Snooze at IKEA


Why not?! Man får ju passa på att prova sängen ordentligt innan man köper den!
Att kineserna har lätt för att somna in på diverse platser har jag skrivit om förr. Jag har även talat om för er att en kines på IKEA inte drar sig för att packa upp picknicken i ett av vardagsrummen (bokstavligt). Slå ihop dessa och du får sovande kineser i sovrumsavdelningen. Japp, de sover. Några snarkar till och med lite sött. Anledningen att de inte krupit in under täcket är att det är sommar och varmt.


Som turisttips kan jag faktiskt rekommendera dig ett IKEA besök :-)
Kärlek
SaraCola light, någon?

Visst bli man sugen på en light snopp? Ehh cola menar jag. Light cola!

Kärlek
Sara
Detox

 

Ginger tee. Mumsigt och helt ok under veckans detox.
Jag har blivit inspirerad.Finaste Ellinor gjorde en veckas detox för ett tag sedan. Hon kände skillnad i hela kroppen, mådde bättre än aldrig förr. Jag tror på detox. Just nu skulle det passa ypperligt. Under semestern drack jag alkohol varje dag (tre veckor). Jag har svårt att klara mig utan socker en hel dag. Till helgen ska jag på yogaseminarium både lördag och söndag. Som sagt, en detox passar ypperligt denna veckan.Här är menyn, hakar du på?

 

 

 

 

Soppa for en vecka:
1 Cabbage head
6 Green onions
2 Green peppers
1 Bunch of celery
1 Pck of onion soup mix
6 Carrots
4 Tomatoes

 

 


Day One:
Fruit: Eat all of the fruit you want (except bananas). Eat only your soup and the fruit for the first day. For drinks- unsweetened teas, cranberry juice and water.

 

 


Day Two:
Vegetables: Eat until you are stuffed will all fresh, raw or cooked vegetables of your choice. Try to eat leafy green vegetables and stay away from dry beans, peas and corn. Eat all the vegetables you want along with your soup. At dinner, reward yourself with a big baked potato with butter. Do not eat fruit today.

 

 


Day Three:
Mix Days One and Two: Eat all the soup, fruits and vegetables you want. No Baked Potato.

 

 


Day Four:
Bananas and Skim Milk: Eat as many as eight bananas and drink as many glasses of skim milk as you would like on this day, along with your soup. This day is supposed to lessen your desire for sweets.

 

 


Day Five:
Beef And Tomatos: Ten to twenty ounces of beef and up to six fresh tomtoes. Drink at least 6 to 8 glasses of water this day to wash the uric acid from your body. Eat your soup at least once this day. You may eat broiled or baked chicken instead of beef (but absolutely no skin-on chicken). If you prefer, you can substitute broiled fish for the beef one one of the beef days (but not both).

 

 


Day Six:
Beef and Vegetables: Eat to your heart's content of beef and vegetables this day. You can even have 2 or 3 steaks if you like, with leafy green vegetables. No Baked Potato. Eat your soup at least once.

 

 

Day Seven:
Brown rice, unsweetened fruit juices and vegetables: Again stuff, stuff, stuff yourself. Be sure to eat your soup at least once this day.
+ soppan varje dag!


Kärlek
Sara

 


Förändring


Livet förändras. Helt plötsligt är det modetidningar men kinesiska tecken i som pryder min TV-bänk... Hett tips by the way; de kostar 20 kr i Kina och man tittar ju ändå mest bara på bilderna :-).

Ibland blir det så tydligt att livet har gått in i en ny fas. Ofta smyger det sig på en så långsamt och försiktigt att det inte ritkigt märks men så ibland bli man påminnd. I fredags blev jag påminnd.


Kommer på mig själv med att komma hem från en jobbresa till Australien. Kärleken är upptagen med ett sent jobbmöte på balkongen (klockan åtta en fredagskväll!!), han har England och Danmark på tråden. Sätter ner mina väskor och kan inte låta bli att undra, när hände detta?! När blev vi två internationella vuxna arbetsmyror?!


Kärlek
SaraLördagsutflycktLördags utflyckt gick till en lagerlokal i Shanghais utkant. Tyvärr besöd utförsäljningen främst av stolar och det behöver vi ej. Det blev tummen ner av Micke.


Mer spännande var prommisen tillbaka till metron! Det är ju inte varje dag man får se Kina som produktionsland i action.
Shanghai är fyllt med konstiga otippade platser. Igår hamnade vi på en sådan i jakten på billiga designmöbler. Tummer ner för ubudet, där var nästan bara stolar. Stolar och fåtöljer behöver vi verkligen inte fler av. Ett sideboard, en lampa eller ett nytt soffbord däremot... Men som sagt, det bjöd inte utförsäljningen på så vi fick prommenera tillbaka till metrostationen tomhänta (thank god sa plånboken).


Det blev en riktigt trevlig prommis, det är inte varje dag vi befinner oss i Shanghais utkant bland lagerlokaler och snickeri. Spännande!

Kärlek
Sara


Take off

Imorrnbitti är det dax för TAKE OFF!

 

 

Well, snart är det dax att lämna darling Sydney. Även om jag har haft en bra vecka så längtar jag verkligen hem. Hem till lägenheten på 21a våningen och hem till Micke.

 

Det är tredje gången jag lämnar landet down under, i ärlighetens namn trodde jag aldrig att så skulle bli fallet. Jag kommer att sakna den blå himlen, mina assie mates, boost juices och att bli kallad darling och love.

 

 

 

Kärlek

SaraFramför TVnTV-bänken i lägenheten på 21a våningen
Idag har jag absolut ingenting spännande att rapportera från Down Under, om ni inte vill har en detaljerad jobbrapport det vill säga :-). Passar därför på visa några små pics från vardagsrummet på 21a våningen.
Som ni förstått för läääänge sedan tycker jag mycket om att piffa vår fina lägenhet. Ni verkar dessutom ganska pigga på att få er en liten tjuvtitt in i vårt hem. Många av er har till och med bett om mer :-). Så idag mina kära, blir det TV-bänkens tur. Den vita bänken har vi köpt på bästa IKEA. Favvoprylarna är mina afrikanska gubbar från Egyptien och snäckan som vi köpt här i Kina.
You likey?!

Kärlek
Sara


Måndagsuppdatering


Pic från i lördags. Du ser inte Australiens urbefolkning gå runt så här i vanliga fall (de har jeans o t-shirt som alla andra). Men har du tur ramlar du på ett gatu-uppträde som detta.


Så har jag avslutat min första jobbdag i Australien! Inte så stor skillnad mot en jobbdag i Shanghai kan jag tala om. Förutom att här är färre kineser :-)- Lustigt med IKEA är att nästan alla kontor ser lika dana ut varrän man befinner sig. Shanghai, Älmhult, Sydney det är svårt att se skillnad. Är ganska trött just nu så har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra av kvällen. En löprunda lockar men tror att det är smartare att spara den tills imorrn.


Igår sprang jag en fantastisk runda genom botaniska trädgården och fullkomligt swichade förbi både operahuset och havet. De 11 km bara försvann, de kändes knappt :-). Som pricken över i:et finns det små dricksfontäner utplacerade med jämna mellanrum så det var verkligen inget annat än en ren och skär njutning att springa denna populära runda. De senaste veckorna har jag verkligen kämpat med löpningen i ett varmt gym på ett tråkigt löpband. Nu insåg jag att det ända som behövdes var krispig frisk luft och ett operahus!Nu mina kära är det dax för mig att leta reda reda på lite kvällsmat. Sushi lockar. Hörs imorrn!
Kärlek
SaraDet blir bättre och bättre


Hihi, detta hade jag glömt. Vid varje övergångsställe i Australien hjälper de dig att hålla koll på trafiken. Här råder det nämligen vänstertrafik.

Förra gången jag var i Sydney var jag backpacker och bodde inklämd i ett skitit rum tillsammans med 6 andra resglada fattiglappar. Vi bodde i Kings Cross, Sydneys hor och knark-kvarter och även om jag gillade staden blev det aldrig en favvorit.

 

 

Denna gången bor jag ensam i ett rent hotellrum i det hippa området Surrey Hills (hihi, blev först förvånad för jag såg så många gaypar här men har nu lärt mig att det är i Surrey Hills alla coolingar bor och där med the gays). Dessutom har jag en privatchaffis och Sydney expert som tar med mig till de mysigast cafeerna och de bästa utsiksplatserna. Jag tycker mycket bättre om Sydeny denna gången! Kanske så mycket att staden kan åka upp på listan ”platser jag vill bo på”, men har inte riktigt bestämt mig än.

 

 

Idag står det först lite jobb på schemat, ska förbereda en presentation. Sedan ska jag ta mig en lång joggtur runt stan. Idag är det strålande sol, ren luft och 15 grader, perfekt för en löprunda! Jag ska även försöka hinna ta mig tillbaka till Bonday Beack för att försöka hitta en bikini. Ikväll hänger jag med Scott igen. Happy Söndag vänner!

 

 

 

Kärlek

Sara

 


A day by the beachJag har det bra!
Kärlek
SaraÖööhhh, vadå visum?!Sara @ Operahuset
Efter en lång småskumpig flygresa är jag äntligen framme i ett soligt Sydney! Har redan hunnit med en riktigt lång prommis ner till hamnen och spanat in operahuset. Helt underbart prommisväder med strålande sol och 15 grader. Nu väntar jag på min vän Scott (som för övrigt överaskade mig vid gaten, han jobbar på flygplatsen), vi ska ta hans bil till beachen för mer prommis.Det var inte helt smärtfritt att ta sig hit kan jag berätta. På väg ut till taxin från kontoret springer jag in i min chef som önskar mig en god resa och  slänger ur sig orden "du har väl sökt visum". Öööhhhhh, OOOOPS! Nopp, tro det eller ej så har jag lyckats GLÖMMA att ansöka om visum!!! Snacka om att få panik, 3 timmar kvar tills flyget lyfter och inget visum. Jag må vara oerhört klumpig och tankspridd men lösa problem, det kan jag. En sjukt svettig timme senare och med en osunt hög puls har jag lyckats köpa två visum. Ett extra för saftey, PUH! Stort tack till Australienska ambassanden i Tyskland som guidade mig igenom visumsdjungeln medan jag satt i taxin ut mot flygplasten. Lärde mig även att så länge Quantas finns på plats på flyplatsen kan du köpa ett visum på plats samtidigt som du checkar in. Smidigt! Dock rekommenderar jag dig att söka ditt visum till Australien online i god tid före avresa, då är det dessutom gratis.Sjukt tur att det löste sig. Det hade varit ganska pinsamt att slarva bort en helt flygbiljett tur och retur Australien... :-) Nu mina kära ska jag ut i NATUREN!

Kärlek
Sara


Australien nästa
Pics från mina Australienresor under 2005 och 2006. Kan ju konstatera att jag 2005 inte behövde ligga på en spikmatta för att motarbeta celluliter...
Nu står Sydney-väskan packad och klar inför mitt tredje Australien besök. Jag har faktiskt varit down under två gånger förut. Sommaren 2005 backpackde jag runt i Australien tillsammans med två tjejkompisar. Våren 2006 pluggade jag en termin i Adelaide. Imorgon kommer jag att möta upp med två av mina vänner från pluggtiden. Riktigt SKOJ!!!På helgens schema står så klart lite turistande men eftersom jag redan varit i Sydney mer än en gång förut så blir det inte allt för mycket av den varan. Jag ska dock spana in Operahuset igen samt gå en strandprommis vid Bonday beach. Annars är det ju jobb som gäller för hela slanten så förutom helgen så kommer jag nog att sitta gömd framför min laptop.


Nu kallar plikten mina vänner. Ha en fin fredag!Kärlek
Sara

En annan taxifärd


Moppetaxin kom med en mycket glad chaffis. Tänk på att komma överens om priset INNAN du sätter dig på moppen. Betala inte mer än vad en taxiresa skulle kostat.

När det regnar i Shanghai går alla lediga taxibilar upp i rök. När det inte regnar är det bara att gå fram till vägkanten och vifta lite med armen så kommer det en färg glad taxi bums. Men när det regnar är det mission impossible, även om man skoninglöst armbågar sig fram. Häromdagen var en sådan dag och jag hade som vanligt bråttom. För första gången testade jag en ny lösning, jag hoppade på en moppetaxi. Tursamt nog för mig hade det precis slutat regna så jag kunde åka bakpå utan att bli blöt. Att åka moppetaxi är inget för den oroliga, en moppefärd är tusen gånger vildare än en taxifärd. Jag njöt av att swicha förbi alla bilköer och känna vinden vina i håret. Snabbt gick det och jag kom fram i tid.

 

 

Vad det var jag hade så bråttom till? Hämtmat, skumpa och sex and the city med brudarna!

 

Kärlek

Sara
Godmorgon!
Idag vakande vi till en underbar utsikt. Klarblå himmel från 21a våningen. Mmmm, jag passar på att njuta så mycket jag kan så länge jag befinner mig i aircon. Så fort jag sätter så mycket som en tå utanför dörren kommer jag att smälta bort. Hur lovely det än är med värme så blir det jobbigt att vistas i en tung storstad när temperaturen smyger mot 40 graders sträcket. Men utsikten är verkligen underbar!
Dagen kommer antagligen inte att bjuda på några stora överaskningar. Ska börja med att långsamt bege mig mot Starbucks innan jag tar taxin till jobbet. Det var dåligt med frukost hemma så passar på att rättfärdiga en sliskig islatte :-). Sedan blir det som vanligt jobb mellan nio och sex. Jag väntar mig högt jobbtempo idag, denna veckan har jag "development talks" inbokade med alla i mitt team. Det är superkul att hålla dessa med kräver en hel del förberedelse. I kväll kommer jag dra några km på löpbandet, sätta upp några tavlor och packa väskan till Australien. Jag åker ju redan imorgon kväll!!!
Tja, det var det hela :-). Nu måste jag kleta på lite smink om jag ska hinna en sväng inom Starbucks. Önskar dig en underbar dag!


Kärlek
Sara


Inga skor tack!

Så där mot eftermiddagen när tröttheten nästan alltid gör sig påminnd tog vi en liten paus på jobbet och pratade födelsedagspresenter. Min kärleks födelsedag ligger inte allt för långt bort och det är ju alltid användbart med små tips. Idag fick jag lära mig att det funkar att ge bort i princip vad som hellst till sin kära. Det enda man ska tänka på är att akta sig för att ge bort skor. Det betyder nämligen otur! Ger du bort ett par skor kommer din kära att gå långt långt bort från dig. Så Micke, det blir inga skor.

 

 

 

Kärlek

SaraVälkommen in!

Before, ett rött skåp i ett sovrum.

After, ett vitt skåp i en hall.

 

 

 

För ett år sedan köpte vi ett kinaskåp i rött och svart. Då trodde jag att vi bara skulle ha ett skåp de starka kinafärgerna. Sedan hittade vi ett vinskåp… Sedan dess har det stått på min to-do list att måla om det första skåpet vitt. Äntligen är det gjort!

 

 


Så idag bjuder jag på en första inblick i vår hall. Men ett klassiskt kinesiskt sko-skåp i vitt! Skåpet är gjort i gediget (tungt) trä och kostade 1800 kr. Ommålningen gick på 600 kr, inklusive leverans. Hästen är köpt i Rom, fatet är en present från Spanien och vas+ljushållare från Lagerhaus i Malmö. En internationell hall med andra ord :-).

 

 

 

 

Kärlek

SaraThe Cool DocksThe Cool Docks in Pics. Såklart finns där ett starbucks :-).

Om du är i Shanghai (eller på väg hit) rekommenderar jag dig ett besök i området "The Cool Docks". Detta nybyggda område ligger lite utanför innestaden och än har inte massan hittat hit. Det är nybyggt, snyggt, rent och framför allt tyst och skönt. Du har tillgång till ett helt gäng bra restauranger samt några grymma takterasser med utsikt över Shanghais skyline. Jag har redan varit här två gånger på två veckor så det är inte helt omöjligt att du stöter in i mig på "The Cool Docks".

 

 

 

 

Kärlek

SaraOne Shanghai weekend


Fredag
Hårt pass i gymmet, upptäckte stans bästa burgare (
Gormet Cafe) och rundade av med en massage.

Lördag
Härlig brunch med kärleken. Ut till tygmarkanden med Ellinor för att färdigställa projekt "piffa soffan". Middag med fina vänner i nya området The Cool Docks.


Söndag
Champangebrunch i förorten Sheshan följt av poolhäng.

Mmmm, helgen har varit perfekt! Din?
Kärlek
Sara


One Shanghai outfitKlänningen är uppsydd på silkmarket 250 kr. Design efter syrrans favvoklänning. Halsbandet är köpt på gatan precis utanför, 30 kr. Silkmarket finner du på Luijabanglu 399.

Kärlek
Sara
Kärlek, en lyxvara!


Lyxig på riktigt? Bild lånad här.

Det här med kärlek. Det är en lyxvara, faktiskt lyxigare än en ett par skor från Dior eller en dräkt från Chanell (nu vet ni min önskelista). Att få välja sin partner på grund av kärlek, det är äkta lyx!

 

 

Jag har många kollegor som äger en LV väska, några till och med två. Jag har få kollegor som är kära i sina partners. En av mina kollegor var kär i sin pojkvän men enligt hennes pappa kom han inte från rätt bakgrund. Nu dejtar hon en kille som hon inte är kär i men som föräldrarna gillar. Bland de kineser som jag känner så finns inte arrangerade äktenskap, man får själv välja. Men föräldrarnas åsikt spelar stor roll, jag tror inte att någon av de jag känner skulle gifta sig mot sina föräldrars vilja.

 

 

I valet av partner bland mina kollegor står inte kärlek i första rummet. När jag har frågat vad som är viktigt hos en partner har inte en enda nämnt ordet kärlek. Istället kommer ord som rätt utbildning, bra familj, snäll, han ska ha en lägenhet, bra jobb, en bil, smart osv. Äktenskapet i Kina är så mycket mer än en kärleksrealtion mellan två. Det är ett sätt att överleva, ens pension, sina föräldrars pension, sjukförsäkring…

 

 

Att föräldrarna är med i valet av partner är förståligt. Man bor ju tillsammans med sina föräldrar, betalar deras pension, de agerar dagis och kock. I Kina finns inte det skyddsnät som Sverige erbjuder. Det är inte en självklarthet att få tillgång till gratis sjukvård, dagis, pensionspeng, äldrevård eller högre utbildning. Det får man se till att ordna själv, tillsammans med sin familj.

 

 

I Sverige har vi råd att välja partner på grund av kärlek. Vad vi ofta glömmer bort är att det faktiskt är LYX!


 

 

 

 

Kärlek

Sara

Jag och min spikmatta


Min spikmatta, sticksig!
Jag gillar att koppla av några minuter på min spikmatta innan jag sluter mina små gröna. Gärna tillsammans med en bok. Jag upplever att det gör gott för min stela rygg, dessutom får det mig att komma ner i varv.

 

 

 

Den senaste veckan har jag kommit på något nytt. Jag har flyttat ner spikmattan från ryggen till rumpan. Jag är nämligen inte 20 år längre. Jag är 28 och har börjat få celluliter, usch. Jag har lärt mig att man kan fly sina celluliter genom att öka blodflödet. Jag började med att skrubba rumpan i duschen men i ärlighetens namn tycker jag att det är ganska trist. Så nu låter jag tusentals spikar jobba på mina celluliter istället medans jag läser en bok. Återkommer med rapport.

 

 

 

Är det någon annan som använt sin spikmatta för att få slätare hy, funkade det?! Eller har ni något annat tips mot groparna i låren?!

 

 

 

 

Kärlek
SaraVar är fokus?


Vi har letat med ljus och lykta efter ett pas skyssta espressokoppar i ett år nu. Hemma i Sverige fann vi dem. Filippa Ks populära kaffekoppar finns ju även i espresso-storlek, We likey!

Så var jag hemma efter min dag i IKEA butiken. Jag har serverat korv och glass hela dagen, trött! Även om jag verkligen föredrar mitt kontorsjobb så var det riktigt kul att prova på att jobba på golvet en dag. Det är en mycket bra policy inom IKEA, alla anställda uppmuntras till att jobba några dagar i butiken, det är ju där de egentliga affärerna sker!
På tal om att jobba så gick kvällsmatens samtalsämne i jobbets tecken. Eller rättare sagt hur man ska göra sitt liv till mer än bara jobb. Ibland känns det som att jag inte hinner mycket mer än att jobba och sedan vila för att orka jobba en dag till. Ja, också lite träning förståss. Det var inte jag hade tänkt att livet skulle gå ut på... Så hur gör man för att livet ska ändra fokus?!Micke tror på att göra stora grejer av helgen, för att verkligen få en jobbpause. Göra något nytt, sova i en annan säng, träna någon annan stans, se en ny stad... Jag gillar tanken. Men om jag flängt runt på nya äventyr varje helg hade jag sakta men säkert tagit slut på mig själv. Jag behöver få vila i det lilla också. Baka ett bröd, vattna mina blommor, sätta upp tavlor och skriva ett långt mail till en kär vän. Det har kommit de senaste åren, behovet av att bara få vara. Kanske en varannan helg lösning?!Vad tror du, hur får man livets fokus att hamna utanför jobbet?


Kärlek
Sara


Godmorgon!


Micke lyckades rädda våra sommarbilder. SD kortet är förstört men på något magiskt sätt lyckades Micke rädda bilderna. Jag älskar mitt teknikfreak till kille!!! Här är lite släkt. Mostrar, mamma, mormor, syster, Mats.

Tittar i en snabbis så här på morgonkvisten. Jag har sovmorgon idag och börjar inte förrän elva. Ska nämligen arbeta min andra dag i IKEA butiken idag, närmare bestämmt i restaurangen. Ska erkänna att jag inte är överbegistrad av att plocka disk i åtta timmar... Men gillar ändå konceptet, att vi kontosråttor får känna på hur det är på "golvet".


För övrigt kan jag avlösa att jag igår fick mycket goda nyheter på jobbfronten. Kan inte berätta några detaljer nu men inom om loppet av några veckor ser det ut som att mitt jobb kommer bli precis det jag önskar att det var :-). Man kan säga mycket om Shanghai men det är bra för karriären att bo här.


Nu mina kära är det dax för mig att hoppa i min gula IKEA t-shirt (lika dana över hela världen) och serva de som faktiskt betalar min brödföda, IKEAs kunder!
Kärlek
Sara
Table No. 1Enligt mig får Table No. 1 högsta betyg i inredning. Lobbyn till vänster. Toalettvägg till höger. 

Maten var lika snygg som inredningen
Baren intill såg lockande ut :-)
Förra veckan besökte jag och tjejerna en av Shanghais nuvarande "it"-restauranger, Table No. 1.

 

 

Table No 1 tillhör designhotellet the Waterhouse, vägen till restaurangen går genom hotellets snygga lobby. Även restaurangen är grymt snygg! Trägolv, betongväggar, enkla bord. Sjukt snygg restaurang faktiskt, kanske en av de coolaste i stan.

 

 

Mannen bakom Table No. 1 heter Jason Atherton och han har jobbat tillsammans med den kända TV kocken Gordon Ramsay i nio år. Tillsammans med Gordon har han öppnat den mycket kända restaurangkedjan Maze. På Table No. 1 lagar Atherton modern Europeisk mat. Vi beställde in många smårätter och delade. Godast var Tuna tar-taren och bläckfisken. Tyvärr var prislappen väldigt hög, lite väl hög för vad vi fick. Jag betalade 350 kr och blev nästan mätt, men bara nästan.

 

 

Det låg en snygg bar in anslutning till restaurangen, den skulle jag gärna besöka. Dessutom ska det finnas en bar på 5e våningen med skysst utsikt över Shanghais skyline. Den skulle jag mycket gärna besöka. Är dock inte övertygad om att jag går tillbaka till Table No. 1. Det är ett sjukt snyggt ställe, god mat men lite för hög nota och för lite mat.

 

 

 

 

Kärlek

SaraMera Mat!

Havskräftor, röding, sallader, grillat… Säg vad vi inte ätit denna sommar…

 

 

 

Igår när Micke kom tillbaka till kontoret mötte hans HR-chef honom med orden "Oh, you became fat". Skysst!

 

Jag håller inte med snälla HR chefen men en sak är säker, under vår semester frossade vi verkligen i god mat. För det mesta blev vi bortskämda med middag hos vänner och familj, ibland åt vi ute. Mest åt vi fisk och skaldjur. Fantastiskt gott! Fisk är något jag försöker undvika i Shanghai då många fiskar är fulla med tungmetaller (tänk på det innan ni köper kinesiska kräftor) så denna sommaren har jag frossat i havets tungmetallfria läckerheter.

 

Sommaren har gett både Micke och mig en nytändning på matfronten, just nu är jag full av inspiration! Tack Sverige! 

 

 

 

Kärlek

SaraDrömmar


Var vill du vara?

Jag tror att många på denna jord bär drömmar inom sig som aldrig uppfylls. Vissa drömmar ska nog få stanna där, ouppfyllda. Men många drömmar kan bli sanna om man bara vågar. Om du (lixom jag) drömmer om att flytta till ett annat land kan jag bara säga do it!

 

 

Förra veckan träffade jag ett så inspirerande par. Han har jobbat ett år i Sverige, hon är nyutexad. De flyttar båda två till Shanghai i September för att uppfylla en dröm, att bo och jobba i Kina. De har inget jobb här än. De har ingen aning om var de ska bo. Jag vet absolut ingenting om deras ekonomiska situation men gissar på att de som nyutexade studenter inte har miljoner på bank-kontot. Men trots alla hinder satsar de på sin dröm. Är inte det coolt?! 

 
Vad är din dröm?

Varför är du inte där?!

 

 

 

Kärlek

SaraHitta jobb i Shanghai


Jobba, jobba, jobba, jobba, jobba...
Allt oftare trillar det in små mail med frågor om hur man ska bära sig åt för att finna lyckan (läs jobb) i den stora staden i öst. Roligt att intresset är så stort för "min" stad Shanghai! Några tips har jag redan skrivit här. Fyra andra matnyttiga "hittajobbishanghai" tips är:

 

 

 

♥ Tålamod. Speciellt om du inte pratar kinesiska. Hur lätt är det för en kines som inte kan prata svenska att få jobb i Sverige?! Alla jag känner som vill jobba har hittat ett jobb, men ha tålamod.

 

♥ Kontakta företag som intresserar dig och skicka in en spontan-ansökan. Jag känner inte många västerlänningar som fått jobb genom att svara på jobbannonser.

 

♥ Försök att söka dig till internationella företag med västerlänningar i toppen. Jag personligen tror att du har större chans att bli anställd av en västerlänning. Exportrådet kan ta fram listor på alla svenska företag i Shanghai.

 

♥ Åk hit och mingla. Att ha rätt kontakter är viktigt! Det finns många olika typer av nätverk för västerlänningar i Shanghai, mingla! Det var via rätt kontakt jag fick mitt jobb.

 

 

 

Lycka till!

Sara

 

 


Oh no och oh yes!

Sommarminnen! Mamma, Nina och jag hade ett underbart tjejdygn i Lund. Åkte till Dalbystenbrott för att bada, en gömd skatt precis utanför Lund! Åh vad jag saknar er, kärlek!
Oh no! Mitt SD kort till kamerna fungerar inte (varför jag bjuder på bilder från arkivet). Alla foto från vår sommarsemester ligger där, no backup. Snälla snälla snälla fotogud, låt tekniktönten Micke lösa problemet. Jag blir så ledsen om alla våra foto från underbara Sverige är borta. Många underbara minnen ligger där samt några framtida projekt. Vi hade planerat att låta några av våra lovely sommarminnen få pryda våra vita tomma väggar. Snälla, snälla snälla!!!
Oh yes! Idag när jag tog en prommis hem från dagen nagelfix kom den äntligen. Känslan av att jag gillar att vara här. Att jag kan gå på Shanghais gator och le för mig själv bara för att jag befinner mig i denna jättestad. Skönt, har saknat den känslan. Behöver den verkligen inför nästa gång någon kommer att spotta mitt framför mina fötter. Plus att Micke just nu sitter på ett plan mot den stora staden i Öst.


Vad är dina yes and no's?Kärlek
SaraTörnrosa

Åhhh, så här hade jag gärna sovit!!! Har dock testat rosenblad på vita lakan förr. De färgar av sig. Svåra fläckar att få bort i tvätten kan jag tala om. Men ändå, här hade jag sovit som en liten rosenknopp!


Mer rimlig är denna säng från IKEA, med förvaring. Är lite sugen på sängbyte :-)

 

 

 

 

 

Kärlek

Sara


Down underIdag införskaffade IKEA in flygbiljett till Sydney till mig. Jag sticker "down under" sista veckan i Augusti, om exakt två veckor. För att jobba men ändå, kul!

 

 

 

Kärlek

SaraTorsdagskväll


Idag myser jag i ett av mina Sverigeköp, en väst från Noa noa. Noa noa har länge varit en av mina favvoritbutiker och som av en händelse hade de rea när jag var hemma. Ooops!

 

 

 

Vänner, jag sitter kvar på jobbet efter arbetstid för att få iväg ett litet blogginlägg. Att blogga är beroendeframkallande kan jag tala om för er icke-bloggare.

 

 

På kvällens schema står en visit it Shanghais nya "it"-område, the cool docks. Jag har inte varit där än så det ska bli riktigt spännande att kolla in läget. Det är tjejerna som ska mötas upp för ytterligare en ladies night, gotta love ladies nights :-). Ikväll tänker vi lyxa lite på en mycket omtalad restaurang Table No 1, får återkomma med bilder och tyckande.

 

 

För övrigt har veckan hitills försvunnit i en rasande fart, jag har inte ens hunnit packa upp väskan. Så blir det när jag inte behagar att öppna ytterdörren till lägenheten på 21a våningen förän vid elva snåret. Lär inte bli någon upppackning idag heller, ladies night slutar sällan före elva. Funderar på att ta en hemmakväll imorgon för att komma ikapp lite, speciellt då jag faktiskt ska jobba på lördag. Vi kontorsråttor får ta del av en bonus-hunt och då innebär det att jobba en helgdag i butiken. Jag åkte på den fina tiden 13-22 på lördag. Joy! Well, kul ska det bli i alla fall och min injobbade lördag använder jag för att förlänga vår Vietnam-trip i oktober.

 

Nu kära bloggisar kallar brudarna!

 

 

Kärlek

Sara


A womans right to shoes

Två av fyra inköpta sommarskor. Me likey!

 

 

 

Även om jag gång på gång höjt Shanghais shopping till skyarna så är det ett område där Shanghai just doesn't do it for me, skor! Här finns skor, många skor, sjukt läckra skor, dock lyder reglen "se men inte röra" för mig. Storlekarna slutar nämligen vid 38, 39 om man har tur. Min fötter passar i storlek 40. De enda skor jag lyckats få ner mina fötter i är convers och uggs på fejkmarket. Convers i alla ära men de räcker inte för att stilla mitt skobehov.

 

 

Sååå, under mina semesteveckor i Sverige var det fritt fram att köpa alla skor som kom i min väg. På inköpslistan stod egentligen stövlar och vinterboots men tydligen är inte vanliga svenskar så pigga på vinterskor i ett stekhett juli. Det fick bli 3 par på sommarrean istället plus ett par löpardojjor. Tur att sommarskorna räcker ända in i november i Shanghai!

 

 

 

Kärlek

Sara

 

 


Katrin, Shanghai med barn

av gästbloggaren Katrin (Mickes syster) som hälsade på oss två veckor i Juni tillsammans med sina två barn, Elliot 8år och Malva 1,5 år


Klick, klick, klick – ja det är nog det bästa sättet att summera min och mina barns upplevelse av Shanghai.. Vår semester blev inte bara förevigad i vårt fotoalbum utan även i hundratals kinesers. Jag, som alla mammor, anser så klart att mina barn är sötast i världen, men aldrig tidigare har så många andra delat den uppfattningen. I Kina väcker blonda, blåögda små sötnosar som Malva tydligen stor uppmärksamhet och vi har blivit fotade och filmade av totala främlingar om och om igen. De första gångerna var det rätt kul och lite smickrande, men ganska snart blev det riktigt jobbigt, framför allt för storebror Elliot. Värst var det på de mer turisttäta platserna, där kamerorna redan var framme och redo att användas. Vi blev turistattraktionen istället för det vi åkt dit för att titta på.

 


Men det är inte bara kinesernas nyfikenhet och fascination för mina barn som har präglat resan. Shanghai är på många sätt också en väldigt barnvänlig stad. Redan på flygplatsen fick vi gå före i alla köer och ta VIP-linjen genom tullen. Jag har nästan aldrig behövt dra vagnen ensam upp eller ned för en trappa, någon har alltid kommit fram och hjälpt till. Och trots att Malva ibland har varit både trött, busig och riktigt gnällig under kvällarnas restaurangbesök var det aldrig någon som verkade irriterad eller rynkade näsan åt henne.

 


Resan i stort blev, trots fotomodellande, en hit för åttaårige Elliot. Mest för att han fick så mycket tid och bus med morbror Micke och Sara, men också en hel del häftiga upplevelser. Den största upplevelsen för honom var nog att köpa billiga bakugankulor (leksaker) på Fakemarket. Men besöket på Shanghais akvarium, ERA-akrobatshow och att få spela i en kinesisk spelhall tog rätt höga poäng de med. För lilla Malva, 1,5 år, var taxiresorna det allra mest spännande. Bara att slippa vara fastspänd i bilstolen var ju helt underbart, men sen alla spännande hus, alla bilar och alla lampor och neonljus. Hon tillbringade de flesta taxiresor med att peka ut genom fönstret och säga ”där” eller ”uuuj”.

 


Jag då, vad var det bästa för mig? Jag älskade alla kontraster, kulturkrockar, att bara gå på gatan och insupa atmosfären. All den goda maten. Lyxen och  att ha råd att skämma bort mig själv på ett sätt som jag aldrig skulle ha haft hemma. Shopping, definitivt, och om jag inte haft med mig en åttaåring som hatar att gå i affärer hade det säkert blivit mycket mer av den varan. Och givetvis att få så mycket kvalitetstid tillsammans med Micke och Sara.

 


Så ett stort tack för två underbara veckor, fullproppade av upplevelser. Vi kommer gärna tillbaka! Ska bara spara i några år först...


- Katrin


Saknad

Min kärlek Micke!

 

 

Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger att 1 dag ifrån sin älskade känns som 3 år. Jag är utan min kärlek i 7 dagar, vilket då översätts till 21 år. Det är på tok för länge!

 

 

 

Kärlek

Sara


Det är det som är tjusningen!


Jag var lite rädd att en flytt till Kina skulle innebära att jag blev rotlös. Så är det inte alls. Efter att vi flyttat till Kina är det ännu tydligare var mina rötter är, var hemma finns. I Mitt Sverige!

 

 

 

 

Det är många som frågar hur länge vi har tänkt stanna i Kina. Det är en svår fråga att svara på :-). Tanken från både Mickes jobb och oss har dock hela tiden varit att stanna i Kina 3-5 år. Nu har vi snart varit här i 1,5 år. Mycket mer än så vet vi inte. Men vi vet detta:

 

 

♥ Sverige vinner över Kina, alltid!

♥ Vi vill inte flytta hem nu, det känns alldeles för tidigt.

♥ Vi vill bo utomlands fler gånger, i andra länder.

 

 

Men vem vet var livet för oss? Vi tror på att fånga chanser, det var så vi hamnade här från första början. Att flytta till Kina har gjort att framtiden känns ännu mer öppen och oskriven. Jag har faktiskt ingen aning om var vi kommer vara om två år. Det är det som är tjusningen!

 

 

 

Kärlek

Sara


Det är för varmt

Jag hade glömt hur varmt det är i Shanghai, det är så varmt att det inte går att vistas utomhus. Idag när jag klev utanför dörren kändes det precis som när jag kliver in i bikramyoga salen (yoga i 40 grader). Mycket riktigt, termometern har idag visat på 38.5 grader. Det är för varmt. Det enda som är rimligt en sådan het dag är att flytta in i en pool, eller gömma sig inomhus med aircon på högvarv. Tyvärr gör jag det sistnämnda.

 

 

Vad jag inte riktigt kan förstå är att kineserna fortsätter med att dricka varmt vatten trots att hela Shanghai kokar av hetta. Kineserna menar att kallt vatten är dåligt för magen. Jag menar att kallt vatten är det enda som kan kyla ner mig lite en dag som denna. Å andra sidan dricker jag mitt vatten kallt även om det är minusgrader ute. Det tycker kineserna är konstigt. Vad tycker du?

 

 

 

Kärlek

Sara


Kollegor
I somras blev jag medbjuden på lunch av mitt gamla jobb Anoto. Vi åt och badade på långa bryggan i Bjärred. Även om mitt dåvarande jobb där inte var mitt drömjobb så var/är kollegorna drömkollegor. Det var otroligt kul att träffa dem igen och jag kan inte låta bli att sakna dem och den härliga stämningen på Anoto!

 

 

 

När jag kom tillbaka till jobbet möttes jag av en väldigt sorglig nyhet. En av mina två favvoritkollegor, Louisa jobbar sin sista dag på onsdag. Min andra favvoritkollega Aiping slutade medans jag var på semester men det visste jag om. Det känns sådär faktiskt. Mitt största problem på jobbet är just det sociala och nu försvinner de två som jag tycker bäst om, det råkar även vara de som pratar bäst engelska. Dagar som dessa längtar jag efter svenska kollegor…

 

 

 

Kärlek

Sara


Tack ai!

När jag kom hem till lägenheten på 21a våningen kom jag hem till en skinande ren lägenhet. Nyköpt frukt i fruktskålen, mjölk i kylskåpet, rena lakan i sängen... Jag som planerat att dra min jetlaggade kropp till mataffären kunde inte fått ett bättre välkomnande. Det finns klara fördelar med livet i Shanghai!
Kärlek
Sara

Sverige, I miss you!


Mina sommarveckor i Sverige är nu ett minne blott. Sorgligt.

 

 

 

 

Så var jag åter i Shanghai. Varma, svettiga, soliga Shanghai välkomnar mig med en trasig aircon på jobbet. Snacka om en svettig första dag.

 

Det känns ok att vara tillbaka i Shanghai men om jag fått välja hade jag varit kvar i Sverige. Det var faktiskt med sorg i hjärtat jag  klev av flyget i morse. Förra året minns jag att jag kände lycka över att vara tillbaka i storstaden, så känns det inte i år. Det är inte världens bästa ide att vara själv första veckan i Shanghai, något jag ska försöka minnas till nästa gång. Trots hemlängtan ser det ut att bli en bra vecka, min vän Zuzana hälsade mig välkommen med orden "welcome back, we missed you here! What you are having sounds like typical Shanghai post-arrival neurosis :) but I'm sure with proper care it will go away!". Jag hoppas att hon har rätt! Det blir en 6 dagars arbetsvecka (på lördag ska jag jobba i butiken, återkommer om den punkten) och alla kvällar förutom söndag är redan bokade.

 

 

Så Shanghai, here we go!

 

 

Kärlek

Sara

 


RSS 2.0