Pudong

Något som verkligen fashinerar mig (och många andra)  är hur snabbt hela Kina förvandlats, hur många städer som har exploderat och hur många miljoner människor har gått från att vara fattiga bönder till att bli framgångsrika affärsmän.

Shanghai är ett ypperligt exempel. Shanghai består av två stora områden som delas av en flod.  På den ena sidan, Pudong ligger flest nybyggda hus och de häftigaste skyskraporna. Men så har det inte alltid varit. För 20 år sedan var hela Pudong en stor träskmark där några tappra bönder försökte få livet att gå runt med små odlingar. Då fanns den inte ens en antydan till en enda skyskrapa i Pudong. Först under 90 talet började dagens Pudong få sin form. Under den perioden var Shanghai världes lyftkranstätaste stad och byggdammet låg som ett tjockt täcke över staden. Än idag har de inte slutat hamra men skillnaden är slående. Hela Pudong har förvandlats från en stinkande sumpmark till en av världens stora finanscentrum. Där står det berömda TV tornet, den ena skyskrapan avlöser den andra och det är i Pudong man kan åka upp till världens högst belägna utkiksplatå (med glasgolv). Hundratals restauranger och barer på andra sidan floden lever på utsikten över Pudongs imponerande skyline. För att inte tala om alla restauranger och hotell som lever på utsikten i Pudong. Det är svårt att förstå att för bara 20 år sedan stod en bonde och plöjde på samma plats man planerar att bygga världens högsta skyskrapa. Speciellt om man jämnför med min hemstad Helsingborg. De senaste 20 åren har staden fått några palmer på en strand (mkt fint pappa) och ett nytt polishus. Snacka om kontraster….


en bonde på sin åker, Pudong


Pudong, tidigt 90-tal. Inte en skyskrapa så långt ögat kan nå


Dagens Pudong till vänster. Framtidens jätteskrapa till höger, beräknas vara klar 2015

Kärlek
Sara

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Johan Cedergren

Som representant från Helsingborgs kommun som läser din blogg på arbetstid så får jag försvara staden lite granna... ;-)

Lite mer har väl hänt på 20 år..? Bland annat: Mariastaden med ca 3000 bostäder har vuxit upp. Norra hamnen har förvandlats till ett av de mest omtalade bostadsområdena i Sverige. Dessutom planeras för Södra hamnen, ett jätteprojekt med tusentals bostäder, med mera.



Det är ändå rätt mycket som har hänt om man kommer ihåg den stora skillnaden mellan länderna, i Kina äger staden all mark och medborgarna har väl "lite" svårare att påverka grannskapet jämfört med den demokratiska processen i Sverige?



Om jag släpper jobbet; keep ut the good work. Det är kul att följa er från andra sidan jorden!

2009-09-29 @ 16:25:41
Postat av: Sara Månsson

Hihi... tänkte på precis samma sak som Johan, fast mer detaljerat på Södra Hamnen. Har du hört om projektet H+? På 20 år ska industriområdet tas bort, järnvägen byggas ner i en tunnel och ett bostadsområde lika stort som hela Ystad med plats för 10 000 bosrtäder + kontor ska byggas upp mitt i centrala Helsingborg. Området ska påminna om västra hamnen i Malmö med kanaler in bland husen, etc.



Så även om det inte är några skyskrapor (eller IKEA), så har ju Micke något att projektleda när ni kommer hem : )



Kram



2009-09-30 @ 07:37:20
Postat av: Lollo

Ja Pudong är utan tvekan en häftig plats. Förhoppningsvis kommer jag åka tillbaks dit snart.

2010-10-16 @ 11:35:33
URL: http://shanghai-guide.r76.se/

Säg nått här:

Du heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0