Hej då Åsa! Hej hej Malaysia!

Nu är det dax för att säga hej då till mysiga Åsa som åker tillbaka till Sverige imorrn. Tack för en härlig vecka full med shopping, mat och massa skratt! Samtidigt som Åsa åker till Sverige lämnar även vi Kina för en vecka på Malaysia. Kineserna kommer att fira nationaldagen och vi kommer sippa drinkar på en paradisö.

På återseende om en vecka när vi är tillbaka i Shanghai igen!Hej då Åsa!


Hej Hej Malaysia!

Kärlek
Sara


Pudong

Något som verkligen fashinerar mig (och många andra)  är hur snabbt hela Kina förvandlats, hur många städer som har exploderat och hur många miljoner människor har gått från att vara fattiga bönder till att bli framgångsrika affärsmän.

Shanghai är ett ypperligt exempel. Shanghai består av två stora områden som delas av en flod.  På den ena sidan, Pudong ligger flest nybyggda hus och de häftigaste skyskraporna. Men så har det inte alltid varit. För 20 år sedan var hela Pudong en stor träskmark där några tappra bönder försökte få livet att gå runt med små odlingar. Då fanns den inte ens en antydan till en enda skyskrapa i Pudong. Först under 90 talet började dagens Pudong få sin form. Under den perioden var Shanghai världes lyftkranstätaste stad och byggdammet låg som ett tjockt täcke över staden. Än idag har de inte slutat hamra men skillnaden är slående. Hela Pudong har förvandlats från en stinkande sumpmark till en av världens stora finanscentrum. Där står det berömda TV tornet, den ena skyskrapan avlöser den andra och det är i Pudong man kan åka upp till världens högst belägna utkiksplatå (med glasgolv). Hundratals restauranger och barer på andra sidan floden lever på utsikten över Pudongs imponerande skyline. För att inte tala om alla restauranger och hotell som lever på utsikten i Pudong. Det är svårt att förstå att för bara 20 år sedan stod en bonde och plöjde på samma plats man planerar att bygga världens högsta skyskrapa. Speciellt om man jämnför med min hemstad Helsingborg. De senaste 20 åren har staden fått några palmer på en strand (mkt fint pappa) och ett nytt polishus. Snacka om kontraster….


en bonde på sin åker, Pudong


Pudong, tidigt 90-tal. Inte en skyskrapa så långt ögat kan nå


Dagens Pudong till vänster. Framtidens jätteskrapa till höger, beräknas vara klar 2015

Kärlek
Sara

 

 

 


94 års kalas

I helgen firade vi Mickes 30 års dag igen. Han bjöd till fest tillsammans med två andra fölsegrisar, Martin och Per. Det blev en hejdundrans kväll och vi var ute och kalasade långt in på småtimmarna. För att höja partystämningen bar alla masker, visst var vi fina?!


vi började med skumpa och mingel i en av stadens parker. De läckra maskerna passade ypperligt in i den dunkla miljön!


de tre fölsegrisarna: Martin, Micke och Per
Sedan bar det av till Cottons, en av barerna i stan. Vi käkade, lekte lekar och korade kvällens bästa mask. Tyvärr kommer jag inte ihåg vem som vann


lekar i full gång


Kvällen slutade på Zapatas, ett av favvoställena. Det var en kväll med GRYMT ös, tog tom en sväng om bardisken!
hur många drinkar drack Micke?

GRATTIS FINA FINA MICKE!!!

Kärlek
Sara


Home girls

Något om kineserna som faktiskt förvånar mig är de enligt mig verklar leva ett väldigt tråkigt liv. De gör helt enkelt inte särskillt mycket på fritiden. Många av mina kollegor kallar sig själva för "Home Girls". Det innebär att de tycker om att vara hemma och bara slappa. Kvällarna och helgerna spenderas gärna framför datorn eller så de tittar på film eller amerikanska serier. En riktigt äventyrlig helg innehåller på sin höjd ett bio besök eller en shoppingtur. Dock så föredrar mina kollegor att shoppa hemifrån, de beställer från nätet. När jag berättade om min helgs äventyr (berättar för er senare när jag kan lägga upp tillhörande foto) såg de lite matta ut och kunde inte förstå; helgen är väl till för att slappa hemma, eller?

Kärlek
Sara


Lunch

En helt vanlig jobb lunch:de klassiska dumplingsen ser du längst fram, det som ser ut som en soppa

kyckling och jordnötter, glasnudlar, citronkyckling och gröna bönor. MUMSKärlek
Sara


Martini

Igår möttes vi brudar upp för en av våra ladies nights. Vi drack 2 martinis för priset av en. Det blev en mycket trevlig kväll och munnarna gick i ett som sig så bör på en tjejkväll. Micke och Martin klarade sig själva fram till halv elva, sen joinade de sällskapet och ladies night övergick till en helt vanlig night. En attans trevlig torsdag!
fina Zuzanna och hennes efterrättKiwi, Lychee, choklad, tofee Martini! De snålade inte med spriten!

martin dricker martini, åsa (mickes barndomsvän), mysiga Ellinor och snygga Micke!

 

Kärlek
Sara


5e position

Som jag har skrivit innan så är vikt en stor issue bland mina kollegor. Det jämnför, bantar och testar den ena mirakelkuren efter den andra. Ledande i bantningsgänget är Tiffany. En liten kines på max 45 kilo. Hon har inte ätit lunch de senaste veckorna eftersom hon ska ta bikinifoto. Jag har föreslagit att hon borde äta lunch och sedan träna istället med det förslaget dissades totalt. Man går tydligen inte ner i vikt av träning... Hennes senaste påfund är att stå och jobba. Det låter i och för sig vettigt, ja till och med sunt. Problemet är bara att vi inte kan höja eller sänka våra skrivbord. Minst halva dagen står Tiffany, framåtböjd över datorn, gärna med fötterna i 5e position (balett). Det där med fötterna har jag inte riktigt fått kläm på men det ska tydligen hjälpa. Jag undrar i tysthet hur länge hennes stackars rygg kommer att klara den framåtlutande neanderpositionen?

Kärlek
Sara
(som jobbar med fötterna platt på golvet)


armband

Förra veckan gav jag er ett smakprov på smycken som ni kan köpa av min vän Jenny. Kul att några av er nappade :-) Om inte Jenny redan kontaktat er så gör hon det snart. Tänkte utöka kollektionen och visa några armband som jag tycker mycket om! Om du klickar på bilden så får du en större bild.

Maila mig eller Jenny ([email protected]) om du blir köpsugen!

 Armband med sötvattens pärlor och "silver" pärla: 80kr
Läderarmband, svart eller brunt: 70 kr
Armband med skalpärlor och strass: återkommer 

Kärlek
Sara


Sifferleken

Under morgonens kinesiska-lektion lärde jag mig allt om kinesiska siffersystemet. Som det mesta i Kina så finns en djupare mening till allting och de olika siffrorna är så mkt mer än bara en siffra för kineserna. Här är några exempel:

Siffra           Kinesiskt uttal                betydelse

4                  si                                  rimmar på död. Ingen bra siffra
8                  ba                                ba rimmar på fa som betyder rik. 8 är en bra siffra
14                shisi                           låter som "att dö" största otursnumret
518             wobaishiba                låter som "jag vill bli rik" bästa numret
12580       yi er wu ba ling        låter som "jag kommer att hjälpa dig" Detta är ett telnummer som ägs av regeringen och är ett nummer dit du kan ringa för att få hjälp med allt och ingenting. Fiffigt va?!     

Kärlek
Sara
      


om bloggen

Vänner! Jag har redan fått några små frågor om nya bloggen. Så här ligger det till:

Reklamen kommer med blogg.se tyvärr kan jag inte ta bort den :-( Å andra sidan kommer jag alltid att ha tillgång till bloggen och slipper krypa runt the great fire wall of China :-).

Länkarna ovan kommer att fungera allt eftersom jag skriver fler inlägg. Än så länge fungerar "mat" och "omkring" fliken.

Nu ska jag lägga mig på min spikmatta och påbörja min nya bok. Det är livskvalitet!

Godnatt!
Sara

Hej då Therese och Anders!

Nu har vårat första besök, Therse och Anders, packat ihop sina väskor och åkt vidare mot Beijing. Det går inte att säga annat än att det blev lite tyst! Veckan har varit intensiv och mkt trevlig. Vi har gått en kurs i kinesisk matlagning, åkt på utflyckt till vattenstaden Zhujiajiao, utforskat Shanghai från 101a våningen, druckit champange, shoppat och bara umgåts. Inte fel alls!Kärlek
Sara


Matlagning

Som våra första besökare imponerade Therse och Anders genom att visa oss en ny sida av Shanghai, det kinesiska köket. För att fira att Micke blivit 30 tog de med oss på en kurs i kinesisk matlagning. Som de 4 tävlingmänniskor vi var blev det snabbt en tävling om vem som lagade godast mat. Jag vann en gång, Anders den andra! MUMS!
våra tre rätter: spicy chicken, eggplant och shanghai nudlar

vi var både mätta och belåtna efter en mkt trevlig kväll

Kärlek
Sara


Zhujiajiao

Zhujiajiao är en porlande vattenstad som ligger ungefär en timmes bilfärd från Shanghai. Byn har 36 vackra stenbroar och ett oändligt antal snirkliga gränder. Vi spenderade en eftermiddag där, njöt av stillheten, förundrades de vackra färgerna, inspekterade den lokala maten och upplevde det lilla Kina. Ett måste för ditt Shanghaibesök!
  
kinesisk kultur


vattenstaden, perfekt för en båttur!
jag och Ellinor matar fiskar, jag provsmakar oxå
kinesisk mat

Kärlek
Sara

 


Välkommen!

♥♥♥ Känn dig varmt välkommen till min blogg ♥♥♥

 

 

Hej fina bloggläsare, vad kul att du hittat hit! Här hälsar jag dig välkommen till en liten presentation av både mig och bloggen.


  
Jag började blogga samma dag som jag flyttade till Shanghai. Sedan dess har den stora staden tagit en ganska stor plats i denna blogg. Jag är fortfarande inte färdig med att utforska östvärldens intensiva metropol och uppdaterar ständigt bloggen med mina Shanghai-betraktelser.

 Jag som sitter bakom tangentbordet heter Sara och föddes 1982 i lovely Skåne. Jag växte upp i Sveriges vackraste stad Helsingborg tillsammans med mina föräldrar, en yngre syster och en liten bror. På senare år har kärnfamiljen bytts ut mot en underbar sambo (Micke), två bonusfamiljer och ytterligare en liten bror. Jag har sedan länge överlämnat Helsingborg och bor numera (som du nog redan gissat) i den stora kinesiska staden Shanghai. Hit flyttade Micke och jag våren 2009, det bästa beslut jag någonsin tagit. Inte det enklaste, men det bästa :-).

 


Innan jag vi tog det stora beslutet och flytta till jättelandet i öst levde vi samboliv i Malmö. Jag hade precis börjat jobba efter att ha utbildat mig till civilekonom vid Lunds Universitet och kärleken hade precis hittat till sitt nuvarande företag, Inter IKEA. När Micke fick erbjudandet att följa med sitt företag till Shanghai valde vi att bortse från alla hinder och följde vår dröm att bo utomlands i några år. Numera arbetar även jag på IKEA och fyller mina vardagar med mina arbetsuppgifter som teamleader på finansavdelningen.

 


Mitt livs nödvändigheter är min familj och mina hjärtevänner, utan dem skulle jag ha svårt att se en mening med livet. Mina andra passioner är resor, svettiga träningspass, rödvin, vackra hem, solhälsningar, havet, väskor, tända ljus, champagne, äventyr. För att nämna några.Restaurangbesök, resor och Shanghais glamour fick tidigt ta plats i lifeinshanghai och gör det fortfarande.


Lifeinshanghai föddes samma dag som Micke och jag flyttade till östvärldens intensiva metropol, Shanghai. De första bloggraderna skrevs för vänner och familj hemma och handlade mest om alla konstigheter vi dagligen stötte på som utlänningar i Kina.  Det tog dock inte många dagar innan vi insåg att Shanghai måste vara en av de coolaste städerna i världen. Lifeinshangai fick snabbt följa med på champange-galopper och baxnande sight-seeing, både i och utanför Shanghai.

 


I takt med att livet i Shanghai blir mer och mer vardag tar vår lägenhet på 21a våningen upp allt mer av min tid vilket även speglas i bloggen. Likaså små shoppingtips. Idag skulle jag kalla lifeinshanghai en livstilsblogg med en twist :-).
Numera har bloggen breddats lite, ni läsare har blivit fler och livet i Shanghai har blivit vardag. Bloggen rör sig mer och mer mot en livstilsblogg där inredning, vardagsbetraktelser, resor, shopping och restaurangbesök får ta stor plats. Vår systemkamera kommer också att prägla lifeinshanghai med (förhoppningsvis) inspirerande bilder. Shanghai (en stad som bjuder på mycket glam) går som en intensiv röd tråd genom bloggen och tanken är att denna coola stad ska fungera som blogg-klister.

 

Störst betydelse för bloggen har dock ni, mina cybervänner! Det är ni som gör det KUL att blogga och alla era kommentarer värmer en bloggerskas hjärta! Det är otroligt smickrande att så många väljer att titta in hos mig varje dag. Cyberlove.
Till sist vill jag be dig att berätta lite om vem du är, jag är ju så nyfiken! Lämna gärna en liten kommentar och berätta! Så kan vi mötas här, du och jag ♥.

 

 

 

Kärlek

Sara


 

 

 

 

Kontakt:

[email protected]

IKEA, Sara Lundquist, Building 3, No. 190 Long Tian Rd, Xu Hui District, Shanghai 200235, China
RSS 2.0