Baofang

Jag och mina kollegor på middag. Min chef Jessie i mitten, jag med en något mer klädsam hudton än den jag har nu…

 

 

 

När man går på restaurang tillsammans med kineser ser vanligtvis besöket lite annorlunda ut än mot hemma. För det första så föredrar kineserna att äta kring runda bord. Praktiskt då man i Kina inte beställer in en rätt per person, istället delar man på alla rätter som kommer till bordet. Mitt på det runda bordet finns en rund platta som går att snurra på, på så vis är det lätt och smidigt att plocka åt sig av alla olika maträtter. Jag gillar detta sättet att äta. Micke också, då slipper han nämligen att dela ut smakprov till sin nyfikna flickvän :-).

 

 

Kineserna föredrar även att inta sin måltid i "baofang", privata rum. De flesta restauranger erbjuder därför dels en "vanlig" restaurangsal, dels många små privata rum. Då jag går ut och äter med mina kollegor går vi alltid in i ett litet rum och stänger sedan dörren om oss. Detta har jag lite svårare för, jag tycker att en stor del av charmen med att gå ut och äta är omge sig med lite folk. Men smaken är som baken!

 

 

 

Kärlek

Sara


Välkommen Malcolm ♥

♥♥♥ Idag vill jag hälsa finaste lilla Malcolm välkommen till världen! Det är min hjärtevän Filippa och hennes Johan som äntligen fått sin efterlängtade lilla grabb. Jag skickar all min kärlek om omtanke till er och längtar så tills jag får hålla om er lilla prins! ♥♥♥

 

 


Livet är magiskt!
Det känns som att det var igår jag och Filippa satt på var sin stol på Sofiero och filsoferade över livet. Vi pratade om livsdrömmar, att våga följa sitt hjärta och att vara sann mot sig själv. Idag lever vi båda två ut några av de drömmar vi pratade om för sex år sedan. Jag jobbar utomlands och Filippa har fått sin prins. Tänk så fantastiskt när drömmar blir sanna, även om det inneburit en hel del tuffa val på vägen dit!

 

 

Kärlek

Sara
Pricy!

Vad har muslie och elle gemensamt?! Jo de är båda rysligt dyra i Shanghai!


Då min kropp för tillfället kämpar mot en förkylning och protesterar med halsont och tunga bihålor vilar jag idag från träning. Istället tänkte jag bidra till hälsan med en ekologisk sallad varför jag tog en tur till cityshop, en matbutik med västerländska varor. Jag fick dock en mindre chock när jag stod vid kassan och skulle betala (som alltid då jag besöker cityshop). Det är verkligen inte allt som är billigt i Shanghai! Att leva i Shanghai har inneburit en lättnad för plånboken på många plan, men långt ifrån alla. Idag gav jag 65 kr för 500 g muslie, 28 kr för 200 gram fetaost och 35 kr för ett paket tyskt ekologiskt rågbröd. Hjälp, snacka om att vara desperat efter bra råvaror! Till råga på allt gav jag 60 kr för att kunna bläddra i en elle utan kinesiska tecken...
Kärlek
Sara

Weekendresa bokad
Igår bokade vi en resa till Xian, staden där den berömda terrakotta-armen står. Vi sätter av mot denna miljonstad redan till helgen men stannar bara två dagar. I ärlighetens namn var vi mest sugna på sol och bad men jag tycker att det är lite saftigt att lägga ut 5000 kr/person för tre dagar på stranden… Så nu blir det kinesisk kultur istället vilket även det har sin charm. Dessa berömda krigare är något vi båda verkligen vill se innan vi lämnar Kina så egentligen passar det ypperligt.

 

Jag har inaccorderat oss på hotellkedjen Shangri-La. För den som är intresserad kan jag berätta att donnorna i Sex and the City valde denna hotellkedja under deras Las Vegas vistelse. Så förhoppningsvis kan det bli en miniweekend med lite glamorkänsla!

 

 

 

Kärlek

Sara


Century park


Century Park, Pudong, Shanghai. Hit åker du antingen med taxi eller så tar du metro linje 2 som stannar precis utanför parken. Nere i metron finns även en av Shanghais fejk-markets så den som önskar kan runda av sitt parkbesök med lite shopping :-). Det kostar 10 RMB att besöka denna park.

 

 

 

Igår gjorde jag någt jag inte gjort sedan i somars, jag sprang utomhus! Tänk att de saker man tar för givet i vissa sammanhang blir lyxvaror i andra. Förutom det faktum att löpning gick ganska dåligt och jag klockade den sämsta tiden på länge så var det underbart att springa utomhus bland blommande magnolior och tusentals kineser!

 

 

Vi (Nina och jag) tog oss ut till Shanghais största park, Century Park ( 世纪公园 Shìjì Gōngyuán) för att springa. Parken ligger i Pudong och är ett bra val om du är sugen på frisk luft. Parken är så pass stor att du kommer undan trafiken, du varken ser eller hör bilarna. Det doftar till och med gott i Century Park. Parken är uppbyggd runt en liten sjö, vill du kan du hyra små trampbåtar och tuffa runt i. Parken bjuder annars främst på asfalts-prommenader med det går att hitta skogsinspirerade stigar om du letar noga. För en skåning som jag var jag mest betagen av de små gula rapsfält man kunde gå runt i. Det var ganska kul att se alla kineser som trampade runt bland de gula blommorna och fotograferade som galningar, de skulle se lovely Skåne i maj… Tro dock inte att du kan få en tyst parkupplevelse i Centry Park. I äkta Shanghaianda så är parken proppfull av kineser och väljer du att springa blir det något av en sick-sack upplevelse :-).

 

 

 

 

Kärlek

Sara


Sommartankar

Nu när hela Sverige går i sommartankar och har ställt om klockan tycker jag att det är lägligt att berätta om Kinas tidshållning. I detta land finns det inget som heter sommar och vintertid, här håller man samma tid året om. Detta innebär att det numera bara är 6 timmars tidsskillnad till hemlandet istället för sju.  Intressant är att trots att jättelandet Kina spänner äver fem tidszoner håller sig hela landet till samma tid i äkta diktaturanda. Tur för mig att jag bor på samma breddgrad som huvudstaden Beijing som klockan ställs efter.

 

 

 

Kärlek

Sara


Min fredag i bilder


Min fredag i bilder, fotografen är min goda vän Nina. Bilderna är lånade från hennes blogg som du hittar här.

 

 

I fredags samlades vi som inte var på resande fot hemma hos mig för att göra en sista freeloading av Peninsulas invigningsfest. Det blev 60 kg kaviar och några lådor skumpa över från den pampiga festen och de hade ju varit rysligt sorgligt om alla 60 kilo gick till spillo. Det var en härligt bubblig kväll med god mat, underbart sällskap och hela havet stormar (sista bilden). Det är ett mysigt gäng vi hittat i Shanghai!Kärlek
Sara


SOL!

Underbara balkongmys! Jag och mina vackra liljor njuter av sol och poolutsikt! Jag brukar plocka av de finaste blommorna från en vissen blombukett och placera i en mindre vas, så kan jag njuta av blommorna längre! Liljor och vår lilla iitalavas passar perfekt ihop tycker jag.

 

 

Sista söndagen i mars njuter Shanghai av strålande sol, lovely! Jag har hälsat våren genom att rensa ut alla vinterkläder från gadroben, lyckades även slänga hela fyra plagg! Resten av förmiddagen har jag spenderat med en bok på balkongen. Mys! Nu planerar jag att bege mig till Shanghais största park, skita i mina lungor och springa en runda utomhus! Jag försöker undvika att träna utomhus på grund av den dåliga luften, men en gång är ingen gång. Denna dag är för fin för att ödlsa blort på ett löpband.

 

Jag har även hunnit leta billiga flygbiljetter inför nästa helg. Vi har en dag ledigt, dvs tre dagars helg och jag hade så gärna tillbringat de tre dagarna på en strand! Jag verkar dock inte vara den enda för biljetterna till de lättåtkomliga stränderna är dyra. Kanske blir det Hong Kong då där finns både stränder och billiga flygbiljetter. Jag återkommer till detta ämne, håll tummarna att jag gör så med goda resultat! Nu kallar mina gympadojjor!

 

 

 

 

Kärlek

Sara

 


JZ Club

JZ club bjuder på en skön inredning i röda toner. Klubben ligger mitt i French Concession, Fuxing Lu 46 (nära Yongfu lu)

 

 


Igår avslutade jag som sagt kvällen på JZ Club som är den kanske bästa jazzklubben i Shanghai. Gårdagskvällen bjöd dock på latinaska rytmer och vickande latinorumpor men vanligtvis är det saxofoner och en rökig stämning på råder på JZ club. Oavsett vad så kan du räkna med liveband, fullsatta lokaler och glada människor i dessa murrigt sexiga lokaler. Är du ute efter en mer dansant kväll råder jag dig att hitta ett place med större dansgolv. Det lilla dansgolv som erbjuds är så fullpackat att det till och med är svårt att stampa takten.
Kärlek
SaraLonely lördag

Jag har påskpyntad med det enda påskpynt jag äger. I ärlighetens namn är jag inte så förtjust i påskpynt men mina tre påskägg är ett undantag. Som pricken över i:et så är de fyllda med svenskt godis.
I Shanghai råder en skön lördag, något långsamt då jag inte kröp ner i sängen före framåt tre i natt. Jag och mina härliga Shanghaivänner spenderade gårdagskvällen med att äta kaviar och dricka skumpa hemma hos oss. Jag höll igen på skumpan men inte på kaviaren, det är första gången jag ätit mig proppmätt på kaviar. Kvällen fortsatte med salsatoner och rumpskak på JZ club. Härligt, det enda som saknades var Micke.
Nu sitter jag hemma på övertid, borde begett mig mot Nina för många minuter sedan, jag ska bara... Vi har båda våra grabbar på vift i andra städer och planerar att äta thai och se på film ihop. Dagen har även bjudit på träning, både löpning och yoga. Så trots att detta är en lonely lördag utan Micke så har jag rätt mysigt ändå.

Kärlek
Sara

Tröttis

Trööööööt och sliten! Igår skröt jag om att jag inte kände av mina 5 morgonkm alls (på funbeat.se sidan där jag reggar all min träning). Igår drack jag vin och kom i säng för sent, idag är jag helt slut! Vet inte riktigt hur jag ska tolka min kropp som uppenbarkligen inte berörs av 5 km men får jag i mig 5 glas vin blir det strejk! Håller tummarna för lite magi så att jag klarar mig igenom denna fullspeckade dag!

 


 

 

Kärlek

Sara


Vad får ditt hjärta att sjunga?

En av min största kärlekar i livet är havet. Att få bada, titta och dofta på havet får alltid mitt hjärta att sjunga! Denna underbara bild har jag hittat här.

 

 

 

På Annas blogg stilla eftertanke kan man idag läsa om de små ting i livet som ger henne livsglädje. Hon avslutar med frågan "Vad/vem föder din livsglädje?" En mycket viktig fråga att ställa sig tycker jag, här kommer några av mitt livs ljusglimtar.

 

 

 

Micke, min bästa vän och livspartner. Att få vakna brevid Micke varje morgon är en av mina stora skatter i livet.

♥ Min underbara familj som jag älskar så mycket att det gör ont!

♥ Mina hjärtevänner, att få skratta tillsammans med er är något av det bästa jag vet.

Upptäcktsfärder, utan alla mina resor och utlandvistelser hade inte jag varit jag. Det är få gånger mitt hjärta är så lätt som när jag får ta de första kliven mot ett nytt äventyr.

Havet, finns det en bättre känsla än att ta ett dopp i det blå eller något mer rogivande än att blicka ut över ett öppet hav?! För att inte tala om alla fantastiskt roliga vattensporter som kan liva upp vilken dag som.

♥ Lovely yoga, som balsam för både min kropp och själ.

 

 

 

Nu passar jag vidare frågan till dig: Vad/vem föder din livsglädje?

 

 

 

Kärlek

Sara


När katten är borta...


När katten är borta äter Sara soppa. Enligt Micke är inte soppa riktig mat, speciellt inte grönsakssoppa. Så idag har jag passat på att laga potatis och purjulökssoppa med svamp. Inspirationen hämtade jag hos min vän Malin.
Micke är nu nyss framkommen till Hong Kong och jag har en ofrivillig hemmakväll. På schemat stod egentligen 8 km på löpbandet men jag var så grymt hungrig då jag kom hem från jobbet att jag var tvungen att äta först. Sedan måste man ju smälta maten och jag hade 80 blinis att steka... Summan, ingen träning idag. Får smita upp innan jobbet imorgon istället för att bli av med springet i benen :-).Det är bråda dagar denna veckan. Har jobb upp över öronen och lite smått panik på jobbet. Tjejen vars jobb jag ska ta över den 1 april lämnar om 1,5 vecka. Innan dess måste jag lära mig allt hon kan samt hålla en workshop med mitt nya team, hjälp! Ser dock verkligen fram emot både workshopen och det nya jobbet så det fixar sig säkert. Imorgonkväll ska jag träffa ett investeringsföretag för att ta reda på om de kan förvalta min lilla pengahög. Trots att jag är ekonom har jag inte tagit mig tid att på riktigt reda ut mina finanser och då jag nu själv måste tänka på tråkigheter som pension kan det vara en ide med lite proffshjälp. Det bli inte sämre av att diskussionerna kommer att ske på glammiga Vue restaurant med tillhörade fyra rätters. Om inte annat kommer jag i alla fall att investera i lite god mat.Nu kallar sängen för min del, ska ju vara fit for fight 06.30 imorgon för att ta mig an löpbandet!

Kärlek
Sara


A natural?

Sedan jag kom till Kina tycker jag att ämnet "gradivitet" är otroligt intressant. Kineserna har ett helt annat synsett på detta livets under, spännande tycker jag! Bland mina kollegor har jag nu två blivande pappor och en blivande mamma så ämnet är just nu högaktuellt.


 

Häromdagen frågade jag en av papporna när barnet är planerat att komma. Hans svar var "antingen i början eller i slutet av maj". Ett något märkligt svar enligt mig men inte för en kines. I Kina är det nämligen vanligast att låta de små liven komma till världen via kejsarsnitt. Jag har inte riktigt förstått varför. Enligt mina kollegor rekommenderar läkarna starkt kvinnorna att föda med kjejsarsnitt, vill de ha en naturlig förlossning får de ofta ligga på lite. "Kinesiska kvinnor är svaga" förklarar min chef.


 

Kan det vara så att de små kinesiska kvinnorna med sina obefintliga höfter löper en större risk under en naturlig förlossning än oss ofta kurvigare västerlänningar?! Eller är det helt enkelt så att de flesta kinesiska kvinnor tänker som min chef som inte ser meningen att utsätta sig för smärta om man kan slippa? Spännande frågor och hur mycket jag än frågar har jag inte funnit något svar. Jag håller dock stenhårt fast vid tron att bäst för både mamma och barn måste ju vara att köra a natural, eller vad säger du?!

 

 

 

Kärlek

Sara


Blinis

Jag har åkt på jobbet att baka blinis inför fredagens kaviar och skumpa kväll. Blinis är ett bröd man vanligtvis äter kaviar på, skulle tippa på att det är ett ryskt påfund. Som vanligt i Shanghai är receptet till synes enkelt, men skenet bedrar. Mjöl, smör, ägg och buttermilk är inte enkelt i Shanghai. I ärlighetens namn var jag inte riktigt säker på vad "buttermilk" var, nu har jag tagit reda på att det är en typ av filmjölk. Gah, jag som spenderat ett år efter att leta efter filmjölk i Shanghai utan napp! Som sagt, skenet bedrar…


 

15 minuter av google tid senare har jag nu hittat ett "buttermilk" recept. Business-Sara som planerat att beställa hem grejerna via nätet åker istället på förkläde och hemmabak. Inte så lyckat för min välplanerade vecka. Lyckas jag trolla fram filmjölk kommer det dock att vara värt det, big time!

 

 

 

 

Kärlek

Sara


En gubbe på en balkong

Sååå typiskt Shanghai! Gubben, tvätten, ledningarna…

 

 

 

Kärlek

Sara


Bloggtips

Idag skriver min goda vän Nina mycket intressanta ord på hennes blogg om Google och Kina. Titta in hos henne och lär mer! Som teaser ger jag er ett exempel på hur kineserna är vana vid att kunna göra som de vill då hela världen är rädd för att stöta sig med denna mäktiga handelsnation.

 

"Danmark lovade efter ett smärre handelskrig i december att att Danmark var emot självständighet för Tibet och att noggrant överväga Kinas inställning innan man bjuder in Dalai Lama igen. " -Nina

 

 

Du hittar Ninas blogg här.

 

 

 

 

Kärlek

Sara


Magnolian blommarShanghai
ligger före Sverige på många plan. De har "speed trains", några av världens coolaste skyskrapor och blommande Magnolior i Mars. Detta vackra träd njöt vi av i söndags. Underbara vår! Jag längtar så efter barfotafötter och solglasögon!Kärlek
Sara


Måndagstankar


Tankens kraft är stor! Jag kommer tänka mig till en toppenvecka där jag åter igen slår personligt rekord på milen. Sjukt kul kommer det vara också!Vänner, jag sitter uppe på övertid denna ljumma måndagskväll och bloggar. Är nyss hemkommen från yoga och borde hoppa i säng pronto men tänkte få iväg ett litet inlägg först. Jag älskar verkligen min lilla blogg men jag kan inte säga annat än att den är något tidskrävande :-).Måndag och ny vecka, jag gillar nytt! Jag planerar att låta denna vecka gå i träningens tecken. Jag följer ett hårt träningsprogram som du hittar här och denna veckan är 3 mils löpning inplanerade. Utöver det vill jag hinna med minst två yogapass och lite styrka. Det passar bra att ägna denna vecka åt att utmatta min kropp då Micke åker till Hong Kong på onsdag och är borta hela resten av veckan. Han åker dit med jobbet men passar på att stanna över helgen då hans goda vän Daniel också befinner sig i Hong Kong. Jag stannar hemma så att de får chansen att bara umgås grabbarna emellan. Hade det gällt mig och en av mina bästa tjejer hade jag uppskattat lite egentid utan Micke. Det är lika viktigt att ge varandra space som det är att spendera tid ihop!


Förutom all träning hoppas jag även på att återigen få njuta av kaviar och champange, det verkar vara min nya basföda nu för tiden :-). Det blev massa godsaker över från torsdagens stora gala så vi planerar att suga ut det sista av lyxen. Än är inte allt spikat men det ser ut att bli lite glam på fredag, trevligt!
Vad bjuder din vecka på?


Kärlek
SaraBadrummet

Dessa bilder skickade Ida till mig idag och föreställer vår toalett. Jag hoppas att detta lilla rum kan förvandlas till ett vackert SPA rum snabbt som katten. Min kära pappa agerar designer efter tydliga intruktioner från oss. Även om det just nu är lite svårt att se tror jag att det kommer att bli jättesnyggt!

 

 

Ni trogna bloggisar vet att vi har problem med en läcka i vårt badrum i Malmö. Hela denna badrumshistoria har varit en lång resa mellan hopp och förtvivlan. Vi stod ursprungligen med ett OVILLIGT försäkringsbolag (länsförsäkringar) och en nota på 112 000 kr! Hjälp! Efter många långa timmar i telefon och efter att vi dubbelkollat all information vi fått så har VI nu bevisat att försäkringen visst gäller! Jag är förvånad över att man ska behöva kämpa så för en försäkring som vi troget betalat år ut och år in.

 

Nu har renoveringen av lägenheten börjat. Även det med lite blandad kvalitet. Våra stackars hyresgäster fick ett mess i måndags morse med information om att idag kommer vi och tar er toalett. Inga förvarningar här inte, inte ens till oss. Sanslöst! Nu hoppas jag att det kommer gå SNABBT att fixa till badrummet så att Ida och Tomas kan återgå till en tillvaro där deras behov snabbt kan spolas bort.

 

 

 

Kärlek

Sara


Söndagsmorgon

Gårdagskvällen bjöd som sagt på födelsedagsfest med mask-tema. Micke och jag hade turligt nog var sin mask liggandes sen Mickes 30 års fest så det var bara att rota i lite i gardroben och så var vi redo för party. Det blev en tidig kväll för mig då jag egentligen inte var sugen på fest men kul att komma ut och mingla en liten stund.

Söndagsmorgon och vi har precis nutit av danskt rågbröd och var sin smoothie. Igår tog jag en tripp till Shanghais snackis vad gällande bröd, det nyöppnade bageriet baker and spice. Idag njöt jag av den godaste mackan jag ätit sedan jag flyttade till Shanghai. Det kommer bli många turer till detta bageri som besitter den i Shanghai ovanliga konsten att baka gott bröd.


På dagens schema står lunch med vänner, en trip till Shanghai art museum och en löprunda. Blir det ont om tid skippar jag museumet. Viktigast för mig är nämligen att springa av mig all extra energi jag samlat på mig under denna träningsfria vecka. När vi har besökare prioriterar jag bort träning framför våra svenska vänner men det sitter långt inne. Jag är starkt beroende av att få röra på påkarna, får jag inte det känner jag faktiskt fysisk frustration i knäna, hihi. Känner dock på mig att det kommer bli en tuff runda, det är alltid lite extra kämpigt att komma igång efter träningsuppehåll, även om det bara var en vecka sedan jag sprang sist.
Kärlek
SaraSköna lördagVänner! Smickrande att ni var så många som hjälpte mig att välja klänning. Inte för att det egentligen hjälpte, ni tyckte ju olika allihop! Till slut valde jag klänning efter man, den svarta matchade Mickes outfit så vi valde att gå som par på många plan. Oavsett klänning så vag jag faktiskt mest nöjd med håret :-).

 Idag håller vi skön helg. Jag har hunnit med en skön yogaklass och lunch med vänner. Ikväll ska vi på en födelsedagsfest, trevligt. Fast om jag ska vara helt ärlig hade jag hellre bara varit hemma. Just ikväll lockar inte festmingel alls. Men det blir säkert kul när jag väl är på plats.


Gårdagskvällen bjöd på en lugn mysig parmiddag. Jag lyckade svänga ihop en tre rätters middag som fick betyget "kanske det godaste du någonsin lagat". Måste erkänna att jag är mycket nöjd med betyget. Jag har kommit med det briljanta förslaget att både Micke och jag ska göra något speciellt för den andra denna månaden. Vi är båda två sociala personer som tycker om fullspeckade scheman, men vi måste hinna med varandra också. Gårdagen trerätters var min överaskning till Micke. Undrar vad han kommer att göra för mig :-). Nu ska jag slita mig från mitt knark (datorn), värma på lite rester från gårdagens succe och sedan piffa mig inför kvällen. Önskar dig en skön lördag!

Kärlek
SaraThe night


Jag och M, uppklädda till tänderna.
Jag åt mycket kaviar!


Ellinor smälte väl in...


Grabbarna grus, Filip, Sebastian och Micke


Birthday-girl, Zuzana


Bilder från den stora partykvällen. När klockan slog tolv ägnade vi Zuzana all uppmärksamhet och firade hennes födelsedag. Ett helt klart godkännt firande!Vad är en bal på slottet... mot en kväll på Peninsula. I torsdags var vi på festernas fest. Vi gick på röda mattan, åt snittar, drack för mycket skumpa, frossade i kaviar, åt choklad, lyssnade på stråkorkester, njöt av utsikten och dansade tills fötterna ömmade. Peninsula gjorde verkligen allt för att visa upp sitt bästa jag och jag måste säga att detta lyxhotell lyckades. Festen hölls i hotellets alla hörn och bjöd på underhållning från jordens alla hörn. Vi lyckades inte ens se allt. Det var över 2000 gäster som vandrade runt med fina glas i handen och i varje hörn skymtade en liten överaskning eller god mat.


Trots all skumpa och det underbara sällskapet så var kvällens höjdpunkt att vandra upp mot denna lyxiga tillställning på röda mattan, med en stråkorkester i bakgrunden. Mina få minuter in fame :-).

Kärlek
Sara
Shanghai genom dimmorna...


Shanghai genom dimmorna...

 

 

Något av det sämsta med att bo i Shanghai är den ohälsosamma föroreningsbubbla som kapslar in staden. Jag försöker att inte tänka på alla gifter min kropp dagligen får kämpa mot. Även om det är svårt då jag minst en gång om dagen håller för nästan för att åtminstånne undvika stanken. Min hud har också sagt till med bestämdhet och reagerar med överkänslighet och massa kli.

 

Enligt World Bank dör 400 000 kineser/år en för tidigt död på grund av de grovt luftförorenade städerna. Ofta är det barn och äldre som sämst kan försvara sig mot dessa gifter. Kortsiktiga skador orsakade av luftföroreningar är klåda, irritation i ögon, näsa, hals, allergier, huvudvärk samt infektioner som bronkit. Långsiktiga skador kan vara lungcancer, hjärt-problem samt skador på hjärna, lever, nerver och njurar.

 

Det finns ett index för att mäta luftföroreningar, detta kallas API (Air Pollution Index). Med detta index mäter man halterna av sulfat dioxid, nitrogen dioxid och PM10. Utan några föroreningar alls är värdet noll, över 50 är ohälsosamt enligt WHO. Igår mättes värdet i Shanghai till 83. Välkommen hit!

Kärlek

Sara


Mer balsam


Mitt hår efter 7 månader utan schampo. Många säger att håret inte blir rent utan schampo. Mitt hår känns, ser och luktar rent. Om det bor massa baketerier i min kalufs kan jag inte uttala mig om, men jag har svårt att tro det :-)

 

 

 

Vad härligt med lite respons på mitt ovanliga val att sluta med schampo! Balsam metoden passar nog inte för alla, men mitt hår har aldrig mått bättre. Jag har testat det mesta när det gäller mitt hår. Dyra frisörprodukter (schampo, balsam och inpackning) specielllt anpassade för min hårtyp, huskurer, att bara tvätta håret 1 ggr veckan, milda schampo… Ja det mesta. Men det är faktiskt balsam metoden som gjort mitt hår friskast och vackrast.  Det enda negativa med balsam metod är enligt mig att jag bor i Kina. Då jag måste veta vilka ämnen som ingår i alla produkter måste jag köpa dem i Sverige. Tur att vi haft så många besök som kan frakta balsamflaskor!Så här gör jag! 


 2 ggr veckan tvättar jag håret med balsam. Jag tvättar precis som jag gjorde med schampo. Balsam löddrar inte så det tog lite tid för mig att vänja mig. Jag använder ett balsam som är utan miniraloljor, silikoner och andra ämnen som inte går att tvätta ur med bara balsam.  Exempel på balsam som finns att köpa på ICA och som passar bra att tvätta håret med är: Natusan Balsam för alla hårtyper, Oliv Naturell Sensitive Conditioner, Garnier Fructis No Silicone Volume Restructure balsam, Garnier Fructis Triple Nutrition (Nutri-Repair), Eldorados balsam Extra Volym, Naturelle Honung.

Efter tvätten gör jag en inpackning. Ibland bara tre minuter, om jag har tid låter jag det sitta i längre. Ca 1 gång i månaden sover jag med inpackningen och sköljer ur morgonen efter. Jag använder en amerikansk produkt som heter Jessie Curl. Den innehåller bara naturliga ämnen och örter och går att köpa här. Den är lite dyrare än "vanliga" inpackningar men jag tror på att satsa på kvalitet och bra ingredienser när det gäller inpackning.

 

Det räcker för mig, om jag ska på fest och vill känna mig lite extra piffad använder jag Jessie Curls styling gel eller apotekets "klick". Men det behövs egentligen inte, mitt hår blir snyggt ändå. Ibland plattar jag håret, då använder jag inga stylingprodukter alls.

 


 Hur gör du?Kärlek
Sara
 

 


Laddad!


En av paradrätterna på hotellet Peninsulas restaurang Sir Ellys. Vad kvällen kommer att bjuda på är jag inte säker på men jag har hört talas om kilovis med kaviar och lådvis av skumpa. Längtar! Bilden kommer från Cityweekend.
Tonight's the night! Jag är laddad till tänderna inför kvällens stora gala. Jag har noppat ögonbrynen, rakat benen, valt klänning, målat naglarna och gjort hårinpackning. Jag har även delatagit i milslånga mailkonverationer om klänningar, taxiresor och håruppsättningar. Jag vågar tala för hela gänget, vi är redo för galafest! Som en liten teaser kommer här en recention av en av hotellets restauranger, Sir Ellis (vars invigningsfest jag var på i februari). 

Since it opened, Sir Elly’s has received unanimously glowing reviews. We’re not ones to follow the herd, but this was one bandwagon we just couldn’t resist jumping on. Every part of our six-course taster menu is as creative and delicious as that offered in any fine-dining establishment, but there was one stand-out dish. The diver scallops with seared Nori risotto and Jerusalem artichoke (¥168) is a dish of simple flavors: the scallops are lightly poached in butter, the artichoke is an unpretentious purée and the risotto a classic base. But to eat this plate is to enter a sweet shop of mouthfuls, where the delight in exploring the flavor pairings is almost Willy Wonka-esque. First it is rich–the creamy artichoke purée coats the velvety scallops. Next it is salty, with the crisp parmesan bread (über-thin white slices coated with parmesan shavings and baked) bringing out the sea in the scallop. The addition of Japanese Nori seaweed gives the risotto depth without making it overbearing. Instead of al dente, the rice is fully cooked. The bite comes from the crisp exterior of the lightly pan-seared risotto cube. It’s heaven on a plate–we’re still smiling.- Rachel Plat, Cityweekend

 

 

Kärlek

Sara


Välkomna åter!

Idag vinkade vi av Lars och Annika och la därmed ännu en besöksvecka bakom oss. Det har varit mysigt att få ha två glada Örebroare hos oss en hela veckan. Veckans höjdpunker har faktiskt enligt mig varit kvällarna vi suttit hemma, druckit Amarone och spelat kort. Varje besökargäng sätter verkligen sin prägel på sitt Shanghaibesök, för Lars och Annika har det som sagt varit mysiga spelkvällar. Jag tackar för en helmysig vecka och hoppas att ni kommer åter snart!

 

 

 

Kärlek

Sara


Hjälp!Jag ska på invigningsfest på lyxhotellet Peninsula imorgon. Vad ska jag ha på mig?!
Kärlek
Sara


Nya utmaningar!

 

 

Vänner, idag är det officiellt. Jag har fått ett nytt jobb! Från 1a april kommer jag överlämna mitt nu nästan helt färdiga projekt och sätta tänderna i ett nytt. Jag kommer dock att stanna på samma avdelning, Finance Systems och jag kommer att ha kvar min chef men mina arbetsuppgifter och "mitt" team kommer att bytas ut. 

Mitt nya projekt blir det system som hanterar "expence claims". Dvs det system IKEA använder för att ge tillbaka de pengar en anställd lagt ut för företaget. I Kina har man inget "företagskort" utan man betalar först från egen ficka sedan får man tillbaka sina pengar via detta system. Mitt huvudansvar blir att implementera detta system i två kinesiska städer, Japan samt Australien. Går allt enligt plan kommer jag att åka till Australien redan i vår! Kul! Om jag fortsatt på min nuvarande tjänst hade jag upphört att vara projektledare och istället blivit ansvarig för den dagliga verksamheten. Att istället fortsätta att driva ett projekt passar mig mycket bättre och det känns kul att få sätta mig in i ett nytt system med nya utmaningar. Tjoho!

 

 

 

Kärlek

Sara


Grattis pappa!


Idag fyller min fina pappa år, stort grattis till dig pappa! Jag har turen att ha fått en mycket fin far och han är en stor förebild för mig. Jag längtar verkligen efter att få sitta mittemot honom, äta hans fantastiska mat och prata om livet.

 

 

 

Kärlek (idag till pappa)

Sara


Balsam metoden

Det var dessa bilder som inspirerade mig till att sluta med schampo och börja med balsam. Jag har inte ångrat mig en sekund! Bilden kommer från lockig.se och är tyvärr inte på mitt hår.
Tänker dela med mig av en chockande nyhet… jag har inte använt schampo sedan i somras!

 

Numera är schampo bannlyst i mitt badrum och som det ser ut nu kommer jag aldrig att använda det igen. Mina dåliga hårdagar är som bortblåsta och mitt hår känns numera återfuktat och glansigt varje dag. Mitt hår har gott från en torr tova som krävde massa med styling till ett friskt hår som glänser utan silikondroppar. Låter som värsta mirakelkuren eller hur?!

 

Trots att jag inte längre använder shampo så tvättar jag håret, fast med balsam. Ja, man kan tvätta håret med balsam. Det blir både rent och det luktar gott! Lite meckigt är det dock då jag måste vara försiktig med vad jag stoppar i håret. Många av de ämnen som ingår i balsam och stylingprodukter går inte att tvätta ur med bara balsam så numera läser jag innehållsförteckningen noga. Min goda vän Nina har också slutat med schampo och hennes hår har genomgått en förvandling som inte är av denna värld. Från en frissig kalufs till helt underbara lockar. Nu funderar även Ellinor på att hoppa på trenden.

 

Detaljerad info om balsammetoden hittar du här, vågar du?!

 

 

Kärlek

Sara


Hej måndag!


Tacksamma ord att börja en ny vecka med! Det är aldrig för sent att bli den du vill vara och göra det du vill göra! Varför inte låta denna veckan bli den då vi tar till vara på vår andra chans!

 

 

 

Välkommen måndag! Shanghai inleder veckan med en tjock grå dimma, roligare start på veckan kan man ju tänka sig. Dock så lovar väderprognosen bättre väder i veckan, skönt! Än så länge har Lars och Annika bara fått uppleva Shanghai under tjocka moln, hoppas på blå himmel åtminstånde en dag så att vi kan åka upp till 101a våningen och titta på staden som aldrig tar slut.

 

 

Veckan som kommer är tämligen färdigplanerad. Lars och Annika åker tillbaka till Sverige på torsdag så fram till dess kommer jag att spendera mina kvällar tillsammans med dem. Det blir restaurangbesök och förhoppningsvis några partier skitgubbe. Vi har spelar mycket kort i helgen, ett underskattat nöje enligt mig. Idag planerar jag även att hinna en snabbis inom HM innan jag möter upp dem för middag, jag måste köpa strumpbyxor inför torsdagens galakväll! Har redan börjat fundera över vilken klänning som ska få äran att följa med på denna galakväll. Helst hade jag så klart köpt en ny, men det hänger redan många blåsor i gadroben som väntar på att få luftas lite.

 

 

På tal om något helt annat så måste jag dela med mig av en ganska otrevlig upplevelse. Jag har vaknat flera nätter i rad av kvinnoskrik. Det är något otäckt som pågår i någon av de närliggande lägenheterna. Både jag och Annika låg vakna i natt och lyssnade på stön, skrik gråt och dunsar. Riktigt obehagligt! Hade jag bott i Sverige hade jag ringt polisen pronto men här fungerar det inte riktigt så, de förstår inte heller engelska… Om det forsätter får jag kontakta hyresvärden, jag kan ju inte ligga och lyssna  på något som låter som misshandel utan att göra något. Usch!

 

 

 

 

Kärlek

Sara


För mycket av det goda


 Jag mår illa, min mage är svullen och jag har hamnat i allvarlig matkoma. Tanken på hummer, parmesanost gör mig illamående. Hjälp mig, jag har fått för mycket av det goda!För 6:e gången har vi varit på den berömda Westinbrunchen. Vi har druckit skumpa tills det sprutat ur öronen, ätit hummer, sashimi, goda ostar, kaviar, oxfile, efterrättsbuffe... Nu räcker det! Trots att vi sagt att vi vill ta med alla våra familjemedlemmar till denna lyxiga tillställning så får det nu vara nog. Jag orkar inte mer! Ge mig rotmos och ett glas mjölk!
Kärlek
Sara


M on the bundVi både åt och drack gott under gårdagens lunch på M on the bund. Tyvärr var jag så upptagen av mitt smörrebröd att jag glömde fotografera maten. Men drycken kom jag ihåg.


Helger är sköna! Speciellt en helg som denna då vi lyxar lite extra. I går åt vi en alldeles underbar lunch på M on the Bund tillsammans med Lars och Annika. Något komiskt var att vi gjorde entre på denna lyxiga restaurang tillsammans med två svarta sopsäckar. Lars och Annika hann nämligen shoppa 4 jackor på fejkmarket precis innan lunchen. Hihi, kändes något märkligt att matcha pianomusik och engelsk te med två sopsäckar :-).


Tro det eller ej så åt jag en äkta dansk lunch på denna internationella restaurang. Smörrebröd med rostbiff, potatissallad och lax. Underbart gott och jag som halvdansk kände mig nästan som hemma. Ett bra betyg till detta populära place. M on the Bund är Shanghais första internationella restaurang och har ett utmärkt läge med utsikt över Shanghais skyline. Om vädret tillåter kan man sitta på deras uteterass och njuta av både mat och coola skyskrapor. Jag går sällan till M on the Bund utan gäster men som turist i Shanghai tycker jag att det är ett utmärkt val som lunchplace.

Kärlek
SaraExtra mycket kärlek!
Fredag och jag har finbesök som redan sitter i soffan och väntar. En sådan underbar start på helgen! Se till att njuta ordentligt denna mars-helg! Varför inte fylla den med extra mycket kärlek! 

 

 

Extra mycket kärlek

Sara


Checklista!

Fantastisk bild på Kina, tagen av Mickes syter Therese under deras besök hos oss.

 

 

 

Om du ska resa till Kina, till exempel för att hälsa på hos oss är det några saker du måste tänka på. Här kommer en liten checklista till dig som planerar Kinabesök.

 
          Sök visum. Information och blanketter hittar du här.

 Ha med dig adressen till din första anhalt på kinesiska. Taxichaffisarna kan inte läsa våra västerländska bokstäver.

Under ditt första dygn i Kina måste du anmäla dig hos polisen (fråga mig inte varför). Ofta görs det automatiskt av hotellet. De tar ditt pass några timmar och sedan får du tillbaka passet och en rosa lapp, den rosa lappen är ditt registeringsbevis.

Drick inte kranvattnet. Vattnet är faktiskt relativt fritt från bakterier, det är tungmetallerna du vill undvika.


ENJOY!

 

 

 

Kärlek

Sara


Goda nyheter


Shanghai Finance Centre, 492 meter och 101 våningar. Shanghais högsta byggnad, i alla fall några år till. I skrivande stund byggs en skyskrapa på tomten brevid som ska bli ännu högre. Då väderprognosen lovar klart väder på lördag och vi har Sverigbesök blir det antagligen ett besök till denna jättebyggnad.Avslutar denna torsdag med er bloggisar. Känner mig något beroende av bloggande nu för tiden, ni blir bara fler och fler som läser vilker gör att mitt bloggberoende bara ökar :-). Igår var ni hela 81 personer som tittande in hos mig vilket är rekord för min lilla blogg!


Jag har för övrigt haft en mycket intensiv dag, första halvan av projekledarutbildningen jag faciliterar är nu bakom mig. Med mycket goda resultat. Lyckades till och med få min chef att tro att jag inte berättat för henne om mina gedigna projekledarkunskaper. Hihi!


Dagen har även bjudit på många goda nyheter. Det verkar bland annat som att vi kommer att signa på en lägenhet som bjuder på vita väggar och utsikt från 21a våningen i dagarna. Jag hoppar dock inga segerhopp innan alla papper är påskrivna, men jag skuttar lite. Micke och jag har även fixat det sista inför Lars och Annikas besök. De tittar in till oss redan imorgon så nu är alla guidböcker framplockade och det står blommor på nattygsbordet i gästrummet. Det ska bli härligt med familjebesök igen, denna gången från Mickes sida. Frågan är dock vad jag ser fram emot mest, deras sällskap eller lösgodiset de lovat att ta med :-).

Kärlek
Sara


Mäktiga herrarKinas president, kommunistparties ledare Hu Jin Tao Wen Jia Bao är som både Caroline och Charlotte skrivit Kinas premiärminister. Det innebär att han är en av de absolut högsta hönsen i jättelandet Kina och någon man borde känna till! Wen har varit Kinas periärminister sedan 2003 och har en mer folklig framtoning än Kinas främsta ledare. Troligen har du sett honom på TV I samband med SARS-krisen eller jordbävningarna 2008.

 

  

Kinas president, kommunistparties ledare  heter Hu Jin Tao och har även han haft sin roll sedan 2003. Politiskt ses han moderat och lite försiktig. Han tillbringade merparten av sin tidigare karriär i landets fattigare delar, och var därför relativt okänd för västerländska analytiker innan han blev president.Det kan vara lite svårt att lägga dessa kinesiska namn på minnet. Men att inte känna till dessa mäktiga herrar är egentligen lika illa som att inte känna till Barack Obama... 


Kärlek
Sara

 


Gissa gubben!

Gissa gubben! Han heter Wen Jao Bao men vem är han?!
Svaret kommer imorrn.

 

 

Kärlek

Sara


♥ Hjärtevänner ♥Igår fick jag ett underbart mail från min fina Alexandra. Jag har faktiskt känt mig lite bortglömd den senaste tiden och hennes mail värmde en utlandssvensks hjärta. 

 

Den jobbigaste och sorgligaste delen med att bo på andra sidan jorden är avståndet till alla mina hjärtan i Sverige. Ju längre tid jag är borta, ju mer märker jag att jag inte längre är en självklar del av mina nära vänners vardag. Helt naturligt, jag lever ju nu i en värld väldigt långt från de mina. Genom att flytta så långt bort har jag ju gjort mig själv väldigt oåtkomlig. Trots att jag valt det själv så är det otroligt sorgligt att känna att den regelbunda kontakten försvinner (även från min sida). Jag saknar verkligen alla små samtal, vardagsuppdateringar, fikor... Jag saknar mina vänner helt enkelt.


 

Jag vet dock att jag har mina hjärtevänner kvar och att jag alltid kommer att ha det. När jag kommer hem i sommar och när jag en dag flyttar tillbaka till Sverige vet jag mina hjärtan kommer att ta emot mig med öppna armar och att de verkligen saknat mig. Tror bara att jag tar denna naturliga utveckling lite hårdare än alla där hemma. För mig sker ju detta med alla mina nära vänner, inte bara en. Därför blev jag lite extra glad när jag idag öppnade min mailbox och fann ett mycket fint mail från min vackra vän Alexandra ♥.

 


 

Jag tänkter på dig mkt även om jag inte låter dig veta det lika ofta. Jag längtar tills ni kommer hit i sommar och jag clearar mitt schema för dig när som helst. kärlek i mängder till dig!! kram Alexandra

 

 

♥ Vad vore livet utan hjärtevänner?! ♥

 

 

 

Kärlek

Sara


Rött som syndenIdag har jag fått lära mig något nytt om röda underkläder. Låt oss ta det från början.

 

Varje kinesiskt år är tilldelat ett djur, i år är det som jag tidigare nämt tigerns år. Djuren återkommer i cykler om 12 år, det vill säga det finns tolv djur. Kolla nedan för att ta reda på vilket djur du är.


 

Hundens år

1910

1922

1934

1946

1958

1970

1982

1994

2006

Grisens år

1911

1923

1935

1947

1959

1971

1983

1995

2007

Råttans år

1912

1924

1936

1948

1960

1972

1984

1996

2008

Oxens år

1913

1925

1937

1949

1961

1973

1985

1997

2009

Tigerns år

1914

1926

1938

1950

1962

1974

1986

1998

2010

Harens år

1915

1927

1939

1951

1963

1975

1987

1999

2011

Drakens år

1916

1928

1940

1952

1964

1976

1988

2000

2012

Ormens år

1917

1929

1941

1953

1965

1977

1989

2001

2013

Hästens år

1918

1930

1942

1954

1966

1978

1990

2002

2014

Fårets år

1919

1931

1943

1955

1967

1979

1991

2003

2015

Apans år

1920

1932

1944

1956

1968

1980

1992

2004

2016

Tuppens år

1921

1933

1945

1957

1969

1981

1993

2005

2017

 

 

Jag är hund. De år som det är hundens år löper jag större risk för att drabbas av otur. För att klara sig utan den potentiella risken för otur tar kineserna en mängd åtgärder. En av dessa är relaterade till underkläder :-). Under ditt år bör du bara bära röda underkläder. Rött är nämligen en tursam färg. Fördelaktigt är om du fått underkläderna som gåva av någon annan. Detta gäller män, kvinnor och barn. Enligt mina kollegor följs detta av de flesta kineser. Mina kollegor bär bara röda underkläder under deras år. Min chef är född i tigerns år, alltså i år. Därmed vet jag färgen på min boss underkläder, hihi. Vet du vilken färg det är på din chefs trosor eller kallingar?! 

 

 

 

Kärlek

Sara


nya byxor


Ett av mina senaste Shanghai-fynd klickade jag hem från den populära shoppingsiten taobao. Som vanligt var det min shopping-assistant och kollega Louisa som guidade mig runt på denna mycket kinesiska hemsida. Denna gången blev det ett par byxor från Mango, 89 kr kostade dem. Helt klart överkomligt!

 

 

 

Kärlek

Sara


Skyddande klänning

Den klassiska gravid-klänningen. Ser du en kinesisk kvinna i detta plagg är sannolikheten stor att hon är gravid.

 


Min chef är gravid ♥. Jättekul för henne då jag vet att hon längtat efter barn länge. Hon är något äldre, 36 år, träffade sin man i oktober förra året, gifte sig i december och nu har hon en liten bebis i magen. Behöver jag tillägga att hon är en kvinna som vet vad hon vill ha?!

 

Jag fick reda på den stora nyheten några dagar efter alla. Alla mina kollegor fattade galoppen då chefen kom till jobbet i en ny klänning. Tydligen bär många gravida kvinnor i Kina klänningar gjort av ett speciellt tyg. Detta tyg ska skydda barnet från strålning från datorer, mobiltelefoner etc.  Fiffigt och väldigt effektivt! Alla fick ju reda på den stora nyheten på samma gång, förutom jag då…

 

 

 

Kärlek

Sara


Tösernas dag!

Grattis alla kvinnliga bloggisar på internationella kvinnodagen!

 

I Kina firas vi kvinnor genom att få en halv dag ledigt. Jag väljer dock att använda min kvinnoledighet en annan dag och jobba på som vanligt just idag. Jag har en något stressig jobbvecka framför mig och har inte utrymme för lediga timmar denna vecka. Mitt "hemliga projekt" tar mycket tid, dessutom ska jag facilitera en projektledningsutbildning under torsdagen och fredagen. Jag ser verkligen fram emot att hålla utbildning senare i veckan. Att undervisa och inspirera andra är något jag verkligen få en kick av ♥. Jag har dessutom turen att få hålla utbildningen tillsammans med en mycket duktig kvinna från Holland. Misstänker att jag kommer att lära mig mer än våra kursdeltagare… :-)


 

Då det verkar som att jobbet kommer att erbjuda tillräckligt med utmaningar denna vecka planerar jag att ligga lågt på den personliga fronten. Träning och eventuellt en slappekväll är står ensamt på schemat. Jag har köttfärs i frysen som väntar på att omvandlas till en paj, får se om jag kan finna tiden under veckan… Kanske ikväll efter 90 svettiga yoga-minuter. På fredag kommer Mickes föräldrar och sedan är det ju fullt ös en hel vecka framåt ♥! Absolut ingen tid för att stå och mysa vid spisen.

 

Önskar er en underbar vecka!

 

 

Kärlek

Sara


Sköna söndag


Frukost på Vienna cafe, 25 Shaoxing lu, nära Ruijing lu Har nyss landat i soffan efter brunch med Jenny och Micke. Inspirerade av Ellinor spenderade vi morgonen på Vienna cafe, åt ägg i glas och mös på europeiskt vis. Vienna cafe har verkligen lyckats med att ta Europa till Shanghai och vore det inte för den kinesiska personalen hade jag glömt att jag var i Asien. Lite dyrt var det dock på Vienna Cafe, vi betalade 135 kr per person för deras söndagsbrunch.
 


Då det äntligen slutat att regna i Shanghai tog vi en långprommis hem, passande då jag fått i min en del nutella under brunchen. Nu ligger vi med var sin dator i knät och försöker ta till vara det sista av helgen. Innan dagen är slut planerar jag att hinna med ett gymbesök och sedan en avslappnad söndagsmiddag hos våra svenska grannar vi just bekantat oss med. En mycket bra söndag med andra ord. Hela vår helg har varit helt klart godkänd trots att Micke låg nedbäddad en stor del av lördagen. Vår fredagskväll på jazzklubben Brown Sugar var för mycket för min kära sambo.


Kärlek
Sara


Jenny från Norden
Då ni var ett ganska stort gäng som köpte smycken av min vän Jenny i julas så vill jag tipsa er om att hon har massa nya smycken till salu. Titta in på hennes hemsida om du är sugen på att utöka din eller någon annas smyckessamling. Min favvorit är detta snygga pärlarmband, 100 kr.

 

 

Ni hittar Jennys hemsida här.

 

 

 

Kärlek

Sara


Bjuden på fest
Igår fick Micke och jag var sitt inbjudningskort till invigningsgalan på lyxhotellet Peninsula. Den 18e mars kommer vi glida runt i finkläder och smutta på skumpa. Me likey!
Kärlek
Sara


Helgplaner!Mina helgplaner, med ett sådant mantra kan ju helgen inte bli annat än toppen! Jag rivstartar med thaimat tillsammans med gänget. Vad gör du?
Kärlek
Sara


Brick
Brick hittar du på Sinan lu 30, nära Huihai lu.

 

 

Igår möttes brudarna upp för mat, rödvin och massa snack. Helmysigt! Det märktes att det var ett tag sedan sist för vi bubblade på som aldrig förr. En och annan fnittrig hemlighet dök också upp :-). Dessa tjejkvällar har verkligen blivit en av höjdpunkterna i min Shanghai-vardag.

 

Kvällen i ära gick vi till Brick, ett helt klart godkännt ställe! Mysig inredning och bra service. Pricken över i:et var det liveband som jazzade loss i bakgrunden. De lyckades att stanna just i bakgrunden, så kvällens skvaller kunde fortgå utan att överröstas. Bra tycker jag! Maten var verkligen fantastisk! Vi delade på tre förätter, de baconlindade pilgrimsmusslorna var jammi! Sedan rundande jag av med en perfekt grekisk sallad, de andra med mer klassiska huvudrätter. Notan slutade på ca 150 kr/person, då ingick även vin till maten. Jag tror att jag kommer att komma åter till Brick.

 

 

Kärlek

Sara


Bloggtips

Idag tipsar jag er om en jättemysig blogg, fylld av kärlek och massa pepp. Skribenterna är ett ungt par som flyttat till Australien. På bloggen skriver de om kärlek, att våga följa sina drömmar och om att flytta till andra sidan jorden. Superhärlig tycker jag!

 

 

Du hittar bloggen här.

 

 

 

Kärlek

Sara


På språng

Sitter kvar på jobbet efter stängningsdax för att hinna få i väg ett litet blogginlägg innan jag ska ut på Shanghais intensiva  gator. Jag är otroligt glad att jag inte kör själv i denna galna stad. Det verkar så rysligt lätt att köra fel då alla vägar går kors och tvärs, upp och ner…

 

 

 

Då närmar sig åter en jobbvecka sitt slut och lixom förra torsdagen ska jag ta ut helgen i förskott. Ikväll är det dock bara tjejerna som får följa med. Det var ett tag sedan vi brudar fick egentid i form av våra ladies nights men ikväll är det dax. Det blir mat och förhoppningsvis ett glas röttBrick, en av Shanghais jazzklubbar. Något jag längtat efter hela veckan, det är viktigt med goda vänner ♥.

 

 

Annars har veckan flytit på som sig vardagsveckor bör, vilket innebär jobb och träning för min del. De veckor vi inte är berikade med Sverigebesök försöker jag klämma in så mycket träning jag bara kan. Veckans mest upphetsande händelse är att jag sprang milen på ca 58 minuter ♥. Rekord för min del! Målet är att komma ner till 50 minuters sträcket innan sommaren, tror ni att jag klarar det?! Ska springa gärnet den kommande veckan innan nästa besöksgäng kommer. Mickes pappa och hans fru tittar in till oss redan nästan fredag så då blir det restaurangbesök och sight-seeing för hela slanten igen. Trevligt! Om kvällens klubb tar mig med storm tar jag kanske med dem dit :-).

 

Önskar er en sprudlande torsdag!

 

 

Kärlek

Sara


Rött och grönt

Under min kinesiska lektion igår fick jag lära mig att det rött och grönt inte passar ihop. Efter lite efterforskning bland mina kollegor fick jag intrycket av att det var av allmän uppfattning. Rött och grönt är inte två färger man ska bära samtidigt.

 

Jag har inte fått ett solklart svar på varför men alla referar till att det är kläder för bönder. Gröna sidenbyxor och en röd sidenskjorta är tydligten klassiska plagg för kinesiska bönder, därmed matchar inte dessa färger. Tack, då vet jag det. Inga gröna sidenbyxor till mig då!

 

 

Kärlek

Sara


Jobba i Shanghai

Titt som tätt trillar det in ett mail från någon av er bloggisar med frågor om livet som svensk i Shanghai. Underbart kul och nästan lite smickrande! Många undrar hur tusan man bär sig åt för att flytta och finna ett jobb i Shanghai. Tänkte dela med mig av hur jag och några av mina vänner har gått till väga.
Jag fick jobb efter bara två veckor i Shanghai, jag träffade rätt person vid rätt tillfälle helt enkelt! Jag satt på en middag med några kollegor till Micke och andra IKEA folk. Vi pratade om livet, karriär, framtidsplaner… Efter ett tag inser jag att det är just IKEA Shanghais finanschef jag suttit och pratat med… Hihi, passande! Dagen efter mailade jag över mitt cv till honom. En vecka senare ringde han in mig för en intervju till ett jobb jag sedan fick.


Jag har två vänner som fått jobb den lite mer hårda vägen. Båda flyttade hit med sina respektive och började söka jobb på plats i Shanghai. De kontaktade helt enkelt företag med en profil/business som matchade deras drömmar och mål. De såg till att bygga upp relationer med personer inom intressanta företag, regelbundet höra av sig etc. Det tog ca 6 mån för båda att till slut få drömjobbet.


En av mina vänner studerade i Shanghai, via skolan fick hon nys om ett inernship som hon sökte och fick.


En kille jag känner är nyutexad arkitekt. Han fixade en intervju hemifrån och åkte en vecka  till Shanghai för intervju. Väl på plats kontaktade han fler företag och gick till sist på 5 intervjuer. Han fick tre jobberbjudandet och arbetar numera i Shanghai.Värt att notera är att alla personer jag känner som velat jobba har faktiskt fått jobb. Om du inte kan kinesiska får du nog räkna med att det tar lite längre tid än hemma. Dock är det lokala kontrakt som gäller med lokal lön. Jag arbetar numera för en betydligt lägre summa än hemma. Du måste även tänka på saker så som pension, försäkring och sjukvård.


Enklaste
och kanske det mest ekonomiskt lönsamma sättet att flytta hit på är dock att göra som Micke. Att se till att bli utskickad av sitt företag hemma. Då får man ofta en svensk lön, försäkring, pension sjukvård, boende, hemresor… Ofta får även din partner/familj ta del av alla förmåner. Sanningen är att utan Mickes expat-kontrakt hade jag aldrig vetat hur det är att söka jobb i Shanghai :-).

 

 

Lycka till!

 

 

 

Kärlek

Sara


Ost och lingonsyltIKEA är en skänk från ovan för en utlandssvensk som jag! Utan IKEA hade jag fått äta ost-mackor utan ost och köttbullar utan lingonsylt. Mest glad är jag för osten, även om jag är lite trött på just klosterost …

 

 

Kärlek

Sara


Regn i Shanghai

Vid regniga dagar som idag fylls Shanghai av färgglada cyklister. Härligt, de sätter lite färg på annars helgråa regndagar!
Kärlek
Sara


Gong xi fa cai!

Festen är över för detta året. Foto lånat från Jenny.

 

 

De kinesiska nyåret är nu över för detta året. I söndags firades det för sista gången detta året, som vanligt med smällare och fyrverkerier. Det har nu smällts och puffats i över två veckor och jag ser fram emot "tysta" dagar. Emellanåt har det låtit som att vi befunnits oss mitt i en krigszon…

 

 

Generellt så tycker jag att det kinesiska nyåret verkar vara en mysig helgdag med fokus på familj och mat, inte alls olik våran jul. De har bytt presenter (pengar), ätit tills de storknat och besökt alla familjemedlemmar. En stor skilland är dock alla traditioner som är kopplade till rikedom. De smäller smällare för att välkomna rika andar, de äter dumplings för att de liknar pengar och de önskar varandra rikedom. Det är även poppis att äta fisk under nyåret då ordet för fisk, "Yu" är samma ord som "överföld". Jag uppfattar kineserna som ett folkslag som är otroligt pengafixerade och lycka jämnförs ofta med att vara rik. En livssyn som enligt mig tydligt speglas i det kinesiska nyåret. För att avsluta detta års nyårsfirande önskar jag er en av de vanligaste nyårshälningarna:

 

Gong xi fa cai! (Grattis, få pengar)

 

 

 

Kärlek

Sara


Bloggtips

Som bekant är mina tankar numera upptagna av inredning, lägenhet och vackra miljöer. Jag är så redo att flytta och därmed få inreda helt på egen hand att jag inte kan tänka på annat! Jag har haft svårt att sätta fingret på vad det är som gör att jag inte riktigt trivs i vår lägenhet då den på pappret har allt. "Det känns inte rätt" är inte ett argument som fungerar på min logiska sambo. Men nu vet jag, den har inte rätt energi! Inte heller ett resonemang som biter på Micke, men på mig. Hittade nämligen en underbar inredningsblogg av en kvinna som jobbar med Feng Shui och helt plötsligt blev det solklart.  Ta en titt in i denna inspirationskälla, jag får i alla fall lust att förnya och förändra allt! Inte blir sämre av att bloggerskan bor i Sveriges vackraste stad, Helsingborg!

 

 

Du hittar bloggen här.

 

 

Kärlek

Sara


Skynda att fyndaEtt av helgens fynd som shoppas i min absoluta favvoritbutik! På en sammetsröd schaflong låg denna LV plånbok och väntade. 150 kr senare låg den i min handväska!
Två dagar efter löning och jag har redan spenderat månadens shoppingbudjet... Vad trodde jag egentligen när jag gick till mina absoluta favvorit-shoppinggata för att titta?! Jag har svårt att förklara vad som händer med mig då jag spatserar på denna gata, jag får ett sug i magen, hjärtklappning och ibland får jag svårt att andas. Min passion för shopping fövarndlas till ett fysiskt behov. JAG VILL HA! Detta har aldrig hänt mig varken på Kullagatan i Helsingborg eller Lilla fiskaregatan i Lund... Kanske beror det på att gatan i Shanghai inte bara är full men snygga måste-ha prylar, de är billiga FYND allihop! Till min plånboks stora lycka finns de flesta plagg bara i en upplaga och då jag inte passar i kina-storlekar har jag flera gånger hejdats av mina kurvor.Denna underbara gata är dock erbart till för oss som klär oss i kvinnokläder, du behöver även en stor dos av tålamod. Det är många butiker som ska besökas och oändligt många plagg som ska synas. Men om du orkar belönas i alla fall jag alltid stort!


Och gatan.... Xinle lu, nära Shanxi lu
Kärlek
Sara


RSS 2.0