we got a problem....

Vi har ett problem. Vi har ett stort problem. Vi har ett 70 000 kr problem. Vi har en vattenläcka i badrummet i vår lägenhet i Malmö. Igårkväll satt vi och lusläste köplagen, bostadsrättslagen och alla försäkringspapper, detta är den bistra sanningen:

 


Alla rör, ledningar, mellanskikt etc i en bostad är bostadrättsföreningens ansvar. Kakel, golv, väggar, diskmaskin etc är lägenhetsägarens ansvar. So far so good. Som ägare till din bostad har du en försäkring som täcker för allt som inte bostadsrättsföreningen ansvarar för med ETT undantag. Kakel, golv och väggar i badrummet (ytskickt och tätskikt). Du är ansvarig för detta men det täcks INTE av din försäkring, i alla fall inte av länsförsäkringarnas bostadrättsförsäkring. Vi måste renonera HELA vårt badrum, riva ut kakel, golv för att fixa vattenskadan och försäkringen betalar nada. Det är dyrt, det är 70 000 kr dyrt! Dessutom har vi ingen inkomst i Sverige så vi kan inte ens nyttja ROT-avdraget som i vanliga fall dragit ner på hantverkarkostnaderna. Kanske kan vi anlita en advokat och hävda att vi köpt vår lägenhet med ett dolt fel, dvs att vi inte rimligtvis kunde sett detta problem då vi köpt lägenheten. Vi har kollat på några liknande rättsfall och det verkar dock mycket svårt att få rätt i en sådan tvist.

 


Som sagt, vi har ett problem, ett mycket dyrt sådant!

 

Tips från mig till dig: ta noga reda på om din försäkring täcker ytskickt och tätskickt i ditt badrum. Länsförsäkringar gör det inte, varken i deras bostadrättssförsäkring eller villaförsäkring…




Kärlek
Sara


Kommentarer
Postat av: frida

hej...

nu kanske jag är helt ute och cyklar men i alla fall... om ni har ett intyg från en behörig på våtrum och så att allt e rätt utfört så ska försäkringen täcka...

det brukar oxå vara så att bostadsrättsföreningen går in och täcker för en del av kostnaden om det är så att förra ägaren gjort badrummet...

har ni å andra sidan själv bytt kakél och klinker på toan så täcker inte försäkringen...

trist och ni måste känna er rätt hjälplösa på så långt avstånd...

kan kolla med pappa om han kan få ner priset annars:-) trista pengar!!!!

kram

2010-01-27 @ 11:56:29
Postat av: frida

hör av dig i så fall... om han ska titta på det... dom jobbar rätt mkt nere i malmö just nu....

2010-01-27 @ 12:17:08
Postat av: Therese

Hej Sara,



Jag har också hört att om bara det är fackmässigt utfört ska försäkringen täcka. Det är inget jag är 100 % säker på men det är vad vi har hört när vi gjorde vårt badrum.



Hoppas annars att allt är bra! Synd att det inte fanns tid att besöka dig när jag var i Kina.



Kram

2010-01-27 @ 14:03:55
Postat av: sara

tack för tipsen sötisar!



vi har dock vridit ut och in på detta och tyvärr verkar det inte finnas några kryphål. vi behöver "bara" betala vår lägenhet (70 000), det andra tar bostadsrättsföreningen. men i vår bostad täcker inte försäkringen, intyg eller ej. det är inte vi som renoverat badrummet, de gjordes för några år sedan. dock inte så nyligen att vi kan skylla på dåligt arbete.



det enda vi kan göra är en andra undersökning om vad felet beror på och hoppas på att felet inte ligger I tätskicketet utan i brunnen/avloppet. för då täcker försäkringen…. eller säga att vi köpt lägenehten med ett dolt fel och då få säljaren att betala. då måste dock advokater kopplas in och det verkar vara väldigt svårt att få rätt I en sådan tvist.



Ja, ja postivit är I alla fall att vi får ett nytt badrum. Förhoppningsvis får vil tillbaka pengarna när vi säljer.



Tessan, ja det var SYND att vi inte hann ses. hoppas du hade kul när du var här!



KRAM

2010-01-28 @ 02:33:46
URL: http://lifeinshanghai.blogg.se/
Postat av: Lena

Visst är det hopplöst när det blir krångel med försäkringen. Löste det sig?

2010-07-02 @ 16:24:53
URL: http://www.villahemförsäkring.org/

Säg nått här:

Du heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0