En skön söndag


Micke utforskar Shanghai med nya ögon genom vår nya systemkamera. Han fick en fotokurs av mig i 30-års present som kickar igång i mars. Ser fram emot att under våren kunna visa Mickes nya Shanghaibetraktelser!
Vintern är åter i Shanghai och förra helgens t-shirtsmys är ett minne blott. Nu är det halsduk och mössa som gäller igen. Shanghai bjuder verkligen på snabba vändningar i alla aspekter. Är det något jag lärt mig under min tid här så är det att acceptera förändring och kunna hänga med i alla tvära kast. Det gäller på jobbet, i staden, bland våra vänner...För vår del har vi en lugn helg utan några större överaskningar. Igår hann vi med en liten shoppingtur och middag med vänner. Det var planerat att festa loss men då halva styrkan fick förhinder omplanerades kvällen till en tidig sådan. Jag var tacksam för att kunna hålla helgen vit för en gång skull. Idag är det fixardag, vi har även hunnit med lite lägenhetsjaktl. Vi har som sagt hittat det bostadskomplex vi vill bo i, nu gäller det bara att hitta rätt lägenhet. Micke och jag har blivit två mycket kräsna och krävande hyresgäster så våra tidigare val har vi inte fått... Håller tummarna för att några av dagens lyor blir vår. Vi har spanat i oss på en lägenhet på 17e våningen och en på 20e. Hoppas!Önskar dig en härlig söndag!


Kärlek
Sara


Prego

Torsdagshäng på Prego, 88 Henan lu (Guangdong Lu)

 

 

I torsdags träffade vi gänget på Prego, en italiensk restaurang i hotellet Westin. På Westin har vi varit både entvå och sex gånger förut men då på deras berömda söndagsbrunch. Nu var det dax att prova deras torsdagserbjudande, italiensk buffe och två drinkar för 160 kr. Jag gillade det även om utbudet var något begränsat. De tillagade godbitarna serveras efter kockens humör och man fick kämpa för laxsnittarna. Jag som ostberoende njöt i fulla drag av de obegränsade mängder parmesan som fanns till forfogande och Micke av alla goda charketurier. Mest njöt vi av sällskapet!

 

 

 

Kärlek

Sara


KvällsfunderingarIkväll har jag filmkväll på egen hand då Micke är på firmafest. Mysigt. Är inne i en period då jag verkligen uppskattar att vara hemma och bara mysa. Valde dock allt annat än en glad film för kvällen. Jag såg "my sisters keeper", en film och liv, död, sjukdom och familj. Jag grät som väntat floder.Filmen fick mig att fundera på hur jag skulle vilja spendera min sista dag här på jorden. Väldigt lätt fråga för mig. Jag skulle vilja vara i uterummet på Bondegatan i Ramlösa tillsammans med min fantastiska familj och alla mina underbara vänner hemma. Så då kan jag inte låta bli att fråga mig, vad tusan gör jag i Shanghai?! Lev varje dag som om den vore den sista....


Var och hur skulle du vilja spendera din sista dag på jorden?
Vad ska du göra imorgon?
Kärlek
Sara

Orättvisor

Nyhetsartikel, av www.epochtimes.se

En fabrik i Hunanprovinsen (södra Kina) har släppt ut giftiga metaller som förgiftat vattenkällor på mer än tio orter. Trots att cancerfallen har ökat dramatiskt och över 50 000 barn har befunnits ha för höga nivåer av bly och kadmium i blodet kan offren inget göra eftersom företaget är statsägt.

 


Antimony Metallurgical Factory tillhör företaget Hsikwangshan Twinkling Star och byggdes i maj 2003. Sedan dess har nästan 24 000 hektar åkermark, frukt- och grönsaksodlingar, fiskdammar och dricksvatten för människor och boskap på mer än tio orter längs den nedre delen av Zijiang-floden förorenats allvarligt. Över en halv miljon människor har drabbats. Cancerfallen har ökat med över 28 000 i häradet och ligger högt över riksgenomsnittet enligt Zeng Peigui som bor i området.


Zeng intervjuades av Sound of Hope
Radio och beskrev hur fiskar i floden dör varje gång fabriken släpper ut sitt avloppsvatten. De boende på platsen blir också sjuka eftersom vattnet är förorenat med zink, bly, arseknik, kadmium och andra skadliga ämnen.


Det lokala miljöskyddet ignorerar det hela eftersom, som Zeng uttrycker det, "kinesiska ämbetsmän är vana att skydda officiella intressen". De boende har ansökt om hjälp hos myndigheterna, men utan resultat eftersom "myndigheterna inte bryr sig om vanligt folks liv", enligt Zeng.


I augusti 2007 borrade fabriken i hemlighet tre djupa brunnar, vilket allvarligt förgiftade dricksvattnet i flera andra byar. Dessutom har fabriken samarbetat med byns partikadrer för att tvinga fiskodlarna att lämna sin a odlingar för att kunna använda området till sina avloppsdammar.


Lokalinvånarna sände in en
petition, men:


- Det fungerade inte alls. Vi skickade in en stämning mot dem för flera år sedan, men domstolen har inte gett något svar än. Det här företaget är en intressegrupp, sade Zou Yanhong, som också bor i området. Hon tillade att lokalinvånarna egentligen inte har råd att driva en process mot företaget.


- Regeringen tycks bara fokusera
på att skydda näringslivet, sade Zeng Peigui.


Petitionen, som togs till Peking, påpekade också att Xinhua-häradets miljöskyddsbyrå tog 34 prover på industriavsloppsvattnet som illegalt släppts ut i dricksvattnet och att resultaten visade att nivåerna av giftiga ämnen som arsenik, bly, kadmium, ammoniak, kväve, klor och fenol översteg gränsvärdena man satt och även PH-värdet på vattnet låg utanför det acceptabla.


Kärlek
Sara


Vichy

Två räddare i nöden och ständigt på plats i mitt badrumsskåp!

 

 

Min hud och jag är åter tillbaka i normalläge efter gårdagens snabbshopping. Vinter i Shanghai har varit rena misshandlen för min redan så känsliga hy då jag ständigt befinner mig i aircon och föroreningar. Än så länge har jag bara en lösning på problemet- VICHY. Min hud har haft en tuff vecka då alla produkter tog slut på en gång och "min" VICHY butik stängt igen. Då man är på jakt efter en specifik sak kan Shanghais shopping vara förädisk, ungefär som att hitta en nål i en höstack… Med hjälp av min shoppingexpert Louisa och google lyckades jag igår lokalisera en ny butik som säljer underverket VICHY.

  

 

Jag kan verkligen rekommendera detta märke till er med känslig och torr hud. Jag får lätt allergiska reaktioner mot olika hudprodukter. Hela ansiktet svullnar upp och täcks av rött kliigt knotter, sexigt! Samtidigt behöver jag fukt. Jag provade cliniques hudprodukter i höstas som är helt utan parfym (det är inte VICHY) men det hela slutade med att min hud blev så torr att den sprack (ja, jag använde produkterna för torr hud)… Nu kommer jag troget att hålla mig till VICHY även om det kräver stora efterforskningar för att hitta en återförsäljare! I Sverige är den lätt att få tag på, det är bara att gå till närmaste apotek.

 

 

 

Kärlek

Sara


Smygstartar helgen

Mina torsdagsplaner!

 

 

 

Detta har varit veckan som smyger fram. Jag tyckte att det kändes som fredag redan igår… Nu är dock helgen härligt nära och vi ska smygstarta ikväll med drinkar och italiensk buffe. Det kommer närmare bestämt att bli en kväll på restaurang Prego som ligger i ett av stans lyxhotell. För 160 kr kommer vi att dricka drinkar och äta pasta tillsammans med gänget. Trevligt! Jag tycker verkligen om att smyga in lite helg på vardagar för att liva upp tillvaron. Jag har en tendens att annars bara hålla till på jobbet, i gymmet och i soffan på vardagarna. Som många andra gissar jag :-). Innan dess planerar jag lite blixtshopping då alla mina ansiktsprodukter tagit slut på en gång. Då min mycket kräsna och känsliga hud bara tillåter vissa produkter blir det specialshopping. På återseende!

 

 

 

Kärlek

Sara


Planering

Jag hoppas på många, långa, ljumma sommarkvällar med familj och vänner i sommar!

 

Vänner, amigos det dax att plocka fram kalendern!

 

Micke och jag spånar på hemresa i sommar. Det ser ut att bli i juli i år, finns det ngn anledning för oss att ändra oss? Något kul kalas, brölopp, dop eller resa vi borde ta hänsyn till? Är det kanske ngn som planerat att ta med oss på en minisemester? Det hade ju varit rysligt trevligt!  Låt mig gärna veta dina planer nu så att vi kan anpassa oss! Jag vill ju så gärna hinna träffa dig!

 

 

 

Kärlek

Sara


Mataffären


Frukt och grönt


Fisk och skaldjur


Kött och fågel.Vad är du sugen på?Kärlek
Sara


BambuEn vanlig syn i Shanghai. Då Shanghai växer så det knakar är byggnadställningar en vanlig syn, oftast är de i bambu som är ett lätt men starkt material. Enligt min byggnadskunniga sambo är bambu ett material man provar även i Sverige. Bambu är både billigare och lättare än stålstänger och det verkar som att de kan erbjuda samma stabilitet. Coolt!

 

Visste du föresten att bambu är det snabbaste växande trädet i världen?! Ett bambuträd kan växa hela 121 cm på ett dygn under rätta förhållander! Efter 3-4 månader växer inte trädet längre på höjden. Imponerande!

 

 

Kärlek

SaraDrömmarÖnsketisdag... För min del blir det dock en timme på löpbandet... :-)


Kärlek
Sara


Badrumstankar


Det finns många snygga badrum. Att vårt är ett pluttebadrum samt det faktum att vi befinner oss så långt bort sätter dock vissa gränser. Jag tänker mig svart/grått kakel på golvet och vitt kakel på väggarna. Vask och toalett i lite "kantig" design.

 

 

Här råder hus och hem för hela slanten för tillfället. Jag drömmer och längtar efter ett nytt boende, i mitt huvud har jag redan inrett en helt ny lägenhet. Hihi, kommer inte bli lätt för stackars Micke om han själv har några ideer… Vad jag tycker mig ana är dock att när det gäller sista finputsningen hemma får jag ganska fria händer. Möbelköp och den generella inredningen är vi två om och där är vi hyffsat ense om vad vi gillar. Verkar inte som att vi kommer få precis den lägenhet vi hellst vill ha men vi kommer att få något liknande. Det är jag helt säker på!

 

 

Hus och hem tankar sträcker sig dock inte bara till Shanghaiboendet men även till lägenheten i Malmö. Som jag tidigare skrivit har vi en vattenläcka i badrummet och vi måste totalrenovera hela badrummet. Vem som ska stå för notan krigar vi om ännu. Vi startade med en räkning på 112 000, sedan droppade den ner till ca 60 000 kr och igår kan vi ha fått ner notan till 3000 kr + en ny golvbrunn. Vi har slängts fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan i en månad nu så jag vågar inte lita på något förrän vi har det på papper. Men jag håller alla tummar jag har!!! Micke har verkligen gjort ett toppenjobb och suttit flera timmar i telefon med försäkringsföretaget, bostadsrättsföreningen, byggfirmor och advokater. Hoppas verkligen att hans stora insats kommer att ge resultat! Lyckas vi så tar försäkringen kostnaden, så som det ska vara… Oavsett vad resultat blir tror att vi kommer att slänga in någon extra tusenlapp och byta ut toaletten och vasken när vi ändå är i farten. Lite svårt att inreda ett helt nytt badrum på 8000 km avstånd men jag har några ideer. Det kommer att bli enkelt men snyggt :-)

 

 

Kärlek

Sara


Välbehövlig skylt!Kärlek
Sara


drömkåken


This is it, detta är drömlyan!!! Den ligger på 15e våningen i området Xintiandi och bjuder på ett stort kök, vita väggar och utsikt över Shanghais skyskrapor. Jag är inte helt övertygad över att den blir vår då vi kräver att den töms på de fula möbler som står där nu. Men jag hoppas!

 

 

Vi har äntligen bestämmt oss. Efter månader av velande fram och tillbaka så har vi äntligen, äntligen kommit fram till beslut. Skönt, nu är vi halvvägs! Vi har bestämmt oss för att flytta. Vi väljer bort närhet till jobbet och utomhuspool för en underbart vacker lägenhet och inomhuspool. Jag är inte helt säker på att vi kommer få just den lägenheten vi vill ha men vi har i alla fall bestämmt oss för vilket bostadskomplex det kommer att bli. Nice! Jag har redan börjat drömma om att spika upp tavlor på vita väggar och om mysstunder i den barcelonastol vi kommer att köpa.

 

 

 

Kärlek

Sara


Ljumma vindarFörutom att vi firade våren firade vi även Ellinors ettårsdag. Hon har nu varit Shanghaines i ett helt år. Hipp hipp hurra för Ellinor!

 

 

Det är vår! Samtidigt som det verkar som att vintern håller Sverige i ett järngrepp så har solen och fågelkvitter hittat till Shanghai. Tyvärr hälsar Shanghai våren utan krokusar och snödroppar men med 20 grader vilket inte är illa för februari! Vår söndag spenderades på en uteservering tillsammans med vänner och ett glas bubbel. Mysigt, jag var överlycklig för att jag kunde sitta utomhus i bara t-shirt och svettas. Jag misstänker dock att våren inte är här för att stanna utan att det kommer att komma en dip ner till 5 graders sträcket igen. Denna veckan planerar jag dock att ignorera alla dessa farhågor och bara njuta av ljumma vindar. Jag är en sommarmännsika ut i fingespetsarna och när det gäller klimat kickar Shanghai Sveriges as med hästlängder!

 

 

 

Kärlek

Sara


Favvoklänningen
Min favvo partyklänning. Den är comfy, snygg och trollar bort på rätt ställen. 100 kr gav jag för underverket som är köpt på Uniqlo, ett Japanskt märke. Armbandet är köpt i en lite butik på ShanXi Lu (nära Huihai Lu), 60 kr.
Kärlek
Sara


Balans, harmoni, yin och yang


Jag önskar att jag hade kunnat slappat med samma stil som Marlyn, något obekvämt med en blomma i sängen bara... :-)
I Shanghai råder en solig förmiddag och jag ligger i soffan, äter choklad och sträcktittar på Greys anatomy. Jag hade kunnat vara ute i solen med en latte, solbrillor och vänner. Jag hade kunnat åka till Fuxing island, e ö utanför Shanghai jag aldrig sett innan. Men idag föredrar jag mysbrallor och hemmaslappning, trots att solen skiner. Hur mycket jag än gillar vänner, upptäcktsfärder och nya platser så behöver jag bara vara emellanåt. Balans, harmoni, yin och yang... Kärt barn har många namn.  Dagens schema bjuder dock inte bara på mjukisbrallor och choklad, jag ska även köra 1,5 h yoga (längtar) och posta ett paket till min kära mor. Hon har beställt både en och två saker från Shanghais shopping som nu ska skickas hem till Sverige. Vem vet, kanske hinner jag slinka ner ner en liten överaskning. Vad kvällen har att bjuda på är ännu oklart. Jag känner dock inte för några stora utsvävningar, förra helgens kalasande räcker än. Balans, harmoni, yin och yang.
Kärlek
Sara


Happy weekend!

Kärlek
Sara


I lyxförpackning

Denna halsduk är inköpt på fejkmarket. Nanjing Lu 580 (nära Chengdu Lu).
Att ha Sverigebesök på plats i Shanghai innebär onekligen en hel del turer till Shanghais shopping. Shanghai är som bekannt kännt för detta ytliga nöje. Med rätta, de flesta goes crazy i detta shoppingens mecka! Jag lyckades nästan hålla mig ifrån impulsshopping då jag agerade prutningsexpert å Anders och Linneas vägnar i veckan, men bara nästan. Förutom det som stod på min inköpslista (shopping åt mamma, varm jacka och en rygga) så slank det bara ner en enda pryl, en halsduk. 85 kronor kostade mitt lilla snesteg och för det fick jag en underbart mjuk, varm och gosig halsduk. Snyggt förpackat till på köpet! Denna halsduk kommer att förgylla kalla vinterdagar länge.

 

 

 

Kärlek

Sara


Fredagsminnen


I fredags behandlade Shanghai oss så som bara Shanghai kan. Som jag redan hintat om hamnade vi på samma fest som bland annat Mary Louise Parker. Jag lovar, det hade aldrig Malmö klarat av att fixa! "Tyvärr" la jag band på mig själv och har därmed inga bildbevis, däremot har jag hedern kvar :-).

 

 

Som vanligt var det vår goda vän Daniels förtjänst. Daniel är numera mannen som står bakom glamoren i mitt liv. Han jobbar med "food and beverage" på lyxhotellet Peninsula och när han kan smyger han in oss på diverse lyxiga tillställningar. I fredags var det invigning av ett av hotellets restauranger samt premiär för två nya drinkar. Drinkarna har tagits fram i samband med de filminspelningar som ska göras på hotellet, därav kändisarna. Vi kändes oss något malplacerade bland alla stylade coolingar, en känsla som försvann i takt med att gratis-skumpan rann ner. Vi åt lyxiga snittar, lyssnade på välgörenhets tal och posade för stora kameror för att senare på kvällen fastna i baren. Precis som befarat gjorde gratis-skumpan, vinet och drinkarna oss något runda under tassarna och vi kom inte hemkrypandes förrän sex på morgonen. Trötta, vimmelkantiga och lyckliga! Lördagen är en annan historia….

 

 

Kärlek

Sara


Försenad alla ♥ dag kram från migKärlek är det enda som växer ju mer vi slösar så spara inte...
Kärlek
Sara


Guilin

Utsikten från hotellets balkong var sagolik. Tyvärr var det lite för kallt för att sitta på balkongen men kommer man på våren ser jag ingen bättre kvällsaktivitet än att njuta av några öl på denna mysiga balkong.

Vi hyrde en bambuflotte för 300 kr och tuffade runt I 1,5 timme på Li River. Vi såg bland annat fiskare som fiskar med hjälp av fåglar. De binder ett snöre runt fåglens hals och låter sedan fåglarna dyka ner i floden efter fisk. Snöret hindrar dem från att svälja fisken och fiskaren tar fångsten istället.Andra dagen i Guilin hyrde vi cyklar för 50 kr st sedan cyklade vi längst floden och tittade in i de småbyar som ligger längst floden. Vi beundrade risfälten och apelsinodlingarna, äcklades av toaletterna och betraktade de ruckel som folket bor i. Det var ca 4 grader varmt och de flesta hus saknade både fönster och dörrar. De verkade arbeta hårt på fälten och vi såg många puckelryggade äldre. Dock mötte vi ett mycket vänligt folk och vi hörde många skratt innefrån byarna. Det var en nästintill magisk upplevelse och det kändes som att vi fick titta in i en helt annan värld. Vi njöt även av att få motionera utomhus och jag tog så många djupa andetag jag bara kunde.Sista kvällen såg vi en ljusshow. Den var helt på kinesiska så vi hängde inte riktigt med i storyn men vi njöt av de vackra vyerna.

Mmmm, Guilin! Jag gillar Guilin. Med dess sockertoppsliknande bergstoppar, lummiga grönska och glada befolkning är det en plats helt i min smak. Guilins landsbyggd är en härlig kontrast mot storstaden Shanghai och bjuder på ren luft, naturupplevelser och det gamla Kina. Platsen vi besökte ligger mer precis utanför den lilla staden Yangshuo och här lyser skyskraporna, neonljusen och intensiteten med sin frånvaro. Taxibilarna byts ut mot cyklar, Shanghais skyline byts mot mäktiga berg och de glittriga pråmarna på Shanghaifloden är utbytta mot bambuflottar. Vi har cyklat, gått prommis och åkt bambuflotte. Inte ens den magsjuka som drabbade oss alla fyra kunde få oss på fall. Några extra timmar i hotellets sängar och vi var redo för upptäcktsfärd.

 

 

Om du ska besöka Shanghai en längre tid och även är sugen på kinesiska landsbyggd kan jag starkt rekommendera Guilin. Vi spenderade två nätter i Guilin och den kostanden inklusive flyg (2 h) blev ca 2500 kr per person.Vi bodde på ett fantastiskt ekologiskt bambuhotell som låg mitt bland bergen. Det var aningens kallt men annars har jag verkligen ingenting att klaga på. Vänligt personal, bra mat och mysigt boende för en rimlig peng (400 kr per natt och par). De skötte verkligen allt exemplariskt, allt från upphämtning på flygplatsen till uthyrning av cyklar. Jag rekommenderar detta place varmt!

 Kärlek

Sara


Välkommen vardag

Kinesiska nyåret är nu snart över. Vi blev varnade för oavbrytet smatter av smällare, överfyllda flygplatser och allmän hysteri men det var inte alls så farligt. På  själva nyårsafton och natten till den 5e dagen (då smäller man för att bli rik) var det verkligen fyrverkerier utan dess like. Jag har aldrig upplevt något liknande och det small så högt att jag trodde att fönsterna till lägenheten skulle spricka. Men förutom det var det inte så farligt. Det var lungt och skönt i Shanghai, lätt att få en taxi och mycket mindre folk än vanligt. Även i Gulin var det lite folk och jag kan verkligen rekommendera att resa i Kina under det kinesiska nyåret. Alla kineser är hemma hos sina familjer så det är tomt på turistställena. Däremot är jag ganska glad över att det är ett år kvar till nästa nyår…

 

 

Bloggisar! Vardagen har kommit åter till Shanghai och jag är tillbaka bakom tagentbordet. Det blev en liten bloggpaus, Anders, Linnea och våra resor fyllde alla lediga stunder under det kinesiska nyåret. Några dagar ledighet märks faktiskt  direkt på statistiken. Tydligen har jag en kräsen läsarskara, hihi.

 

 

Vi har haft sköna lediga dagar. Hunnit med en liten minisemester till Guilin, Shanghai-sightseeing och massa häng med Anders och Linnea. Jag hade inte haft något emot fler av dessa semesterdagar och känner mig inte alls redo för en ny vardagsatsning. Idag har dock vardagen gjort sig påminnd med bestämdhet. Vi har vinkat av Anders och Linnea och jag har börjat beta av min stora hög olästa jobbmail. Måste erkänna att denna torsdag är en något vemodig dag. Det känns alltid lika tomt och ensamt när våra besökare lämnar gästrummet och hemlängtan gör sig påminnd lite starkare än vanligt. Dock blir det ingen vilodag idag då vi ikväll ska iväg och träffa gamla vänner till mig. JingWei som jag bodde tillsammans med i Australien är på plats i Shanghai och vi prata gamla minnen tillsammans med henne och hennes kille ikväll. Ser ut att bli drinkar på cloud nr 9, en bar på 87e våningen. Innan dess planerar jag att uppdatera om våra härliga dagar i Guilin.

 

 

 

Kärlek

Sara


Kändismingel

Mary Louise Parker som bland annat spelar i stekta gröna tomater.Tänkte bara titta in och tala om att jag var samma fest som Mary Louise Parker igår. Vi njut båda två av drinkar, skumpa och snittar på lyxhotellet Peninsula. En helt vanlig fredagskväll med andra ord :-) Återkommer med djupare betraktelser om denna glammiga tillställning. Nu är vi fyra bakfulla hjältar som ska slappa med film och kladdkaka.


Kärlek
Sara

Hot Pot
Ojojoj vad jag har firat kinesiskt nyår i år :-). Jag har varit på företagsmiddag, chefsmiddag, fått ett rött kuvert och idag har jag även varit på nyårslunch. Till skillnad från de svenska julmiddagarna så är maten inte lika traditionellt betonad utan jag har ätit olika mat varje gång. Nyårslunchen intogs på en Hot Pot restaurang. Hot Pot är kinas svar på foundu. Just på dagens restaurang fick alla var sin liten gryta med valfri buljong, jag valde spicy så klart! Sedan beställdes det in ett virrvarv av kött, grönsaker, nudlar, dumplings och fisk som man låter koka i sin buljong. När allt verkar färdigt doppar man sin lilla matbit en en sås man komponerat ihop själv. Voila, så var det klart!

 

Det är en något slafsig maträtt så alla får var sitt litet förkläde, till de med långt hår finns det även gummiband. Praktiskt! Jag gillar Hot Pot, det känns fräscht, man vet vad man stoppar i sig också är det gott. Gott Nytt År!

 

 

Kärlek

Sara


RÖDA KUVERT


Mitt röda kuvert. Med en tiger på så klart då vi närmar oss tigerns år med stormsteg!

 

 

Så här i nyårstider delas det ut röda kuvert till höger och vänster. Generellt så ger man inte presenter till någon utan röda kuvert med pengar i. Det gäller vid nyår, födelsedagar, brölopp, mutor… Jag fick mitt livs första röda kuvert idag. Från jobbet istället för en "julklapp".

 

 

Kärlek

Sara


NYÅRSHÄLSNING!

Så här ser nyårshälsningen från min chef ut! Helt solklart, eller hur?!

Dear all,

Wish you and your family a happy Chinese Tiger Year!

 

祝您

 

事业龙腾

财运如添翼

健康虎虎生威

友情提醒:

春节里吃东西千万不能狼吞咽,

否则节后就会变得背熊腰,

然后形象就变得马马虎虎:)

 Best Regards

Ann

Kärlek
Sara


Föränderliga värld

Anders och Linnea ska ut på upptäcktsfärd idag. Jag hoppas att Shanghai behandlar dem väl och att de får många härliga kinaupplevelser!

 

 

 

Godmorgon! Idag hälsade Shanghai dagen med hagel och regn, brrr. Lite svårt att greppa att det i förrgår var 20 grader och sol… Dock är vädret samstämmigt med Shanghai som ständigt befinner sig i förändring.

 

 

Anders och Linnea är på plats i lägenheten och befinner sig i skrivande stund på kinesisk massage. Det blev en smått hysterisk kväll igår med fyra personer som hade tusen ämnen var att diskutera. Hahaha, inget ämne blev avslutat och inte ens hälften blev påbörjat. Tur att vi har en hel vecka på oss att komma ikapp. Emellan varven ska jag krama mina goda vänner så ofta jag kan och njuta av varje sekund jag får tillsammans med detta glada par. Jag ville inte ens gå till jobbet i morse trots att det kommer bli en spännande dag i dag. Ikväll kommer vi ta dem till en kinesisk restaurang och kanske på en liten barrunda. Looking forward!

 

 

Kärlek

Sara


Fira!

Då är även denna jobbdag avklarad och färdig, skönt! Stressig dag i dag med många spännande saker att ta tag i :-). Jag ska nu rusa iväg till mataffären och ladda upp med skumpa och lite plockmat. Om bara några få timmar har jag ju ett nyförlovat par att fira!

 

 

 

Kärlek

Sara


Tigerns år

I dessa dagar är detta en vanlig syn i Shanghai. Överallt har man pyntat med röda saker då rött är nyårsfärgen. Även guld är poppis. Då nästa år är tigerns år finns det även alla typer av tigrar överallt.

 

 

Som numera boende i Kina går det inte att missa att det kinesiska nyåret närmar sig med stormsteg, stora nyårskvällen är på lördag. Det kinesiska nyåret jämnförs bäst med vår jul. Det har skyltas, förbereds och pratats om nyåret i veckor. Alla ska återförenas med sina familjer, äta massor med mat och byta presenter. Det ska även smällas massor av fyrverkerier, min kinesiskalärare berättade idag att hon köpt 5000 smällare att smälla in det nya året med. Enligt tradition ska man vara den första som smäller in det nya året för att få lycka och skrämma bort onda andar. Det är alltså 22 miljoner Shanghaineser som alla ska smälla årets första smällare. Ryktet säger att det är ett oljud utan dess like. Jag får återkomma med mina betraktelser.

 

  

I samband med det nya året verkar det finnas hundratals traditioner, de flesta verkar vara kopplade till "lycka", "tur" och "att bli rik". Ett exempel kan jämnföras med vår mandel i gröten. Kineserna lägger istället ett mynt i en dumpling (kinesiskt degknyte med diverse fyllning). Den som får myntet blir rik. Lovar att återkomma med fler betraktelser om det kinesiska nyåret.

 

 

 

Kärlek

Sara


Anders och Linnea


♥ Anders och Linnea, numera förlovade ♥
Idag vaknade både Micke och jag med ett leende på läpparna. Vi bar båda längtat efter just den 10 februari ♥. Ikväll landar nämligen Anders och Linnea i Shanghai och vi ska få umgås med detta härliga, nyförlovade par i en hel vecka, lycka! Vi har längtat efter deras energi, påhittighet och underbara skratt!

 


Anders och Micke har kännt varandra i många långa år och hittat på många äventyr ihop. Det var bland annat Anders som fick Micke att köpa hoj. Linnea och jag dök upp i sammanhanget hyffsat samtidigt, jag var bara någon månad före. Sedan dess har vi hunnit med en miniweekend till Danmark, stugbesök och massa häng. Med start idag ska vi även få utforska Kina tillsammans, lovely!

 

 

Kärlek

Sara


Down under!

Jag smider planer!

 


Det är bråda dagar så här i kinesiska nyårstider. Vi är bara halva styrkan på jobbet och ska dessutom hinna med både en och två nyårsfiranden, stressigt. Ikväll är det middag med alla chefer på jobbet, hoppas på att det blir trevligare än fredagens stora julfest. Tack och lov slipper jag "julbord" denna gången, istället blir det thai, mums!


 

Generellt är det mycket jobb som snurrar i huvudet dessa dagar. Jag har lämnat en liten hint eller två på bloggen men är inte helt säker på att ni fattat mina gömda medelanden om kommande förändring :-). Jag kommer faktiskt inte avslöja några hemlisar än då man på en blogg är läskigt officiell men måste bara bubbla av mig om senaste nytt. Jag har idag bytt en jobbresa till Sverige mot en till Australien, så det verkar bli down under för mig i maj, kul! Det hade ju varit rysligt nice med en jobbresa hem men det kommer nog det med, förr eller senare. Nu ska jag fylla kistan med röd curry, på återseende!

 

 

Kärlek

Sara


Gillar kameler!Yoga
är en märklig "sport" då den har förmågan att tala om för mig var jag är, min dagsform. Ett exempel är kamelens posistion som fungerar som en spegel för mig. Den positionen känner mig så bra att det nästan är skrämmande. Om jag går in i kamelen en dag då jag känner mig stressad, orolig, ledsen etc lägger sig ett tryck över mitt bröst, ett tryck som ibland är så starkt att jag måste gå ur positionen. Det gör fysiskt ont. De dagar jag valt att ignorera min oro/stress/etc påminner mig kamelen snabbt om att jag inte är i balans. Andra dagar då hela jag är i harmoni är kamelen en av de bästa positioner jag vet. Dessa harmoniska dagar har jag lust att stanna i kamelen för evigt och bara njuta av den sköna öppningen av bröstet (som igår).  Märkligt, eller hur?!


 

Det tog mig några års av träning innan jag förstod varför jag ibland hatar kamelen och varför jag ibland älskar den. Men nu slår den aldrig fel. Har du en spegel i ditt liv, någon/något som kan påminna dig om var du egentligen befinner dig?

 

 

Kärlek

Sara


Äntligen yoga!Första arbetsdagen för veckan är avslutad för min del och jag ska springa iväg till ett svettigt yogapass. Jag har inte yogat på 1,5 vecka och längtar som en tok! Underbara, underbara yoga! Kan inte tänka mig ett liv utan den!Kärlek
Sara


Nyårsfest

Temat på årets julfest var "tiger" då nästa kinesiska år är tigerns år (från 15 februari). Att vara född i tigerns år anses vara bra av mina kollegor och många ser fram emot detta positiva år!

 

  

I fredags gick jag på IKEAs stora nyårsfest vilket kan jämnföras med våra julfester. THE party of the year med andra ord. Förra året då jag var på Anotos stora julfest åt vi god mat, drack gott vin, rockade till företagets egna band och festade natten lång. Underbart KUL! I år på IKEAs stora fest lyssnade jag på falsk skönsång, såg på halvtaskiga uppträdande, åt upp maten på 30 minuter, var en av 4 som drack vin och gick hem klockan nio. Då var jag en av de sista som lämnade festen. De flesta av mina vänner har liknande upplevelser, det verkara vara så företagsfester funkar i Kina.Jag saknar svenska företagsfester, att rocka loss tillsammans med mina kollegor och kanske till och med att göra bort mig lite. Jag tycker att det är supertrist att anledningen till att årets fest slutade klockan nio och inte klockan åtta var att alla väntade på "lucky draw" (lotteri). Men men, you win some, you loose some.

 

 

 

Kärlek

Sara

 


Avatar

Många naturbilder i Avatar är tagna i Kina och sedan datamodifierade. Känner du till exempel igen bergen på bilden ovan? Den är tagen i nationalparken Zhangjiajie som ligger i södra Kina, en plats jag gärna besökt. Hellst hade jag flygit omkring på en fågel, kastat mig ut från klipporna och kännt vinden vina precis som Jake Sully i Avatar!

 

  

Igår såg vi äntligen Avatar, WOW en sådan film! Jag var helt tagen efteråt och har inte riktigt hämtat mig än. Varken Micke eller jag kunde somna igårkväll utan låg och filosoferade över meningen med livet, naturens betydlese, miljöförstöring, mänskligheten, kärlek... Det är inte många filmer som berört mig så och det är den enda filmen jag sett som fått mig att skämmas över att vara männsika. Att filmen sedan var i 3D gjorde den bara bättre, coolare och gav en ny dimension till att gå på bio. Har du inte redan sett Avatar, gör det NU!

 

 

 

Kärlek

Sara


Amokka

Amokka ligger i ett gammalt nyrenoverat hus. Jag gillar särskillt bjälkarna i taket och fönsterna.Jag får satsa på en smal sallad under kvällens inplanerade middag då jag ätit mycket god mat i helgen. Gårdagskvällen spenderades på ett för oss nytt palce, Amokka. Amokka ligger på Anfu lu/wulumuqi lu och är lite mer av ett cafe än en restaurang. Då de serverar varm mat och vin tycker jag att det även passar för kvällsunderhållning, idealt för en mysig after work. Amokka är enligt mig ett riktigt skysst ställe med skön inredning och god mat. Den grekiska lammburgaren e toppengod och kostar 62 rmb :-)
Kärlek
Sara

Busy city, busy life

Veckans väderprognos, ser fram emot att mysa i närmare 20 grader! Det kommer droppa tillbaka ner mot nollan till helgen men ändå, 4 dagar av vår :-). Jag klagar inte!

 


Då är snart ännu en helg till ända. Måste säga att jag hållt högt tempo hela veckan, så även denna helg. Jag har hunnit gå på IKEAs stora nyårsmiddag (kinesiska nyåret), tittat på sju olika lägenheter, ätit middag med vänner, tränat, brunchat och shoppat. Nu har jag mellanlandat i soffan (iklädd min nya t-shirt från HM) och laddar inför middag och bio. Pust! Lustigt hur lätt det är att finna energi när det är roliga saker som står på schemat :-)

 

 

Kärlek

Sara

 


Bra service?

Jag kommer nog aldrig att vänja mig vid kinesisk service. Bra service på restauranger är att plocka bort tallrikar etc så fort man ätit upp. Det är bra service på detta hotells restauranger. Idag tog de bort min tallrik i samma sekund jag stoppade sista tuggan i munnen, jag hade inte ens lagt ifrån mig besticken. Störigt! Snart ett år i Kina och jag har fortfarande inte lärt mig utan blir lika stressad och irriterad vaje gång min tallrik rycks bort (speciellt om jag inte ätit upp). Vissa saker sitter långt inne....


Kärlek
Sara


SaratidMåste visa er att jag kan ha vanlig lugg med min nya frissa. Det insåg jag idag och var tvungen att fota massa foto. Har inte haft hellugg sedan jag var sex år och mamma äntligen tillät mig att låta den växa. Vad säger du; hade mamma rätt, borde jag behållt den korta luggen?
Jag har en mysig vecka. Även om jag tyvärr måste erkänna att kursen inte lever upp till förväntingarna (återkommer med info) så har jag det ganska mysigt. Hotellet jag bor på är en helhetsupplevelse i sig med tre helt ok restauranger, pool, gym, spa och massage. Idag har jag kört ett hårt träningspass, slappat i bubbelpoolen och ätit sushi. Allt helt på egen hand vilket är ovanligt för mig som sällskapssjuk :-). Lite trist är det att somna ensam för tredje natten i rad, jag tycker mycket om att somna brevid Micke, men i det stora hela har jag en bra vecka med massa välbehövlig Saratid!


Kärlek
Sara
Tongli

 
På upptäcksfärd i Tongli tillsammans med mina kurskamrater, Mami från Japan och Eric från Shanghai.

Det har nog inte undgått någon att jag inte befinner mig i Shanghai denna veckan. Istället är jag i Tongli, en liten stad ca 2 timmars bilfärd från Shanghai. Tongli är en av de många vattenstäder som omger Shanghai och om man hör på namnet är de kinesiska byar som byggts runt en kanal. Karakteriskt för dessa är de vackra vita husen, gammal kinesisk arkitektur och mysiga båtturer. Jag tycker att dessa städer äl väl värt ett besök då de ger en mycket mer "äkta" och genuin känsla än Shanghai. Viken vattenstad du  mindre väljer spelar nog mindre roll. Zhujiajiao ligger närmast Shanghai och då det enligt mig räcker med en dagsutflyckt kan det vara skönt med en kort resväg. 

When in Shanghai: packa ner kameran och strosa runt, mys, testa traditionell mat och upplev en vattenstad!

Kärlek
Sara

 

 


Galenskap

Har nu spenderat tre dagar inne på samma hotell. I hotellets alla gemensamma ytor spelar samma låt dygnet runt, jag blir GALEN!

Kärlek
Sara


Sara

Idag har min goda vän Sara Nilsson köpt sin flybiljett till Shanghai. Jag kommer att få ca 10 dagar tillsammans med henne och hennes vän Angelica i april, LYCKA! Det är inte ofta man får besök av gamla gymnasievänner i Shanghai!

Kärlek
Sara


Nanjing
I helgen var vi som bekannt iväg på en liten miniweekend till Nanjing. Vi var sex glada resenärer som bestämmt oss för att utforska Kina närmare. Nanjing har tidigare varit Kinas huvudstad men kallades då Nanking. Som de flesta städer finns det många aktiviteter att välja på, på våra två dagar hann vi bara med en bråkdel. Utifrån den bråkdelen kommer mina betraktelser :-)
To do:
Besök Nanjing massaker museumet. Runt 1930 invaderades Nanjing som Kinas dåvarande huvudstad av Japanerna. Summan var en blodig massaker där 300 000 civila mördades. Museumet är visar på ett snyggt och respektfullt sätt invationens förödelser. Trots att museumet är något partisk är det riktigt bra gjort!

Besök den fantastiska franska restaurangen Les 5 sence. De har en fransk kock och serverar bland annat utmärkta sniglar, mums!

Ta en sväng om bargatan 1912. Den är fullpackad mer barer och uteställen, allt på lagom krypavstånd!Dont do:
Vi besökte gamla innerstaden som vissterligen är fin men något av en turistfälla. Byggnaderna är nykonstruerade (precis som gamla stan i Shanghai) och sovernibutikerna avlöser varandra. Stadsdelen är förvisso fin och mysig men den är inte lika vacker som de vattenstäder som omger Shanghai. Åk dit istället. 

Prommenera runt sjön som finns i Nanjing. Visserligen mysigt med lite natur men du prommenerar på asfalterade vägar eller stigar. Åk istället upp på "purple montain" som ligger nära staden. Vi hann tyvärr inte dit men jag tror att det är mycket bättre än en vandring runt sjön! Där finns även varma källor och möjlighet för en spa-inspirerad vistelse.
Så, Nanjing är värt ett besök om du ska spendera en längre tid i Kina. Dock är det inte värt att klämma in ett Nanjingbesök om du bara har någon vecka i landet. Staden är betydligt fattigare och gråare än Shanghai och erbjuder inte alls samma utbud. Vad Nanjing har är lättåtkommen natur!
Kärlek
Sara


My name is SuperNya frillan. Utväxten är ett minne blott, likaså den katastrofala klippningen från Filippinerna. Jag är som sagt inte helt övertygad om luggen än men nu är den där så kankse bäst att bara gilla läget. Bortse gärna från såret under näsan och den dåliga fotografen :-)Första dagen på den efterlängtade kursen är avklarad. Än är jag inte imponerad men tror att det beror på mina kursvänner som verkar missupfatta de flesta övningar. Hoppas på mer klarsynthet under morgondagen :-) Kursen går jag tillsammans 11 andra, bland annat en som heter Super och en Phoenix. Det tog ett tag innan jag fattade att Super inte skämtade om sitt namn och jag hann dra en eller två opassande skämt...Med på kursen finns, förutom Super, två Japaner som jag spenderat kvällen tillsammans med. Jag misstänker att jag kommer att kampera ihop med dem hela veckan. De smaskar inte, trängs inte och talar i lugn och tyst ton, me likey! Vi har precis fått en lååång fotmassage, nice. Jag planerar för en tidig kväll, på hotellet finns nämligen en mycket trevlig pool och jag tänkte försöka hinna med några längder innan frukost imorgon. Skönt va?
Kärlek
Sara


UppdateringNästa gång jag klipper mig kan jag tänka mig denna hårfärgenVänner! Tittar in en snabbis mest för att visa ett litet livstecken. Vi har varit på weekend i Nanjing och då fick inte bloggen följa med. Återkommer med mina Nanjingbetraktelser då tid finnes.


Förutom en miniweekend har jag även hunnit med ett besök hos frissan i helgen. Äntligen, det har mitt hår väntat på länge! Jag gick dit tillsammans med en av Mickes kollegor. Hon är en brud med koll och framför allt kan hon kinesiska så jag kunde göra mig förstådd.  Vi tillbringade fyra timmar i frisörstolen och jag kom inte hem förrän halv elva igårkväll. Det är inte alltid positivt att vara västerlänning och därmed få extra uppmärksamhet. Jag har aldrig blivit så ompysslad eller fått håret tvättat så noga förr. Nice att de är seriösa men hjälp sån tid det tog! Summan är att jag äntligen har jag en anständig hårfärg (japp, de var DUKTIGA på att slinga o färga). Jag har även fått lugg, snelugg. Lite ofrivilligt men dock. Är inte helt övertygad än även om Micke gett godkänt, får återkomma med bilder :-)Nu befinner jag mig i en stad två timmar utanför Shanghai, här ska jag tillbringa hela veckan. På schemat står första delen i en mycket efterlängtad ledarskapsutbildning. Nu måste jag rusa iväg mot lektion ett.
Kärlek
Sara


RSS 2.0