Terakotta armen


Alla krigare som ingår i den berömda terakotta armen är unik, ingen är den andra lik. De är mellan 170 och 180 cm höga, har alla detaljer så som mustash, håruppsättningar och skosnören. Helt otroligt att varje liten detalj är handgjord.




Då krigarna fanns hade de legat under jord i över 2000 år. Då de sattes 6 meter under gjord var de placerade i tunnlar med trätak. Tyvärr klarade inte taket 2000 år under jord utan förmultnade och kollapsade. Alla krigare var därför krossade då man fann dem. Idag har man klistrat ihop många av dem men de flesta ligger fortfarande i spillror. I bakgrunden på denna bilden ser man liggande krigare.




Till och med hästarna är unika, inget ansikte är det andra likt.




Det var otroligt häftigt att få chansen att besöka Kinas berömda terakotta arme! Att stå och blicka ut över dessa tusentals krigare var en upplevelse i klass med Egyptiens pyramider, kinesiska muren och Roms colusseum, nästintill magisk.




Om krigarna
Terakotta armen kom till då Kinas första kejsare oroade sig för livet efter detta. Han var rädd för att stå oskyddad i sitt nästa liv och skapade tusentals krigare som skydd. De står uppställda runt hans grav, redo för strid. Man har alltid vetat var Kinas första grav ligger, men man hade ingen aning om den kringligganden armen förrän på 70 talet. Det var en bonde som i sitt försök att finna vatten råkade gräva upp denna hemliga kulturskatt. Idag har man funnit över 600 "rum" i området kring kejsarens grav. Endast tre är öppna för allmänheten och det är i dem de berömda krigarna står. Vad som finns i de andra 597 rummen har jag ingen aning om men guiden berättade att man har funnit ett rum för terakotta akrobater, ett för fåglar. Dessa får man tyvärr inte se annat än på foto. Som den sanna romantiker väljer  jag att tro att kejsaren avbildat hela sitt liv i lerfigurer för att föra med sig i sitt nästa liv. Men det är bara mina egna spekulationer. Jag väntar dock med spänning på vad de 80 arbetande arkelogerna kommer att finna här näst!





Att besöka krigarna
Det är relativt lätt att ta sig ut till krigarna från staden Xian. Vi valde att hyra en taxi men det går även bussar från Xians tågstation ut till det populära turistmålet. Besöksplatsen är väldigt smakfullt gjord och turisterna inbjuds att besöka ett museum och tre områden med krigare. Trots att turisterna är många (7 miljoner/år) och det emellanåt är lite trångt så upplevde inte vi alls det som jobbigt turistigt (till skillnad mot pyramderna). Det enda köande vi gjorde var för bästa fotoplatsen. Ett stort plus är att det inte finns några försäljare som pockar på uppmärksamhet inne på området utan du ges möjligheten att helt fokusera på denna kulturskatt. Det kostar 90 kr per person att besöka de över 2000 år gamla krigarna, vi la till 120 kr extra för en privat guide. Ett måste enligt mig! Vår guide nappade oss redan på parkeringsplatsen och pratade bra engelska. Guiderna tillhör museumet och bär en speciell "kostym" så ingen risk för att bli lurad. Jag kan starkt rekommendera dig ett besök hos den mäktiga terakotta armen!









Kärlek
Sara

 


Kommentarer
Postat av: Henrik Olsson

Jag tycker att historien om detta är helt fantastisk :) Man kan samtidigt fråga sig hur mycket det finns att upptäcka under marken i andra delar av världen. :)

2010-04-07 @ 10:51:26
URL: http://www.henrikolsson.eu
Postat av: sara

ja, det är verkligen helt otroligt :-)

2010-04-07 @ 16:24:40
URL: http://lifeinshanghai.blogg.se/
Postat av: Freedomtravel

Ja, det är ju verkligen imponerande! Fick ni fota när ni var där? Vi fick inte fota när vi var där för ca 10 år sen...

2010-04-07 @ 20:32:53
URL: http://www.freedomtravel.se
Postat av: sara

Ja, nu fick man fota hur mkt man ville :-)

2010-04-08 @ 03:44:15
URL: http://lifeinshanghai.blogg.se/

Säg nått här:

Du heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0