Mina tankar går till Japan




Bild från cnn.

 

Ikväll går mina tankar och min kärlek till mina kollegor i Tokyo.


Mitt Shanghai




Mitt Shanghai, november 2010. Kineser kan somna överallt, precis överallt.

 

Kärlek
Sara


Fredag i Shanghai


Äntligen fredag och då brukar jag ju bjuda på lite ögongodis här på bloggen. Så det gör jag idag med, så klart! Another home to die for…

 

I Shanghai har vi haft ännu en dag med stålande solsken och oj vad jag njöt av dagens lilla lunchprommis. Det känns som att vinterjackan snart kan vara ett minne blott. Det ryktas om bra väder imorgon med och vem vet, kanske blir det frukost på balkongen. Annars så kommer det att bli en ganska lugn fredag i lägenheten på 21a våningen då jag planerar att vara ensam hemma. Det är inte ofta jag är själv hemma en fredag så det blir en mysig omväxling. Bakad potatis med fetaost-creme, jordgubbar och Greys Anatomy står på schemat för kvällen.

Veckan som gått måste jag nog summera till en riktigt jobb-vecka. Det är stora planer på gång på jobbet just nu . Som ni vet har det på tisslats och tasslats lite om jobb ett bra tag nu men jag är ännu inte redo för att slå på stora trumman. Men snart mina vänner, snart kan jag nog berätta för er om mina jobb-planer. Och som sagt, veckan som ligger bakom oss har tagit mig några stora steg framåt.

Innan du signar ut så tycker jag att du ska ta en titt på spotlifes hemsida. Där står nämligen lifeinshanghai under kategorin ”Populär”, tusen tack för det spotlife!


Kungen och hans musa


Jag trodde att det texten i denna artikel var riktigt smaskig.

 

Godmorgon vänner! Shanghai har välkomnat denna torsdag med strålande sol och en blå himmel så idag är jag lite extra glad. Tänk så mycket väder påverkar i alla fall mitt humör. 

Kommer ni ihåg tidningsutklippet och Kungen och hans musa? Den som vi inte riktigt lyckades översätta?! Nu har Hanna fått den översatt med hjälp av sina kollegor och jag måste säga att texten inte var riktigt som jag hade trott. Vill du veta vad det stod? Klicka här så kommer du till Hannas ”avslöjande”.

 

Kärlek
Sara


Man mailar

Micke, nu när du är i Sverige kan på passa på att ta med dig några saker hem? Jag önskar mig leverpastej, ostbågar, bulgur, mamma, lösgodis, inredningstidningar, mandelmassa, smaksatt creme freich, ren luft och ett basic linne från Lindex. Helsingborgs strandprommenad får du gärna också ta med hem, om du får plats med den i resväskan.


Dressing Up


Idag har jag hoppat i finkäderna. Ikväll ska jag nämligen till en av Shanghais allra lyxigaste restauranger och då känns det lite malplacerat med jeans.

 

Godmorgon vänner! Va kul att det var så många som tittade in här igår, jag hoppas som sagt att ni kommer att trivas här inne tillsammans med mig. Även jag håller på att vänja mig lite vid den nya bloggen, inte helt enkelt att sätta sig in i ett nytt system kan jag tala om. Men förändring är bra sägs det ju . Glöm nu inte att uppdatera era länkar, favoritlistor och bloglovin med den nya adressen www.lifeinshanghai.spotlife.se.

Morgon i Shanghai och jag har precis hoppat i fina kjolen. Det är restaurang-vecka i Shanghai vilket innebär att en hel hög av Shanghais restauranger bjuder på special-deals hela veckan och ikväll har vi fått bord på en restaurang jag velat besöka länge, Sir Ellys. Vanligtvis får man lägga ut minst en tusenlapp per person för att äta på Sir Ellys men idag kommer jag att få smaka tre rätter för 250kr tror jag att det var. Ser verkligen fram emot kvällen! Hoppas du får en härlig dag!

 

Kärlek
Sara

 


Tittar in


I denna restaurang har jag tillbringat kvällen tillsammans med en relativt nu tjejkompis som heter Bahare.

Vänner, tittar bara in en snabbis för att säga hej. Har precis kommit hem från en sju rätters middag på Peninsulas lyx-restaurang Sir Ellys. Fine dining it was!

I Shanghai råder denna vecka restaurant week, en vecka där Shanghais allra dyraste restauranger sänker priserna och bjuder in oss ”vanliga” på besök. Ett väldigt trevligt event tycker jag och jag är speciellt glad att Sir Ellys var med då det är ett ställe jag tidigare valt bort på grund av priset. Lovar att återkomma med både bilder och åsikter .

Nä, jag har ju som sagt klämt i mig sju rätter ikväll och så lite vin på det så jag känner mig något jäst och ganska redo för sängen. Men innan jag kryper till kojs hade det varit spännande att veta vad ni sysslat med denna onsdag i mars. Så innan du surfar vidare till nästa blogg så skriv några rader om din dag!

 

Kram och godnatt!
Sara


Womens day


Denna eftermiddag spenderade jag tillsammans med en smoothie och två tjejkompisar på en utomhusservering. Lovely!

 

 

Idag är det ”womens day” i Kina och det innebär en halv dag ledigt för alla kvinnor på IKEA kontoret i Shanghai, me likey! Jag lämnade kontoret redan vid klockan två och sedan mötte jag upp med två härliga tjejer, Carro och Hanna. Det blev en trevlig fika på en utomhusservering i Taikan.

Så här passande på ”womens day” gjorde jag en en iaktagelse på jobbet. Två mycket höga chefer är på besök på Shanghai-kontoret för att hälsa på våra högsta chefer. Tillsammans var de 5 stycken som bjöd in oss mellanchefer på möte idag. Alla mellanchefer var kvinnor, de höga cheferna män. I mötet presenterade de en ny organisation som ska hålla till i Europa, de var 35 st. 34 st kvinnor och en man, gissa vem som var chefen… IKEA är ett underbart företag på många sätt och personligen har min karriär skjutit i höjden sedan jag började på IKEA. Men det krävs ingen proffessor för att inse att för att nå toppen ska du vara en vit man, strax över 40 år och komma från Europa. Så denna dagen ”Womens Day” vill jag tillägna alla kvinnor som kämpar för att ta sig upp i toppen. Jag tror på er!

 

Kärlek
Sara


Vädret i Shanghai

Genomsnittlig nederbörd och temperatur i Shanghai. Bild lånad här.

 

 

 

När man planerar en resa till Shanghai kan det vara bra att uppdatera sig om vädret. När är det bäst att åka till Shanghai?

 

 

Shanghai följer samma årstid som i Sverige, när det är sommar i Sverige är det sommar i Shanghai. Däremot är det varmare i Shanghai, om jag skulle göra ett överslag över hela året skulle jag säga att det är ca 10 grader varmare i Shanghai än i Skåne. Vintern i Shanghai är torr, sommaren extremt fuktig.

 

 

De allra bästa månaderna för ett Shanghai-besök är enligt mig maj, oktober och november. Då ligger temperaturen någonstans mellan 15 och 30 grader och det regnar ganska lite. Vissa dagar bjuder till och med på en klarblå himmel :-), perfekta dagar att strosa runt på stan och upptäcka Shanghai. Sämsta tiden är juli och augusti. Do kokar Shanghai i ca 40 grader och skurarna avlöser varandra. Här är varmt, fuktigt och klibbigt, det som gör att man överlever är aircon. Inte optimalt för stadsprommenader med andra ord! Vintern är ok för besök enligt mig, temperaturen kan smyga ner mot nollan men så länge man klär sig bra så funkar det bra.

 

 

Det mest speciella med vädret i Shanghai är att Shanghai byter årstid över en dag, bokstavligen. Det kan vara 10 grader ena dagen och över 20 grader nästa. Tajmar man in ett skifte kan det vara svårt att packa rätt :-). Jag råder dig att kolla väderleksrapporten innan du åker.

 

 

Kärlek

Sara

 


Explosiva Kina!


Kinas BNP i relation till andra länders BNP år 2000




Kinas BNP i relation till andra länders BNP år 2009





Kinas beräknade BNP i relation till andra länders BNP år 2020




Att Kina växer så det knakar har nog inte undgått någon. Men exakt hur mycket, tja där tappar i alla fall jag bort mig. Därför är jag personligen ett fan av undersökningar som ovan som jämnför och gör det lite enklare att få en överblick över jättelandet Kina.

 

 

Bilderna ovan visar Kinas olika provinser och deras beräknade BNP över olika år. De jämnför sedan BNP:et med andra länder under samma år. 2020 räknar de med att provinsen Jiangsu har samma BNP som Ryssland. Provinsen Hubeis ekonomi beräknas motsvara Belgiens och Beijings Argentina. Lägg sedan ihop alla dessa… Det är inte konstigt att så många företag blickar mot Kina och den kinesiska marknaden! Personligen tycker jag att det är otroligt häftigt att få arbeta och leva i detta explosivt växande land. Min överygelse ligger i att Kinas betydelse på den internationella marknanden bara kommer att öka och öka… Hänger du på?!

 

 

 “After a great deal of time spent travelling in China, reading about China and thinking deep thoughts about China, I have come to the conclusion that the most profound thing one can say about it is this: China is exceedingly big. - Even David Pilling. Asia editor of the Financial Times

 

 

 

Kärlek

Sara



Frosseri i Shanghai


Left overs från gårdagens frosseri i kronärtskockor.

 

 

Ojojoj vad jag frossade igår. Kronärtskockor har varit en favorit sedan mig sedan jag var liten, jag älskar denna vackra grönsak. De ska kokas i vatten och ätas med smör och lite salt. Simpelt och ljuvligt. Att kunna finna mat som plockar fram minnen från barndommen i Shanghai gör skillnad. Det blir viktigt för en utlandssvensk som jag.

 

 

Kärlek

Sara


Morgonstund i Shanghai


Utsiken från arbetsrummet i lägenheten på 21a våningen en disig morgon i mars.




Är det inte typiskt?! Det har regnat precis hela helgen och så måndag morgon bestämmer sig solen för att titta fram mellan morgondisen. I och för sig så är det lite lättare att komma upp ur sängen veckans första arbetsdag om solen strålar lyser på en, men ändå. Hade hellre haft sol igår.


Annars så kan jag konstatera att jag inte är så duktig på att vara hemma själv. Drabbades av regäl hemlängtan igår och kände mig som världens ensammaste människa. Ibland måste jag säga att jag undrar vad tusan jag gör här på andra sidan jorden när det som betyder allra mest för mig är hemma i Sverige. Min tid och min energi borde ju gå till det som är allra viktigast för mig, eller?! Att vara utlandssvensk har många fördelar och jag är otroligt tacksam över att jag fått chansen att bo i Kina. Men det är långt ifrån enbart en dans på rosor. Det ligger mycket "offrande" bakom att följa drömmen om att få bo i ett annat land, det är ett som är säkert.


Nä vänner, precis som vanligt så här på morgonkvisten så är det dax för mig att rusa iväg till kontoret och kommande arbetsvecka. Hoppas att du får en fin måndag och att du som får bo nära dina kära stannar upp och skänker en liten tanke av tacksamhet.



Kärlek
Sara


Kungen i Shanghai


Hanna hade fått tag på denna galna tidningsartikel och visade den under gårdagens festligheter hemma oss dem. Mycket fnitter blev det :-).




Detta kan vara den roligaste tidningsartikeln någonsin! Jag har absolut ingen aning om vad det står men en bild säger mer än tusen ord sägs det ju :-)... Ryktena om Kungen och hans kvinnoaffärer verkar ha spridits hela vägen till Kina :-). Någon som förstår vad det står?!



Kärlek
Sara


Ovanligt i Shanghai


Detta mina vänner är två ovanligheter i Shanghai, avokado och kronärtkocka. Avokado har jag sett i butik men aldrig köpt på grund av det hutlösa priset men kronärtskocka har jag inte sett här förr.




Har förstått av alla facebookuppdateringar att solen skiner på er hemma i Skåne. Så är inte fallet i Shanghai kan jag tala om. Det har legat stora tunga regnmål över Shanghai hela helgen. Grått, trist och regnigt helt enkelt. Den enda positiva med gråa dagar som dessa är att jag kan använda mina Hunter gummistövlar. Lite blond kommentar, I know men sant :-).


Jag har hunnit med att bruncha på Enoteka denna gråa söndag. Ett riktigt mysigt söndagsnöje och idag var det några nya ansikten med, kul! Efter brunchen passade jag på att gå till "avokodo-tanterna" på Wulumiqi lu. Två riktigt kända tanter i Shanghai som säljer grönskaker som vi västerlänningar gillar till rimliga priser. De kallas "avokado-tanterna för att de säljer billiga avokado. Denna frukt är annars oförskämt dyr i Shanghai, minst 30 kr st. Hos tanterna kostade de bara 10 kr styck, lycka! Dessutom hittade jag pinjenötter, kronärtkocka, rödbetor, småpotais mm mm. Grönsaker som jag faktiskt aldrig sett i Shanghai innan. Det mina vänner gjorde min dag och ikväll blir det kokta kronärtskockor i lägenheten på 21a våningen!


Annars så jobbar jag vidare med mina bloggplaner, tror inte att blir ett avlöjande idag trots allt. Men den som väntar på något gott :-). Nä mina kära, denna donnan ska göra sig redo för lite söndagsyoga och önskar dig en härlig dag!



Kärlek
Sara
 


Planer


Har ju glömt att uppdatera er med aprils resmål. Det blir fyra dagar i Hong Kong som jag verkligen ser fram emot. Vi var där sommaren 2009 och då var det varmt nog att ta ett dopp. Hoppas att så även är fallet i april!




Happy lördag vänner! Det är eftermiddag i Shanghai och en mycket nöjd bloggerska bakom knapparna. Har haft en sådan skön lördag hitills. Börjat dagen med 90 minuters hot yoga, ätit en god lunch och sedan suttit och pysslat lite med bloggen. Har lite planer på gång och det vete tusan om jag inte kommer att vara klar redan imorgon. Den nyfikna får se :-).



Nu är planen att sticka iväg och få mina gräsliga naglar polerade inför kvällen festligheter. Jag har verkligen längtat efter att bara få sjunka ner i en en fåtölj och njuta av någon pysslar om mina naglar, vardagslyx på hög nivå. Det är något jag verkligen uppsattar med Shanghai, att jag har råd att unna mig så mycket vardagslyx. Att ständigt uppdatera både fingrar och tår med bahndlingar på salong kostar multum i Sverige men här är det inte så farligt. Jag går till ett av stans dyraste ställen och då betalar jag bara 200 kr för både händer och fötter.




Kärlek
Sara



Vackert





Godmorgon! Jag börjar dagen med att bjuda på lite fredagsgodis, detta underbara sovrum. Jag blir alldeles varm i själen av denna bild. Den vita basen tillsammans med det blå som så vackert plockar upp havet i bakgrunden… och det bruna… åh vad vackert! Det är min dröm, att en dag få bo i ett hus vid havet. Så att jag varje morgon kan börja dagen med att ta några långsamma andetag till en utsikt som denna!

 

 

Kärlek

Sara


Det bästa


En av mina absoluta chokladfavoriter. Michel Cluizel plantage-choklad från Saint Domingue. Med plantage-choklad innebär att alla kakao-bönor kommer från samma plantage och därmed får chokladen en tydligare prägel av plantagets omgivningar.

 


Just denna gröna kaka har en underton av gröna oliver eftersom dessa växer i närheten av det utvalda plantaget. Det är verkligen skillnad på choklad och choklad om man frågar mig och detta mina vänner är en äkta chokladbit :-).

 

 


Det är en nyblivien gräsänka som önskar er god morgon denna torsdag. Micke är nu på väg mot kalla Sverige. Innan han åkte överlämnade han en liten present, två chokladkakor som även råkar vara två av mina absoluta favoriter.

 

 

Under min studietid jobbade jag extra i en lyxig chokladbutik och sålde choklad i världsklass. Jag har således provat en och annan chokladkaka :-). Mitt absoluta favoritmärke heter Domori, enligt mig slå de till och med Amadei-choklad (det choklad som kammat hem allra flest priser och utmärkelser). I Shanghai går det dock inte att få tag på Domori-choklad, det går knappt i Sverige. Det är svårt att få tag på finare choklad i allmänhet i Shanghai, för den som letar noga går det dock att finna två klassiker inom finsmakar-choklad; Valrona och Michel Cluizel. Av dessa märken har jag en stor favorit, den gröna plantage-chokladkakan från Michel Cluizel och det var just den Micke lyckats få tag på.

 

 

Jag blev verkligen superglad för Mickes lilla farwell present. Det är inte helt lätt att hitta special-produkter som detta i Shanghai och dessutom har han lyckats få tag på precis rätt chokladkaka (och lagt min favvis på minnet). Det är omtanke och värmer mig mycket med än dyra födelsedagspresenter! Så tusen tack älskling, hoppas att flighten går bra!

 

 

 

Kärlek

Sara


Its fab!


Senaste tillskottet i väsks-samlingen. Gillar du den?






Godingar, tittar in så här mot kvällen för att visa min nya väska. Im in love ska jag tala om för er! Den som hängt med här på bloggen ett tag vet att jag älskar väskor, jag kan bara inte få nog. Så för 2011 har jag infört en väsk-begränsning, max två stycken får jag köpa i år och det här mina vänner är nummer ett.

 

 

Jag var egentligen inte alls på väskjakt utan var och hälsade på favorit-väsk-tjejen Kate för att Micke behövde en ny portfölj. Men så hängde den bara där, min nya Mulberry väska och väntade på mig. Klick sa det, direkt. Det var verkligen ingen tvekan om att denna enkla men ändå coola väska skulle följa med hem till lägenheten på 21a våningen. Känns ju så jag!

 

 

Ikväll kommer min nya väska hänga på min axel när Micke och jag går ut på en candel-light dinner. Han åker ju till Sverige imorgon så du vill vi passa på att umgås, Micke, jag och min nya väska!

 

 

 

 

Kärlek

Sara


The winner!

Åhhh, jag har ju en vinnare att presentera idag :-). Innan jag avlöjar vem vinnaren är så vill jag tala om att det är Micke som lottat fram en vinnare. Så ingen hade en större chans att vinna än någon annan. Känns lite viktigt att påpeka eftersom några av mina "in real life" vänner också var med och tävlade. Så här kommer resultatet. VINNAREN…trumvirvel …en trumvirvel till…spänningen stiger…ÄR…olidlig tystnad…Malin Holm från Borås!

 

 

Stort grattis till dig, hoppas att du får ett mysigt biobesök! Maila din adress till mig på [email protected] så kommer biljetterna med posten.

 

 

Och tusen tack till alla er andra som var med och tävlade. Ni sa så fina ord hela högen att jag önskar att jag hade hundra biljetter att dela ut. Hoppas att jag får möjlighet att håller fler tävlingar så att du kan tävla igen :-).

 

 

 

Kärlek

Sara


Man försöker





Man försöker lyxa till sin vardag lite. Med dessertvin från förra veckans vinprovning. På en tisdag. Det kändes lite busigt och kontinentalt, me likey!

 

 

Kärlek

Sara


Att bilda klump


En typisk kinesisk klump vid metrolinje 2, lycka till att komma ombord på metron utan att knuffa dig fram!




Enligt svenska mått mätt är kineser ett väldigt ouppfostrat folk. I mångt och mycket saknar de allmänt hyffs. Till exempel så kan inte kinseser bilda kö. Bilda klump är det fenor på men det där med en kö, det är svårt för kineserna. För mig som väluppfostrad svensk tycker jag att det där med att bilda klump är lite jobbigt. Men jag har lärt mig att det är föga lönt att fösöka lära kineserna att köa, det är bara att vässa armbågarna och kasta sig in i klumpen om man tex vill komma på en rulltrappa eller lyckas väga sin frukt i matbutiken.

 

 

Vad jag inte riktigt hanterar är när kineserna nästan bildar kö. I mer västerländska butiker som HM eller västerländska mataffärer då är tanken att man ska köa vid kassan. Det går nästan, kineserna står på rad. Typ. Men nästan alltid kommer den en kvinna (för det är banne mig alltid kvinnor) som helt hänsynslöst klampar förbi hela kön och ställer sig längst fram. Där går gränsen för denna svenskan, då säger jag ifrån! Varenda gång jag knackar en trängade kinesen på axeln och pekar på kön möts jag av ett totalt förvånat ansikte som säger "öhhhh?" (fritt översatt: jaha köar ni?!). Jag svarar med en sträng blick och pekar längst bak i kön (översatt till, JA är du blind eller?!). Sedan går kineser motvilligt och ställer sig sist i kön. Jag vet fortfarande inte riktigt om den träng-kinesen faktiskt inte sett kön eller om de trängt sig med vilje. You never know med kineser.

 

 

Intressant är att jag aldrig sett en kines säga ifrån till en trängare. Så om du de fakto vill testa att tränga dig förbi den långa kön på HM är Shanghai platsen för dig, förutsatt att inte jag står i kön då!

 

 

 

Kärlek

Sara


The Alchemist


Ett urval av de drinkar som går att beställa på the Alchemist i Shanghai. Sinan lu 45, nära Fuxing lu.

 



Det är inte så ofta jag bjuder på bar-tips här på bloggen, men idag tänkte jag berätta om Alchemisten för den törstiga. Alchemisten är en relativt nyöppnad bar i Shanghai med temat kemi. Drinkarna serveras i provrör och bartendrarna går nästan att förväxla med labbråttor :-). Det bubblar, pyser, ryker och brinner bakom bardisken och det ligger mycket jobb bakom varje drink. De för Shanghai höga priserna (ca 70kr/ drink) är helt klart försvarbart. Jag kan inte påstå att det är de godaste drinkarna jag provat men jag ger ett stort plus i kanten för deras nyskapande!

 

 

Stämningen är ganska avslappnad, inget storparty här. Till Alchemisten går du för att sitta vid bardisken och prata strunt med dina vänner samtidigt som du låter bartendern underhålla dig. Kanske hittar du mig i ett hörn för till The Alchemist kommer jag nog gå igen.

 

 

 

Kärlek

Sara


God morgon!


Jag var och shoppade i helgen, gissa vad?! ;-)




Tack för alla era kommentarer vänner :-). Haha, inte bara jag som tycker att vi ser härligt galna ut som ryssar. Fotona togs hemma hos några kollegor till Micke som faktiskt har en fotostudio i hemmet, därav de bra bilderna. Kolla här på fler bilder tagna av samma fotograf.


Jag är några minuter efter utsatt schema och som ni vet är varje minut guld värd på morgonkvisten så det blir inget långt inlägg nu. Dagen ser ut precis som vanligt. Jobb och träning, känns som att jag tråkar ut er med min helt vanliga vardag. Man hade ju kunnat tro att lifeinshanghai var glammigt och häftigt varje dag men efter snart två år i denna stad är livet ganska likt det hemma i Skåne. Mest spännande under dagen blir att se om jag får plats på träningspasset, living on the edge! Om jag hinner så kanske jag slår slag i saken och visar er helgens shoppingfynd, nu har jag bara tid att ge dig en teaser.


Annars så vill jag bara påminna dig att idag är sista dagen du kan vara med och tävla om två biobiljetter! Ha en härlig dag!




Kärlek
Sara





RSS 2.0