad så betyder inte det att ni inte kan komma med era åsikter längre. Tycker du något så är det bara att skriva en kommentar eller skicka ett mail. Det uppskattas alltid!

 

 

 

Kärlek

Sara


Strikt kontroll


Bild från BBC.

 

 

 

I helgen har internet varit grymt trögt i Shanghai, långsammast i världen har det kännts som och både M och jag svor en liten salva åt det dåliga nätet. Därför var det lite extra intressant att få redan på varför.

 

De senaste dagarna har det tydligen figuerat protester på flera kinesiska internetsidor och bloggar med ord som "vi vill jobba", "vi vill ha boende", "vi vill ha rättvisa". Flera rättsaktivister har fängslats, varav tre i Shanghai (det verkar dock något otydligt om de tre arresterade faktiskt gjort något). Under helgen kunde man se stora polisstyrkor i både Shanghai och Beijing som patrullerade i förebyggande syfte. Man var rädd för upplopp och protester. Något jag inte hade en aning om tills jag läste BBC idag.

 

I lördags beodrade Kinas President Hu Jintao även strikt kontroll av internet "to guide public opinion" och "solve prominent problems which might harm the harmony and stability of the society". Det var det vi märkte av i lägenheten på 21 våningen.

 

För det mesta märker vi inte av att vi bor i ett kommunistland, men så ibland så blir man påminnd…

 

 

Kärlek

Sara


Måndagsplanering


Micke och jag är två res-junkies, det är bara att erkänna. Denna jordglob flyttade ut till vardagsrummet i helgen och minskar inte direkt reslusten. Jordglobeln var min examenspresent från mamma och är bara såååå snygg, eller vad tycker du?! De svarta plopparna är platser Micke och jag besökt.

 

 

 

Måndag morgon och en hel ny vecka framför oss. Lite trevligt är det ändå, med måndag :-). Micke och jag har redan lite smått och gott inplanerat denna vecka, bland annat en trevlig dinner tillsammans med Mickes chef med fru. Jag vet också att min gamla Shanghai-vän Ellinor som numera bor i Amsterdam kommer hit på fredag. Hoppas så klart på att få träffa henne!

 

 

Annars så planerar jag på att få en resa köpt denna vecka. Vi vill åka iväg på en långweekend i April (röd dag i Kina) och har under helgen försökt bestämma resmål. Just nu är vi nere på två alternativ, cityweekend i Seoul, Sydkorea, eller beachlife i Hainan, Kinas Hawai. Vi har hört riktigt gott om Seoul och vi vill verkligen se Koera men egentligen är vi inte så sugna på storstad, dessutom är det fortfarande ganska kallt i Korea i April. Hainan sägs vara ganska tacky men där ska finnas många lyxiga resorts som bjuder på sol, bad och avslappning. I drömvärlden hade vi levt beachlife i Korea :-). Just nu lutar det åt Hainan men vi får se, var hade du åkt om du hade fyra dagar över?

 

 

 

Kärlek

Sara


Kockduellen

Två snygga skrivböcker från Moleskin har införskaffats för att hjälpa oss att hålla koll på årets tävling, kockduellen!

 

En skrivbok för vinerna och en för maten.


För er som inte känner Micke och mig så kan jag tala om att vi båra är av "tävlings-natur". Ett personlighetsdrag som ibland leder till lite onödiga disputer men som oftast plockar fram det bästa ur oss. Nu har vi bestämt oss för att ta till vara på våra tävlingsinstinkter och har skapat en tävling, kockduellen. Under året som går ska både Micke och jag laga fem middagar var som kommer att betygsättas. Det kan vara allt från en enkel vardagmiddag för två till en festmiddag för tio, valet ligger hos kocken. När året är slut kommer bästa kocken i lägenheten på 21a våningen att koras.


För att hålla koll på tävlingen och göra en ännu större grej av det hela har vi nu införskaffat två skrivböcker att mitt favotirmärke, Moleskine. Den ena boken ska hjälpa oss att hålla koll på maten, den andra vinerna. Lite nördig, I know men åh så mycket roligare när man tillåter sig själv att go all in!


Självklart kommer ni att få följa med under resans gång och få ta del av bilder, recept och betyg. Först ut är Micke och det är sagt att han ska bjuda på första middagen under veckan som kommer. Looking forward!
Kärlek
Sara

Restaurangmarknaden - adressen

Ni har varit så många som frågat om adress till restaurangmarknaden och då jag bara har adressen på kinesiska så gör jag så här. Var så goda, adressen! Webadressen är www.heconline.com.cn. Happy shopping!
Kärlek
Sara


The russians
För dig som någon gån funderat på hur Micke och jag skulle sett ut som ryssar så behöver du inte fundera längre. Under gårdagens förvandlingsprocess var jag snabbt fram med kameran och knäppte några bilder med temat M&S goes RU. Tydligen var vi rätt spot on, festens faktiska ryssar talade om att jag faktiskt var klädd/makad precis som en ryska och Mickes tunika kammade hem första priset. Tunikan är nänligen inköpt av min far i just Ryssland för en herrans många år sedan och var festens enda äkta vara. Väl på festen knäpptes ännu fler bilder så jag tror att ni kommer att få en uppföljare av "the russians" inom kort.

Kärlek
Sara

God morgon!


En liten glimt av kvällens outfit, det är ryskt tema som gäller :-)God morgon vänner! Här i Shanghai råder en skön lördagsmorgon. Vi tillät oss att vakna utan väckarklocka och började dagen med ett träningspass i husets gym. Det är verkligen vardagslyx, att ha gym, pool och bastu i huset!  Nu blir det frulle i soffan tillsammans med ett avsnitt, en riktig helg-frulle a la Sara&Micke och precis vad jag behöver efter en intensiv vecka.

 

 

Efter frullen ska jag rusa iväg och möta upp tjejerna på stan, vi har ett shopping-mission att klara av. Blir säkert helmysigt. Allt för lång shoppingrond blir det dock inte för redan klockan fem ska jag vara redo att bege mig på en fest med ryskt tema. Det blir mycket make, fuskpäls och skyhöga klackar för min del, rysk folkdräkt för Micke. Misstänker att en fest med ryskt tema även kommer att innebära en hel del rysk vodka. Sist vi var på fest hos värdparet drack vi rysk vodka trots att temat var 80-tals disco. Då såg det ut så här. Undra hur denna fest kommer att sluta?!

 

 

Innan jag signar ut vill jag passa på att tacka alla som lagt sin röst och tyckt till om bloggen! Om du också vill säga din mening om lifeinshanghai så klicka här.


 

 

 

Kärlek

Sara

 


Ögonmums


Idag har jag bläddrat runt lite i bloggarkivet och insett att jag ofta bjuder på lite ögongodis just på fredagar. Så varför inte slänga in lite ögonmums även idag! Detta sovrum är egentligen lite to much för min smak men som inspiration, åhhhhhh! Färgerna, stilen, känslan. Me likey!

 

 

Kärlek

Sara


Vad tycker du?

Hej vänner! Denna fredag tänkte jag att du skulle få chansen att säga ditt här på lifeinshanghai. Det är inte alltid helt lätt som bloggare att veta vad man ska skriva om, eller ännu svårare att veta vad du vill läsa om! Så nu har du chansen kompis att forma lifeinshanghai lite som du vill genom att vara med i min lilla omröstning. Du kan ticka i så många alternativ du vill, så länge du svarar från hjärtat. Om du vill läsa om något helt annat än vad som finns bland förslagen så skriv en liten kommentar. Tusen tack för din röst!

 

 

 

 

Kärlek

SaraÄntligen fredag!


Jag låter denna bilden få beskriva hur jag önskar mig min helg. Vacker, avslappnad och vilsam. Bilden är lånad här.
Godmorgon kompis! Visst är det lite extra härligt att starta dagen när man vet att det inte är många timmar kvar innan det är helg?! Här i Shanghai så känns det som att veckan fullkomligt flugit iväg, det har varit full fart hela veckan så helgen är väldigt välkommen. Jag önskar mig en lugn och skön helg utan massa måsten men jag vet redan att så inte kommer att bli fallet. Hihi, det är bara att inse att man missat lite i planeringen när man tittar på helgschemat och känner sig stressad… Som tur är e det mest roliga saker jag ska hinna med så det ska nog lösa sig.

 

 

Vi kickar igång denna februarihelg med en middag hos till Lillemor och Johan och deras nykläckta Hugo. Det blir första gången vi träffar lilla Hugo, spännande värre :-). Känner jag mig själv rätt dröjer det nog inte så länge innan jag sitter med  gullungen i knät :-). I like bebisar! Innan dess får det bli en liten runda på stan för att hitta en välkomstpresent till lill-killen. Vad har du för fredagsplaner?

 

 

Kärlek

Sara

 


Hungrig?

Kinesiskt snacks, grillade småkryp. Bild tagen av Marcus vars hemsida du hittar här.

 

 

Kinersena älskar mat, all mat. Om sig själv säger de "kineserna äter allt som har fyra ben förutom bord och allt som kan flyga förutom flygplan". Jag är benägen att hålla med.

 

 

 

Kärlek

Sara


Restaurang-marknaden


Ett av helgens fynd är dessa drycksglas, 45 kr för 6 stycken. Vi kom hem med 24 glas. Hemma hos oss så verkar det som att det aldrig finns rena glas och hitills har vi bara jobbat med udda par. Nu kan vi duka till 10 personer med samma glas. Viktigt, viktigt ;-)

Raderna tornar upp sig på restaurangmarkanden och jag springer runt i nya brillorna!

 

 

 

En av Shanghais roligaste marknader måste vara restaurangmarkanden. En fyra vånings-butik fylld med allt man kan tänka sig för en restaurang. Skålar, bestick, storköksugnar, VIP-avgränsare, kockhattar, knivar… Det finns ingen hejd på denna marknad. Dessutom är det billigt, riktigt billigt. Vi var där i helgen för att uppdatera oss på dricksglas-fronten. Dricksglas hittade vi, tillsammans med en hel del annat bland annat med hushållets första brödkniv. Hihi, M och jag har bott tillsammans i tre år utan att äga en brödkniv. Men nu så!

 

 

För dig som bor i Shanghai och som vill fylla köksskåpen med något annat än IKEA-prylar så är restaurangmarknaden ett måste. Billigt och med ett enormt utbud. Enligt mig så är även kvaliteten ok. Vi köpte våra tallrikar där för snart två år sedan och hitills är det bara en liten tallrik som blivit skadad.  

 

 

Kärlek

Sara


Hur e det med dig?Visst är det vackert med tulpaner?! Dessa står i vår hall och skickar ett liten hälsning att våren är på väg trots att den känns långt bort.

 

 

 

Pust, idag har varit en jobbig dag. Du vet en sådan dag när man bara hinner sticka in en tå på kontoret och sedan är kaoset i full fart. Den senaste tiden har det varit ganska lugnt på jobbfronten för mig så jag är inte van vid att stressa runt hela dagen. Ska inte klaga dock, hellre stress än tristess :-).

 

 

Ikväll ska jag dock bara koppla av och mysa tillsammans med tjejerna, det står bokklubb på schemat och denna gången är det Carro som står för maten. Jag är övertygad om att det kommer att bli en supertrevlig kväll och jag är sjukt redo för att dela en flaska vin och prata strunt. Ja, också prata lite böcker också, såklart. Men mest strunt :-).

 

 

Hur ser din dag ut kompis?! Är den stressig/lugn/tråkig/rolig/vild/? Kanske händer det något speciellt? Hade varit kul om du ville lämna en liten hälsning!

 

 

 

Kärlek

Sara


My Yoga


Yoga på kinesiska muren, december 2008.

 

 

 

Jag är så lycklig för de senaste veckorna har jag kunnat njuta av min yoga igen. Jag har kännt en sådan prestationsångest på yogan det senaste året. Mest upprepat ett mantra som talat om för mig att jag suger på yoga. Det gör jag också om man jämnför med hur duktig jag var för tre år sedan, innan jobb, renovering och Shanghai kom i vägen. Då yogade jag sex gånger i veckan och ledde egna yogaklasser, nu är jag glad om jag kommer iväg en gång i veckan. Så det är klart att jag suger.

 

 

Men de senaste veckorna har jag lyckats att se förbi det. Jag har inte tänkt så mkt på att jag inte får ner huvudet i golvet längre utan mest njutit av att få hänga upp och ner en stund. Och bara så där så kom min kärlek till yoga tillbaks. Och om jag har saknat den, jag har saknat att älska yoga. Det spelar ju faktiskt ingen roll hur bra man är på någonting, så länge man får något ut av det. Nu vill jag undervisa igen, något jag älskar mer än att yoga själv. Får se om jag kan lyckas med det :-).

 

 

Vad älskar du att göra?!

 

 

 

Kärlek
SaraGlada besked


Grattis Jacob till att du lyckades kamma hem en termin i Hong Kong!

Igår kom min fina bror med glada besked. Han har lyckats kamma hem en av de eftertraktade utbytesplatserna i Hong Kong och kommer att plugga vid deras universiet nästa vår. Jag är så stolt över min smarta bror som lyckades! Han åker med Lunds Universitets populära utbytesprogram och varje år är det många som söker. Heja Jacob som lyckades kamma hem en plats (vilket även jag gjorde under min studietid fast till Australien :-) ). Om jag ska vara helt ärlig så hade jag så klart hoppats på att han skulle få komma till Shanghai och plugga men just den terminen blir det inget utbyte alls mellan Lund och Shanghai så han kom till Hong Kong istället. Det kommer att bli lovely att ha en familjemedlem så nära och ni kan lita på att det kommer att bli många resor till Hong Kong nästa vår.


Grattis Jacob, du rockar fett!Kärlek
Sara

Valentine-dinner

Romantiken var på topp på The Apartment igår. De hade skapat en riktigt romantisk stämning i det lilla rum vi satt i med levande ljus och rosor. Enbart tabels for two i hela resaturangen :-). The Aprtment hittar du på Yongfu lu 47 (nära Fuxing lu).

 

 

 

Ola amigos! Hoppas att ni hade en mysig valentine! Micke och jag fick i oss en fem rätters meny på The Apartment och hade en helmysig kväll. Vet inte riktigt om jag vågar erkänna detta men vi avslutade kvällen med det senaste avsnittet av solsidan :-). Hihihi, solsidan-groupies även kallade.

 

 

Middagen var bra på The Apartment, servicen riktigt bra. Tyvärr missade dem på huvudrätten vilket känns lite trist. Som så ofta i Shanghai så lyckades dem bara leverar 95% av kvällens viktigast rätt, lite onödigt så förrätterna var riktigt bra. Efterrätten som på pappert var en riktigt Sara-rätt (chokladbrownie med chili-chokladsås) var inte heller helt hundra. Jag brukar älska kombon av choklad och chili men i detta fallet hade de tagit i för mycket, den var så stark att den knappt gick att äta. Snygg var den i alla fall och kom på ett fat så att man fick dela, gulligt. Vi hade en helmysig kväll och just nu är kärleken verkligen på topp i Shanghai. Så härligt när man kommer in i kärlekflows och verkligen kan njuta av att leva tillsammans. Inte alltid så lätt mitt i vardagsstressen. Hoppas att även du hade en dag fylld av kärlek från alla håll!

 

 

 

Kärlek

Sara


Det blommar!

Vinskåpet just nu, med vackra vita orchideer på toppen. De ser ut att trivas bra brevid buddah :-).

 

 

 

I helgen var vi på blomstermarknaden, åh vad jag tycker om denna marknad. Jag kan gå där i timmar och strosa men i helgen var Micke med och då går det lite fortare :-). Det var längesedan jag var där sist och alla våra blommor i hemmet har blommat ut för länge sedan. Inomhus har vi mest orchideer (hade gärna haft ett olivträd också men har inte hittat något) och de blommar ju ut med jämna mellanrum. Här i Shanghai kan jag inte få dem att blomma om hur mycket jag än försöker. Märkligt föresten, i Sverige var det aldrig något problem med att få mina orchideer att blomma om. Här dör alla mina blommor efter någon månad och sedan är det dödfött att försöka få dem att blomma igen. Kanske på grund av all aircon? Inte hela världen dock då en stor blomma enbart kostar 35kr, gotta like Shanghai.

 

 

Helgens orchide-köp resulterade i att den stora fågelburen åkte ut på balkongen igen och tre ståtliga orchideer intog hedersplatsen på vinskåpet. Jag tycker att det ger ett lite "snällare" intryck istället för den stora svarta buren, vad tycker du? Fågelburen verkar trivas ganska bra på balkongen, numera fylld med vårlökar och värmeljus.

 

 

 

Kärlek
Sara


Hard core cupping, känsliga bloggisar varnas!

Idag mina vänner gör vi ett omvänt inlägg, där texten kommer före bilderna. Jag vill nämligen passa på att varna känsliga bloggisar först, ge er möjligheten att inte titta :-). Jag ska nämligen visa bilder från Mickes läkarbesök, hos en kinesisk läkare som praktiserar kinesisk medicin. And people, be aware det är ingen vacker syn :-).

 

 

När vi anlände till Yunan för vår 6 dagars vandring hade Micke fått en låsning i ryggen. Han kom knappt ur sängen stackarn så vi bestämde oss för att en massage och kanske lite ackupunktur skulle sitta fint innan vår långa treck. Guiden Sara tog med oss till en kinesisk läkare. Många äldre kinesiska herrar är väldigt bestämda och efter att läkaren tagit en titt på Mickes rygg stod det klart. Micke skulle inte ha massage han skulle behandlas med cupping, hard core cupping. Cupping är en metod som ofta används inom kinesisk medicin för att jämna ut obalanser i kroppen. Enkelt förklarat är det en glasbubbla som man fäster på huden och sedan ser man till att det bildas ett vakum i glaskoppen så att huden sugs in. Tänk sugmärke, typ. Micke fick cuppingbehandling på ryggen och i knävecken, följt av ackupunktur. Så här såg det ut:

 
 
Mickes kinesiska läkare började med att fästa koppar i Mickes knäveck och på ryggen. Han använde en pump för att skapa vakumet, vanligast är att man använder eld. Enligt Micke kändes det inte så mycket. Detta mina vänner är hur en cuppingbehandling brukar se ut och här trodde vi att det skulle stanna, men icke…

 


 
Läkaren tog efter ett tag bort kopparna och stack sedan Micke med en stor nål i det område koppen varit, säkert tio stick per kopp. Nu började Micke kvida lite.


 

 
När hålen var gjorde satte han tillbaka kopparna. Vakumsug på hud som just blivit stucken innebär blod. Ganska mycket blod. Stackars Micke som mest låg och kved. Stackars mig som var tvungen att titta på.


 

 
När allt äntligen var klart, kopparna var borttagna och blodet borttorkat avslutade läkaren med att sätta ackupunktur på Mickes mörbultade kropp. Så fick han ligga still en halvtimme medan nålarna gjorde sitt.

 

 

 

Sedan fick Micke runt med sex stora blåmärken i en vecka. Han såg faktiskt inte riktigt klok ut, de där nålsticken… Men det hela hjälpte faktiskt och Micke blev bättre i ryggen nästan direkt. Så pass bra att vi valde att återkomma till samma läkare när Micke fick problem med knät tre dagar senare. Då slapp han cuppingen men fick en 25cm lång nål uppstucken i knät, hardcore ackupunktur även kallat. Då kved inte Micke, han skrek. Tyvärr hjälpte det inte alls. Summa summarium kan vi konstatera att kinesisk medicin visst kan hjälpa men att det inte riktigt är värt allt besvär (läs smärta).

 

 

Vad säger du, kan du tänka dig att testa kinesisk medicin?

 

 

 

Kärlek

Sara


En alla hjärtansdag kram!


En alla hjärtansdag kram till er, mina fina bloggisar! Kom ihåg att kärlek är det enda som växer ju mer man slösar med det!

 

 

 

Måndag, alla hjärtans dag och jag känner mig faktiskt på topphumör. Jag har sagt det innan och säger det igen, helgen som nu ligger bakom oss var så underbart härlig att jag känner fullpeppad med energi. Så skönt när helgen blir så bra, utan att vi gjorde något speciellt. Extra kul är det också när man får starta veckan med en kärleksdag. M och jag ska som sagt fira varandra på the Apartment med deras fem-rätters meny. Hoppas att det kommer att smaka. Sällskapet kommer i vilket fall som helst att bli toppen. Förutom till Micke så vill jag dedikera denna alla hjärtans dag till mina andra stora hjärtan, mina älskade syskon. Kärlek i mängder till er, hoppas att ni får en underbar dag tillsammans med era fina hjärtan!

 

 

Till er mina fina blogggisar har jag en liten specialare på gång. Håll utkik här under dagen, filar på ett blogginlägg som kommer att bli lite utöver det vanliga. Känsliga bloggisar varnas :-).

 

 

 

 

 

Kärlek
Sara

 


Glasögonmarknaden


Glasögonmarkanden, HuanLong Building 3yeh, 4Floor, shop 4056.
Denna helg har som sagt varit en sjukt bra helg. Vi har inte gjort något speciellt, mest bara varit Micke och jag. Tagit hand om varandra lite, tagit hand om lägenheten. Fått en hel massa måsten ur vägen och därmed även shoppat en del :-). Vi har faktiskt besökt tre av Shanghais mest prisvärda markander; blomstermarkanden, glasögonmarkanden och restaurangmarkanden och självklart mina vänner ska ni få ta tel i helgens utsväverier. Vi börjar med glasögonen. Egentligen var det Micke som behövde nya brillor men när vi väl var där kunde jag inte låta bli att uppdatera mig jag också.


Om det är något som verkligen är billigt i Shanghai så är det glasögon. Att besöka glasögonmarknaden är nästan ett måste för vare Shanghaibesökare. Själva markanden i sig är nästan i klass med en turistattraktion i sig själv, helt crazy place med glasögon i mängder! Mitt i allt kaos har vi hittat en tjej som heter Linda och som säljer väldans bra brillor. Vi låter Lindas man göra (gratis) synundersökning men det fungerar även bra med ett svenskt recept om man känner sig lite osäker. Mina glasögon gick denna gång på 250 kr, men då valde jag ett lite dyrare glas. Micke har lite större synfel än mig och uppgraderade därför glaset ytterligare några hack, han köpte två par glasögon för 1000 kr. Som sagt, glasögon är verkligen billigt i Shanghai! Och resultatet?! Scrolla ner mina vänner, scrolla ner. Vad tycks?Mitt andra bar brillor är helt utan bågar så jag var sugen på något precis tvärt om. Föll pladask för dessa coola brills. Hade nog inte köpt dem om jag bra haft råd med ett par brillor men för 250 kr, ja tack!Mickes nya brillor, lite rundare form än vad han brukar ha. Ett par svarta och ett i stål, personligen tycker jag bäst om de i stål, du?

Kärlek
Sara


Mi Tierra


En lördagskväll i Shanghai. Bakom snygga menyn hittar du snygga Hanna.
Ola amigos! Vi har en sjukt skön helg, Micke och jag. En riktigt härlig helg faktiskt och oj vad jag behövde den.Vi har myst, sprungit ärenden, fixat och donat i lägenheten på 21a våningen och bara varit. 


I gårkväll mötte vi upp sex härliga vänner ute på stan. Käkade mat, drack lite bubbel, skrattade, pratade, tog en drink. Skönt lördagshäng med andra ord. Vi valde att käka på Mi Tierra, en relativt nyöppnad restaurang som serverar Mexiansk-inspirerad mat. Fajitas, tortilas och massa guacomole. Tyvärr tyckte jag att maten var so-so och totalt överprissatt. Det enda som höll måttet var guacomolen. Innan vi begav oss hemåt tog vi en sväng om bar Consteilation för var sin drink. Gott gott. Nice nice. Hoppas att även du hade en härlig lördag!

Kärlek
SaraLördagsfika

Jag älskar våra te-koppar som jag fick i 25-års present av min fina bror. Från Indiska tror jag de kommer.


Vi har uträttat ärenden idag. Letat kläder till nästa helgs rysslands-party, uppdaterat oss på glasögonfronten (visar er imorrn) och köpt en massa blommor. Så nu tar vi igen oss lite, med några kanelbullar jag hittade längst in i frysen. Mysigt. Eftermiddagsfika är mysigt. Snart ska jag ta itu med alla blommor vi fick med oss hem, piffa lite :-). Det är också mysigt. Ikväll blir det de vanliga, dinner med vänner. Vad händer hos dig denna lördag?
Kärlek
Sara

Lite så härLite så här tänker jag mig att helgen kommer att se ut. Jag och ett glas rött, Amarone välkomnas. Med de ordern signar jag ut och firar helg!

 

 

Kärlek

Sara


Oh my!

Oh my, jag tror jag smäller av så snyggt!!! Speciellt bordet som för övrigt skulle passat perfekt in i lägenheten på 21a våningen. Någon som vet var man kan få tag på detta under? Jag har äntligen hittat min stil tror jag. Vitt, vitt, vitt, brunt och svart. Med en hint av lila och den där asiatiska känslan som den stora pricken över i:et. Snyggt, oh my så snyggt!

 

 

 

Kärlek

Sara


Fredags-hälsning


Det är detaljerna som gör Kina. Jinghong, Yunan

 

 

Tack för era pepp-ord vänner, visst är det så att det går upp och ner för oss alla :-). Personligen tar jag mig lättast ur en low om jag kommer underfund med varför jag hamnade där från början. Jag har ofta så många känslor att jag jag lätt fastnar i ett känslotrassel istället för att hitta trådar jag faktiskt kan jobba på. Jag får filosofera över detta under helgen tror jag bestämmt. Kanske ta hjälp av min ultralogiska sambo?

 

 

Annars så är både jag och Shanghai lite ljusare idag. Det vet jag helt säkert vad det beror på, helgen så klart! Tänk vad det gör med humöret, fredagar. Än så länge har vi inga stora planer och helgen får gärna stanna så. Jag kan tänka mig att bara vara. Hihi, Micke var ute och kalasade med grabbarna igår så jag har en känsla av att även han kan tänka sig att ta det lite lugnt. Perfekt strategi föresten. Om jag vill ha sambon med mig på en lugn helg är det bara att skicka ut honom på stan en torsdag, så är vi lite mer på samma våglängd när fredagen väl kommer :-).

 

 

Hur ser dina helgplaner ut? Ligger du lågt eller har du några stora planer på gång?

 

 

 

Kärlek

Sara


I synk


Även om Yunanresa var basic så han vi med en vin-lunch. Livet. På. En. Pinne.

 

 

God kväll vänner! I Shanghai har dagen bjudit på en tung grå himmel och massa regn. På något sätt känns vi således lite i synk, Shanghai och jag. Annars önskar jag mig ett glas kallt vin på en uteservering någon varm stans. Alternativt lite bubbel på en solig balkong. Gärna tillsammans med ett av mina hjärtan från Sverige. Hur tusan kunde det gå så snabbt att trilla tillbaka i vardagstristessen?! Har jag må hända åkt på en släng av vinterdepp-sjukan?

 

 

Kärlek

Sara


Huvuden och fötter


Food of Yunan

I det kinesiska köket har man en förkärlek till huvuden. Huvuden och fötter. You like? PS, kycklingsoppan på översta bilden smakade ljuvligt!

 

 

 

Kärlek
Sara


Meningen?

Igårkväll gjorde vi det som alla svenskar gjorde för ett halvår sedan, vi tittade på "så mycket bättre". Ett sådant program, det gick rätt in i mitt hjärta! Hihi ni skulle sett mig när September sjöng Teddybjörnen Fredriksson, tårarna fullkomligt sprutade. Jag skyller på att allt som har med Sverige att göra blir lite extra känsligt för denna utlandssvenskan.

 

 

Jag befinner mig faktiskt i en liten Shanghai-dipp och börjar känna att Shanghai inte har så mycket att ge mig längre. Shanghai är mästare att bjuda på nyöppnade restauranger och billig shopping men jag börjar som sagt tröttna på dessa ytliga nöjen. Jag längtar efter djupa realationer, människor jag verkligen älskar och samtal om livet. Vissa har vi många härliga vänner här men de vi kännt över 1,5 år kan jag räkna på en hand. Då blir det inte heller samma djup i relationerna. Om du frågar mig så är det just detta som är det mest negativa med att bo i Shanghai, ytligheten. Nu ska jag försöka damma av mig dessa negativa tankar och lägga all min energi på den yoga-klass som väntar på mig. 1,5h njutning hoppas jag på (och gärna en insikt om livet)!

 

 

 

Kärlek

Sara


Love is in the air


Kärlek

 

 

Idag mina vänner har vi smidigt planer för alla hjärtans dag. Vi är inte storfirare av denna kärleksdag och ser inte poängen att stressa runt för att köpa presenter till varandra. Men lite romantik vill vi allt ha. Så nu har vi bokat in oss på en alla hjärtans dag special på det populära stället The Apartment. Måndagens meny ser ut så här:

 

 

The Apartments Valentine five-course dinner

wild mushroom soup

mixed greens salad with lemon-scented goat cheese crostini

caramelized shallots and walnut vinaigrette

beef filet with roasted garlic mashed potatoes

decadent brown with aphrodisiac chili sauce

 

 

Jag tror att det kan bli nice, mycket nice! Har du några planer inför alla hjärtans dag?

 

 

 

Kärlek

Sara


Trekking in Yunan - the djungel

Trekking i Yunans djungel innebär att balansera på stenar, gå över skrangliga broar och bara njuta av skogen.4 timmar och en oändligt lång uppförsbacke senare var vi ute ur djungel och uppe på berget. Det var värt all svett.
Men jag ska erkänna, lyckan var total när det äntligen kom en nerförsbacke!Trötta ben men full av energi, på väg tillbaka till byn! i bakgrunden skymtar Sara, vår guide.Micke skadade ju knät och kunde inte följa med in i djungeln. Andra dagen fick han ta hand om kameran och gick loss nere i byn. Visst är han duktig?

 

 

Tusen tack snälla snälla ni för era fina kommentarer om våra Yunan-foto. Både Micke och jag tackar och bugar och låter smil-banden gå ända upp till öronen :-). Jag blev så glad för era ord att jag direkt smäller upp bilderna från andra delen av vår resa, den som gick genom Yunans djungel. Puss!

 

 

 

Kärlek

Sara


Världens bästa restaurang


Noma bjuder förutom på nordiska smaker även på nordisk inredning. Snyggt! Foto Ditte Isager

 

 

 

 

Idag fick jag nys om att den danska restaurangen Noma har blivit framröstad till världens bästa restaurang och jag blev helt plötsligt sugen på att flyga hela vägen till Köpenhamn för att testa :-). Förutom danska Noma så ligger två Svenska restauranger på top 50 listan :-). Personligen tycker jag att det är riktigt kul att det nordiska köket får sådan fin publicitet.

 

 

Kina lyckas tyvärr inte ens nå top 100 listan (men undantag från HongKong). Efter att ha bott i Kina två år kan jag förstå det, nivån är generellt lägre här (och billigare). Vad jag däremot hoppas på är att ryktet om det nordiska köket ska sprida sig ända vägen till öst. I Shanghai finns det ännu ingen restaurang som bjuder på nordiska smaker vilket egentligen är konstigt då alla andra kök verkar vara representerade i denna jättestad. Kineserna är förvisade att tro att det enda Norden har att erbjuda är IKEAs köttbullar med pulvermos.  Så nu lämnar jag ut en affärside jag hoppas att någon nappar på, att starta en nordisk restaurang i Shanghai.

 

 

 

Kärlek

Sara

 

 


The people of Yunan

Tja, vi passar ju inte riktigt in men vi var faktiskt people IN Yunan.
Det som gjorde allra störst intryck på mig under vår Yunan-resa var människorna. Ett folk vars liv är så totalt olikt mitt. Ett folk som ofta lever utan rinnande vatten, toaletter, rena gator och tvättmedel. Istället lever de många generationer i skitiga trähus tillsammans med deras boskap. Lite huller om buller så där. Men de verkar lyckliga ändå. Under våra dagar på den kinesiska landsbyggden möttes vi nästan enbart av leende människor (i stan av frasen "hallo foreign people!"), många ville gärna stanna och kolla in oss. Och vi ville kolla in dem :-). Många familjer bjöd in oss till deras hem, plockade fram lunch eller frukt och bjöd på det de hade. Dagen så vi blev spontant inbjudna till att äta lunch med tillhörande hemmagjord snaps tillsammans med ett gäng byggare var lite smått overklig.

 

 

Största platsen i mitt hjärta fick barnen. De skitiga, illaluktande, glada barnen. Också tanterna med tandlösa leenden. Jag ber en stilla bön att dessa barn ska mötas av en framtid med möjligheter och valfrihet. Möjligheten att få gå i skola och valfriheten att få bestämma sitt eget öde. På Yunans landsbyggd verkar det vara få förunnat.

 

 

 

Kärlek

Sara
Vår i luften!


Denna bild har agerat inspiration för mina balkong-tankar. By the looks så är denna balkong ungefär lika stor som vår. Tror ni att man skulle sakna ett bord för mycket eller skulle det räcka att bära ut en bricka när lusten faller på?


 
I min önskevärld hade jag dock haft en uteplats i stil med denna... Båda bilderna kommer från Sköna hem.
God morgon vänner, har ni sovit gott? Jag har till skillnad från igår inte panikväckts av fyrverkerier så jag känner mig pigg som en lärka :-). På dagens schema står så klart jobb hela dagen men efter jobbet planerar jag att ta en sväng om IKEA. Jag hann nämligen bara hem och sedan snurrade mina tankar runt lägenheten på 21a våningen. Behöver uppdatera en del småplock och förbättra vår förvarningslösning och då blir det så klart IKEA. 

 


Annars går många av mina lägenhets-tankar till balkongen denna morgon, säkert för att våren ligger i luften i Shanghai med härliga 15 grader. Vi har en ganska liten balkong men har ändå klämmt in två stora fällbara stolar samt ett bord. Jag är lite sugen på att slänga ut dem och istället sätta in en låg soffa och sedan piffa med massa kuddar. Det får gärna vara lite färg på vår balkong! Logikern Micke påpekar ock att det blir svårt att luta ryggen mot något vilket han visserligen har rätt i. Dessutom är ju väggen som vätter in mot lägenheten helt i glas så blir nog inte så snyggt innefrån, eller? Tror att det får bli en tur ut till blomermarkanden till helgen för en grönare balkong i vår blir det oavsett!

 

 

Har du några bra tips för en liten balkong, hur ser det ut hemma hos dig?

 

 

 

Kärlek

Sara


Trekking in Yunan, första chocken

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, skönt för jag har inte riktigt ord att beskriva vår resa. Här kommer ett urval av våra tre första dagar av trekking i Yunan, enjoy!
Vi började här, på vår guide Saras cafe mitt i staden JinghongDag ett gick vi en lätt runda på två timmar, för att ta oss till byn där vi skulle sova. Utsikten var magisk. Det dröjde inte mer än 30 minuter så mötte vi resans första "gummor".
Första natten sov vi en by. Vi sov på golvet i en av trähyddorna hemma hos en familj. Kor, grisar, hönor om vart annat.

Magiska vyer...
Det var skördetid för alla sockerrör.
Trekking in Yunan, to be continued....Kärlek
Sara


Den femte dagen


Från sovrumsfönstern 24.02 i natt. Det var inte dimmigt, bara rökigt.En av raketerna som smällde precis utanför fönstert, snacka om smäll.Hjälp säger jag bara, inatt har jag inte sovit många timmar. Idag är det nämligen den 5e dagen på det nya kinesiska året och den dagen gäller det att vara den första som smäller en smällare. Då blir man rik under året som kommer. I Shanghai bor det ca 22 miljoner kineser, alla vill vara först med att smälla in det nya året. Sedan kan du ju räkna ut själv varför jag inte kunde sova.


Mellan klockan elva och klockan ett låg jag bra och svor åt alla kineser som tror man blir rik av smälla smällare mitt i natten (smällare måste vara det bästa sättet att låta ens pengar gå upp i rök, bokstavligen). Sedan svor jag åt kinesernas brist på säkerhetstänk. De smäller överallt. Jag trodde att fönstert skulle spricka när ett snille fick för sig att smälla av raketer precis utanför vårt fönster. Vi bor ju som bekannt på våning 21 och raketen smällde precis utanför vårt fönster, ca 15 m från vår säng. Jag bad en stilla bön att det inte skulle brinna (en skyskrapa har redan brunnit ner under det kinesiska nyåret i år) I skrivande stund smattrar det fortfarande utan fönstert men i något mindre skala.


Just det, jag glömde en detalj. Det är olagligt att smälla raketer i centrum.
Kärlek
Sara


Trekking in Yunan, the basics


Nu mina vänner nu har jag samlat mig lite och är redo för Yunan-resans första summering. Jag har tvättat håret, kört fyra maskiner, fyllt på kylskåpet och njutit av att bara vara hemma. Av lyxen att ha på mig rena kläder och krypa ner i en ren och skön soffa. Det har varit en ruff vecka, jag kan inte säga annat :-).


Vi har som sagt trekkat i en av Kinas södra provinser, Yunan. I Yunan har vi utgått från en av provinsens sydligaste städer, Jinghong och därmed vanrat runt i ett område som heter Xishuangbanna. Ett populärt trekkingområde, speciellt bland backbackers. Området ligger som du kan se på kartan precis vid gränsen till Burma och Laos och naturen är därefter. Vi valde att göra två trekker för att få se så mycket som möjligt av området. Den första tog oss till västra Xishuangbanna och där vandrade vi över dalar täckta av främst te och sockerrörs-odlingar. Här bodde vi hos en minoritetsgrupp som kallas Dai, de är bönder och bor i små mycket fattiga byar. Det var som att hälsa på i medeltiden (om man bortser från husets enda lampa). Den andra trekken tog oss till sydöstra Xishuangbanna, ett område där man främst odlar gummiträd. Här består naturen av djungel och det är lite varmare och fuktigare än  i norr.


För att ta oss i runt i vildmarken hade vi med oss en guide, Sara som vi hittat här. För att kunna göra en resa som liknar vår är en lokal guide ett måste. Sara tog oss med till små gömda stigar och innackorderade oss hemma hos familjer i byarna. Detta gjorde att vår resa riktigt äkta och utan Sara hade vi aldrig fått en sådan genuin upplevelse av den kinesiska landsbyggden. Dessutom hade vi gått vilse :-). Sara har ett enorm kontaktnät ute på landsbyggden och vart vi än gick så möttes vi bara av gästvänlighet och blev inbjudna både till mat och övernattning. Tyvärr var hon ingen organisatör och snurrade till det både en och två gånger. Så jag kan inte riktigt rekommendera just Sara, det måste finnas någon annan guide i området som även kan hantera din resa utan ständig förvirring :-). Att trekka med Sara i 6 dagar kostade 1500 kr/person. Men då är det bara basmat, transport med lokaltrafik och övernattning hemma hos familjer som gällde. Vi uppgraderade flera gånger, främst boendet som emellanåt var riktigt äckligt. Jag uppskattar verkligen rena lakan och en inomhustoalett så när det var möjligt valde vi det. Totalt gick vår nota upp en tusenlapp till.


Resan blev dock inte riktigt som vi tänkt oss, redan tredje dagen skadade Micke knät (efter att ha vandrat en dag med ryggskott). Fjärde dagen valde vi därför att stanna kvar i staden Jinghong och besöka läkare. Det blev tyvärr inte bättre så de sista två dagarna fick Micke campa i byarna och jag vandrade tillsammans med Caroline och Chrille. Heder åt Micke som trots allt behöll sitt goda humör.


Imorrn mina vänner lovar jag att återkomma med bilder från vår coola resa. Men först ska Micke och jag möta upp våra kära reskamrater för en riktigt lyxig middag. Vi har lovat att vara nydushade och fixade från topp till tå, något som vi inte varit under hela semestern. Skit under naglarna i all ära men jag föredrar nypolerade fingerspetsar :-).
Kärlek
Sara


Im back!


På vandring genom Yunans djungel.En sådan resa! Jag vet knappt var jag ska börja. Vi har sett bönder skörda sugarplants, sökt skugga under bananträden, balanserat på sönderfallna broar mitt i djungeln och lekt med barn i folkdräkter. Vi har ätit mat i trähyddor där kycklingarna sprang runt fötterna på en och sovit på golvet i lika spartanska hyddor. Vi har vaknat av galande tuppar och aktat oss för stirrande vattenbufflar. Vi har varit skitiga, vi har kissat i skogen och vi har varit svimfärdiga av utmattning efter att ha trekkat över risfälten.


Det har varit en cool, jobbig och oförglömlig resa som jag verkigen är glad över att ha gjort. Även om jag måste säga att det nog är sista gången jag reser så här spartanskt. Att kissa i skogen kan jag ta men att vakna mitt i natten liggandes på golvet för att jag tyckte mig hörde en råtta var så där kul. 


Jag lovar er att jag ska berätta allt om vårt äventyr :-). Jag ska bara fundera ut hur först, jag har hundratals bilder att sortera och minst lika många historier att föra över till bloggen. Återkommer under dagen sötisar, ska bara hinna med en efterlängtad pedikyr först! Och du, Im glad to be back in bloggvärlden ♥
Kärlek
Sara

Trapped

Just nu är mina blommor trapped i vår fågelbur som fått flytta in från balkongen. Fint tycker jag, annars är jag inte så förtjust i temat inburad alls… Jag upplever det dock som att mina kollegor till viss mån är det, inburade alltså.

 

 

 

Vänner, det där med kärlek är en fråga som aldrig slutar att intressera mig. För är det inte det livet går ut på, kärlek?!

 

 

Jag har en kollega som snart ska lämna företaget, hennes anledning har verkligen gjort intryck hos mig. Hon ska sluta för att hon ska flytta tillbaka till sin hemby, hem till sina föräldrar. Hennes pappa tycker nämligen att det är dax för henne att hitta en man och i hans ögon duger det inte med en Shanhaines. Nej, min kollega ska gifta sig med någon från hembyn så är det bara. Pappan har sådan makt över min kollegas kärleksliv att hon faktiskt säger upp sig från jobbet, flyttar från sin lägenhet och lämnar sina vänner för att flytta hem igen, till barndomshemmet. När jag frågar henne vad hon tycker är hennes svar "bra, då slipper jag laga mat själv".

 

 

Jag har så svårt att relatera eller ens ha förståelse för denna delen av den kinesiska kulturen. Tvångsgifte är det absolut inte tal om men föräldrarna har ändå ett så stort inflytande över sina barns liv, karriär och kärleksliv… Var finns den egna viljan? Men så är ju jag svensk och uppfostrad till individualist. Gud nåde den som försöker lägga sig i mitt liv! Jag måste erkänna (även om det sitter långt inne) att jag ibland tjänat på att följa mina föräldrars råd. Men ändå att tvingas säga upp sig från jobbet och flytta hem för att hitta en man som kan godkännas av pappan. Nej, det kan kan inte förstå!

 

 

 

 

Kärlek

Sara


Kaniner

Nr. Djur Tillhör
Årtal
1 Råtta Yang 1924 1936 1948 1960 1972 1984 1996 2008
2 Oxe Yin 1925 1937 1949 1961 1973 1985 1997 2009
3 Tiger Yang 1926 1938 1950 1962 1974 1986 1998 2010
4 Kanin Yin 1927 1939 1951 1963 1975 1987 1999 2011
5 Drake Yang 1928 1940 1952 1964 1976 1988 2000 2012
6 Orm Yin 1929 1941 1953 1965 1977 1989 2001 2013
7 Häst Yang 1930 1942 1954 1966 1978 1990 2002 2014
8 Get Yin 1931 1943 1955 1967 1979 1991 2003 2015
9 Apa Yang 1932 1944 1956 1968 1980 1992 2004 2016
10 Tupp Yin 1933 1945 1957

1969

1981

1993

2005

2017

11

Hund

Yang

1934

1946

1958

1970

1982

1994

2006

2018

12

Gris

Yin

1935

1947

1959

1971

1983

1995

2007

2019


Vet du inte vilket djur du tillhör? Ta en titt i tabellen ovan.
Igår skrev jag om kaninens år och vad vi har och förvänta oss av det nya året. Men inte bara år påverkas av den kinesiska astrologin, även ens personlighet påverkas. Om man föds under kaninens år så får man även egenskaper som tillhör just kaninen. Här kommer en beskrivning av de människor som är födda i kaninens tecken:

 

 

Människor som fötts i kaninens tecken är kloka, snälla, lugna, omtänksamma och sårbara. Kaniner är lite konflikträdda och det är sällan de startar ett bråk ?de försöker snarare medla mellan människor. När de väl blir arga försöker de lösa det genom noga eftertanke och mycket sunt förnuft. De är duktiga på att prata för sig ?genom att ta det lugnt och förklara saker och ting metodiskt framstår kaniner som pålästa och intelligenta med kött på benen. Detta gör dem också till duktiga lärare eller rådgivare.

Kaniner avskyr bråk men även om de kan verka oskyldiga och lite skygga av sig är de starka inombords och har väldigt starka viljor. De gör allting långsamt, metodiskt och en aning försiktigt. De oroar sig sällan i onödan.

Kaninens tecken har som sagt ett öga för det vackra såsom konst, fina kläder och musik. Själva kan de vara mycket kreativa och duktiga konstnärer eller musiker. De tycker om att bjuda hem folk och är väldigt gästfria. De älskar sitt hem och försöker skapa en mysig miljö för sig själva vilket i deras fall betyder välstädat och snyggt.

Kanske har kaniner en aning lättare för att bli sjuka än andra tecken. Depression tycks vara någonting som kaniner har lite lättare för att råka ut för.

När det gäller pengar är personer födda i kaninens tecken ekonomiska av sig och slösar inte pengar i onödan på smågrejer. Nej, de använder hellre sina pengar på att bygga upp stora och varaktiga saker såsom ett hem. Lägger de pengar på någonting som inte har med överlevnad att göra kan man vara säker på att det har med konst eller skönhet att göra.Finns här någon kanin som känner igen sig?

 

 

Kärlek

Sara
Kaninens år

Idag är första året på det nya kinesiska året, därmed har vi också lämnat tigerns år och förflyttat oss in i Kaninens år. Hihihi, hela Shanghai är numera fullt av kaniner. Enligt kinesisk astrologi så är varje år förknippat med olika saker, såhär ser man på året vi har framför oss:

 

 

Kaninens år kännetecknas av stor tur. Kaninens år får symbolisera det lite tystlåtna som verkar i hemlighet och når stor framgång utan att skryta med det. Det är individualismens och samtidigt vänskapens år.

Det är bra att starta upp projekt som är till bara för ens egen skull i kaninens år, man får tur med sitt självförverkligande. Det passar också extra bra att spela olika spel detta år eftersom man är benägen att få mer tur.

Kaninens år är elegansen och modets år, det är en energi som har ett öga för det vackra.

 

 

 

Happy Rabbit Year bloggisar!

Sara


Happy New Year!


En klassisk nyårs-dekoration, bild lånad här.

 

 

 

Idag mina vänner är en stor dag för kineserna, idag är nämligen kinesiska nyårsafton.

 

 

Kinesera följer det västerländska kalenderåret när de räknar tid, det är år 2011 i Kina med (jag har försökt fråga vilket kinesiskt år det är men ingen av mina kollegor vet). När det gäller högtider och festivaler är det dock den kinesiska tideräkningen som gäller. Det kinesiska nyåret infaller alltid vid den andra nymånen efter vintersolståndet, det vill säga någon gång under perioden 21 januari till 19 februari. I år är nyårsafton den 2a februari (idag) och nyårsdagen infaller den 3e.

 

 

Kineserna firar det nya året med pompa och ståt, i princip alla har ledigt från jobbet och åker hem till sina familjer för att fira det nya året. Den största middagen sker på nyårsafton (igår) men hela nyårshelgen är kantrad med familjemiddagar, inte alls olikt vårat julfirande. Högtiden verkar enligt mig även vara kantrad med olika symboliska handlingar. Man äter fisk för att ordet fisk påminner om överflöd, dumplings för att de ser ut som pengar etc etc. Rikedom och pengar verkar vara den röda tråden. Vid midnatt på nyårsafton smäller man raketer, eller tja raketer smäller man under hela nyåret. Vissa raketer smälls för att skrämma bort onda andar, andra för att välkomna de goda. Lite diffust det där :-). Säkert är att det ska smällas raketer i mängder och utan restriktioner. 1,3 miljarder kineser som smäller samtidigt, ja och sen kan ni ju själva fundera ut resten. Nyårets färg är rött. Städerna och hemmen är dekorerade i rött. Alla smällare lämnar kvar röda rester och idag är gatorna totalt täckta av röda smällar-rester. Till barnen ger man små röda kuvert med pengar i.  

 

De flesta västerlänningar som bor i Kina flyr fältet under det kinesiska nyåret, inklusiva mig själv som just befinner mig långt ut i djungeln dit inga smällare når. Visserligen är det lite mindre folk i städerna men det mesta är stängt och alla smällare är öronbedövade. Jag rekommenderar dig som vill besöka Kina att inte komma över det kinesiska nyåret.

 

 

 

Happy New Year!

Sara


Den där med TVn

Jag tror att det kan vara svårt för andra att förstå men emellanåt är det oerhört frustrerande att bo i Shanghai. Vissa dagar förvandlas jag från en vanligt vis ganska snäll tjej till ett monster. Ett monster som kan tala om för receptionisten att "fucking learn English" eller som medvetet sätter en hård armbåge in i tanten som försöker gå på metron. Jag skäms lite för att säga det men kineser kan vara ett otroligt jobbigt folk.

 

 

Ta den där med vår TV till exempel som fick mig att svära till receptionisten. När vi kom tillbaka från vår julsemester hade huset bytt till digitalTV och med bytet så försvann alla våra internationella kanaler. Vi var alltså tvunga att skaffa en digitalbox, något som receptionen skulle hjälpa oss med. Det blev säkert 10 telefonsamtal fram och tillbaka innan vi slutligen lyckades bestämma att vi skulle lämna nyckel till receptionen så att TV-killarna kunde komma och installera boxen. Den "engelsktalande" receptionisten skulle följa med och se till att allt gick rätt till och om de undrade något kunde de ringa. Ingen ringde. När vi kom hem på kvällen och förväntade oss en inkopplad digitalbox hade de bara ställt boxen innanför dörren. Tack för den!

 

 

Efter ytterligare 10 tel-samtal fick vi en TV-kille att komma hem till oss (2,5 vecka senare). Han installerade boxen och visade hur man ska använda den kinesiska kontrollen. Det är bara det att vi fortfarande inte hade några internationella kanaler. Nej, de var man ju tvungen att betala extra för. Kunde ni inte sagt det från början?! Hela poängen med boxen var ju de internationella kanalerna vilket vi påpekat typ 20 gånger. Denna informationen fick jag för övrigt efter 5 samtal från receptionen (där någonstans sa jag "fucking learn English"). Förra veckan skulle de kommit med det lilla chip som behövs för att komma åt de internationella kanalerna, ingen kom.

 

 

Inblandade i detta projekt är Micke&jag, hustes reception, TV-killen, vår lägenhets-agent samt vår hyresväd. Det har gått över 4 veckor, vi har fortfarande inga internationella kanaler. Det är vid sånna här tillfällen jag tappar tålamodet!

 

 

 

Kärlek

Sara


RSS 2.0