Gott Nytt År!

Sista dagen på året. Jag jobbar som vanligt så har inte helt greppat att det bli nyårssuppé och fyrverkerier ikväll, men det blir det :-) Kvällen kommer att firas på Kagen Teppenyaki, en Japans restaurang som du kan läsa om här. Det kommer att bli kammusslor, jätteräkor och sake, MUMSIGT! Tolvslaget firas i "vår" korsning. det har utlovats det största fyrverkeriet i världen efter Sydney och New York. Fyrverkerierna ska vara i tre minuter så vet inte riktigt hur de hade tänkt att det skulle gå ihop :-) Jag är nöjd så länge jag får ett skumpa-glas i handen och får pussa mina kära på kinden. I år blir det många kära kinder att pussa! Det e verkligen LOVELY med Sverigebesök!








Kärlek
Sara


Fejk it untill you make it!

Det går inte att förneka att det blir en hel del fejk shopping i Shanghai… Egentligen är jag ingen märkesfan men det finns så många billiga och SNYGGA fynd att det är svårt att låta bli :-). Till skillnad från fejk shopping i Turkiet så är fejkshoppingen här BRA! Kineserna är mästare på att kopiera. Jag har ofta svårt att se skillnad på fejk och orginal och i många fall är kvaliten outstanding. Min every-day väska är fejk. Dock fejk med lite sämre kvalitet, dvs det är inte äkta skinn och väskan är inte identisk med orginalet. Jag är supernöjd ändå. Jag tycker att den e supersnygg och 2 månader efter köp är den som ny fast jag använder den varja dag.






Marc Jacobs, 6000 kr.









Nästan Marc Jacobs, 135 kr!




Kärlek
Sara


Lost heaven

Nu är pappa, Cecilia och Fabbe på plats ♥. Det var tre trötta resenärer som anlände igårmorse. En lite powernap senare drog jag med dem ut på stan. Det blev ett besök hos skräddaren, en liten prommis och ett restaurangbesök.

 

Kvällens restaurang var Lost Heaven. Ett favvisställe som jag skrivit om förr. Lost Heaven bjuder på Kinesisk mat från den delen av Kina som ligger nära Burma. Maten är lovely, lammknyten och biff med "seven spices" är favvoriterna. Det finns få kinarestauranger i stan som lyckas med både god mat och en mysig atmosfär. Lost Heaven är ett trevligt undantag. Vanligtvis finner man den bästa kinamaten i restauranger utrustade med plaststolar och lysrör i taket. Jag tycker att man ska besöka dessa hak för luncher men välja de snygga ställena för middag.



 

 

Kärlek
Sara


Sex and the city

Den 28 maj nästa år (snart i år) blir det världspremiär för film två om Carrie, Miranda, Charlotte och Samantha. Det ryktas om att Carrie ska skaffa barn, spännande! Som inbitet SATC fan längtar jag redan och har redan börjat fundera över hur filmen ska ses denna gången.


 





Det kommer att bli svårt att slå förra filmen som sågs på premiären med röd matta tillsammans med mina kära Anötter och Maria. Dock är jag säker på att Shanghai kan bjuda på glitter och glam i äkta SATC anda. Lutar åt att jag lämnar Micke hemma och samlar ihop mina glammiga Shanghaivänninor. Så kan vi frossa i högklackat, klänningar och cosmopolitans utan att skämmas!




 

 

Kärlek
Sara


Tröttis

Idag är jag en tröttis! Att landa mitt i natten och vara överöst av jobb tar på krafterna. Längtar redan till klockan slår läggdax! Har massor kvar att fixa inför veckan som kommer, vi får nämligen besök imorrn :-). Pappa, Cecilia och Fabian landar 09.25 och innan dess ska det shoppas, städas och julklappar ska slås in. Längtar så efter lite familjebesök så tror att allt fix kommer gå som en dans!

 

 

 

Kärlek

Sara


Taxfree shopping

Hann med lite tax free shopping på väg hem igår. För mig som är något besatt av krämer av alla dess slag är tax free shopping ett behagligt sätt att fördriva väntetid på :-). Igår lades fokus på mina händer som blir torra och kliiga av den TORRA aircon-luften som råder inomhus i vintertid. Hade spanat in mig på  L'OCCITANEs lyxiga handcremer. De doftar härligt, går snabbt in i huden och ger känslan av vardagslyx. Att tuberna är grymt SNYGGA gör mig inte mindre nöjd :-).

 


Micke gjorde en klassiker och köpte en parfym. Helt klart godkänd enligt mig!







Kärlek
Sara


91 email

Tillbaka på jobbet efter tre dagars semester och möttes av 91 olästa email. PUST! Bara att kavla upp armarna och kicka igång jobbdagen. Ni hittar mig framför datorn!

 



 

Kärlek
Sara


Semestern lagom

Sitter på ett cafe i Manila och summerar vår minisemester. Eller rättare saft, vi har 6 timmar att slå ihjäl innan flyget mot Shanghai och nått måste man ju göra för att få tiden att gå!



Vi konstaterade att semestern fyllde sitt syfte, den kompenserade för en missad jul. Vi kallar den även "semestern lagom". Då vi hade lite ont om tid fick vi kompromissa, besöka de lagom fina stränderna, bo på ett lagom fint hotell och äta lagom god mat. Vi gjorde en lagom kul undergroundriver tour MEN vi gjorde en cool djungelvandring med ett härligt paradisbad. Lite synd att vi inte hann åka till de finaste delarna av Palawan men man vet aldrig, vi kanske kommer åter. Bäst med semestern är alla trevliga människor som kan prata engelska!



Måste även tala om att jag precis klippt mig, för 30 kr. Just nu har jag frisyren "amerikans hemmafru" men hoppas att det bara var föningen... Behövde verkligen en klippning och tänkte att jag hade bättre chanser här där jag faktiskt kan göra mig förstådd än hemma i Chinaland. Blev klippt av en väldigt trevlig "ladieman", med puder, läppstift och långt hår. Fåt återkomma med bildbevis :-) på frissan alltså.


Kärlek
Sara







Annandagen

Annandagen spenderade vi vid poolen. Lovely!










Kärlek
Sara


Restips!

Vi har under vår minisemeter på Filippinerna bott på hotellet Flueris. Flueris är det lyxigaste hotellet i staden Puerto Princessa, det enda med varmvatten :-). Vi bodde här 4 nätter och betalade 3 200 kr för två. Då ingick frulle, en dagsutflykt, en lunch, fotmassage och en stadsrundvandring.


Flueris är helt, rent och har allt du behöver men förvänta dig inget lyxhotell. De har en restaurang, en liten pianobar och en pool. Poolen är liten och de har bara tre solstolar. Det räckte perfekt då vi alltid var ensamma vid poolen. Personalen är fantastisk och du möts av ständiga leende och lite småprat.

 

Poolen, pianobaren ovh vår favvoritbartender!




Tyvärr är staden Puerto Princessa mindre rolig. Den består av främst en huvudgata som är överbelamrad av tuktuks. Dessa bidrar till illaluktande föroreningar. Hade det inte varit för dem hade det varit ganska mysigt att vandra runt på gatorna och titta på folk. Staden är fattig vilket märks på både byggnader och befolkningen. Det är många som tigger och vi mötte en del gatubarn. Staden lyckades inte heller övertyga oss på matfronten. De bjuder på ett fantastiskt utbud av fisk och skaldjur men ofta grillas maten bara och serveras med ris. Då de inte är såsälskare som vi svenskar blir maten ofta torr.

 


Puerto Princessa är dock ett bra val om man har ont om tid men ändå vill se så mycket som möjligt av den underbara ön Palawan. Från staden finns många lättillgängliga dagsutflyckter så som island hopping, djungelvanding och underground river tour. Har man mer tid än vad vi hade rekommenderar jag dock att man inte stannar i Puerto Princessa utan byter staden mot öns underbara natur och vackra stränder. Jag skulle inte bli förvånad om jag återvänder till denna paradisö!






Kärlek
Sara


Julbord

Gårdagen julbord åts på Palawans bästa restaurang KaiLui. Det var ett otroligt charmigt ställe inrett i äkta paradisö-anda med snäckor, bambu och bananer. Vi åt av havets läckerheter tills det sprutade ut öronen på oss. Bäst var vitlöksräkorna och hummern!



Förrätt
Musselsoppa och alger


Huvudrätt
Dagens fångst av havets läckerheter. Serveras med ris och grönsaker
Vitlöksräkor
Hummer
Grillad tonfisk
Fisk i sötsur sås


Efterrätt
Frukttallrik


Dryck
Pinacolada
Cocosmjölk
Öl









Sillen ersatten av musselsoppa och gröna alger. Soppan var god, algerna var mest fina :-)






Fisk och skaldjur! Godast var räkorna, fulast var fisken längst ner!




Efterrätten var både mumsig och nyttig!




Årets snaps! Pinacolada och cocosmjölk








Tusen tack till de duktiga kockarna på KaiLui!



Vi blev både mätta och belåtna!






Kvällen avslutades med några samtal till familjen hemma med tillhörande tårar. Tomteluvan åkte på, skumtomtarna likaså. Sedan lovade vi varandra att fira nästa år hemma. För det är ju ändå så att BORTA ÄR BRA MEN HEMMA ÄR BÄST!







GOD JUL
Sara


Julafton

GOD JUL!



Julafton, klockan är fem. Ingen kalle, inga köttbullar, inga paket och ingen tomte. Men en ganksa bra dag ändå. Sitter just nu på hotellets pianobar med utsikt över Puerto Princessas hustak och bloggar. Låter lite glammigare än vad det. Pianot är ett nött gammalt piano och hustaken är av plåt :-) en och annan plam sticker dock upp vilket förgyller utsikten.

Vi befinner oss i Puerto Princessa, Palawans enda stad. Här har vi tagit in på stadens lyxigaste hotell (vi betalar 400 kr natten). Vi myser. Ön är fattig men fylld av glada Filippinare. Det är ett vänligt och glatt folk, enligt Lonley Planet är de världens lyckligaste. Lyllos dem! De kan även engelska, det gör oss lyckliga! Dag två på semestern och vi är so far mycket nöjda. Mest nöjda är vi över att vi åkte på semester. Vi har nästan lyckats glömma att vi saknar er därhemma och fokuserar istället på poolhäng och upptäcktsfärder.


Dagen till ära har vi idag varit på "island hopping" vilket nog blir semestern enda stranddag. Vi har besökt två av öarna som ligger strax utanför stan och ett korallrev. Jag mår bra av att sila sand mellan tårna och njuta av solen. Det var varken de bästa badet, den finaste stranden eller coolaste snorklingen vi varit med om. Men det var helt lagom för en underbar julafton i solen. Årets julmiddag ska införtas på stans bästa restaurang. Misstänker att årets julskinka kommer bytas mot någon av havets läckerheter. Till fördrinken ska vi mumsa på ett paket skumtomar, så lite svensk jul blir det allt!



I
Årets jullunch åt vi på stranden. Det blev grillat kött som smakade flintastek, räkor och grönsaker. Mumisig och det smakade inte sämre av att vi hade havsutsikt!








Oxå årets julkort



Kärlek
Sara


God Jul!

Nu packar jag ner tomteluvan, bikini, skumtomtar och cyklopet. Om fyra timmar lyfter planet mot vår minisemester på Filippinerna! Om internet inte fungerar där vill Micke och jag passa på att önska er en:
RIKTIGT GOD JUL!



Vi dansar och sjunger in julen här och här! Klicka för en julhälsning speciellt till dig!




Kärlek
Sara

Andras bloggar

Idag har jag inga bra bloggideer. Därför tycker jag att du ska läsa två andra mycket bra blogginlägg!


Börja med Ninas inlägg om vänner i Shanghai. Där skriver hon om hur viktigt och nice det är att finna goa vänner i en storstad som Shanghai.



Titta sedan in till Ellinor. Hon beskriver hur det är att åka taxi i Shanghai, jag kunde inte gjort det bättre själv!


Enjoy!


Kärlek
Sara


Bad China Day

Alla västerlänningar jag känner i Shanghai har förr eller senare fått en "Bad China Day". Det är så vanligt förekommande att " Bad China Day" är ett vedertaget bregrepp i min bekantskapskrets. På sistone har jag haft många " Bad China Days". Ju närmare dopparedagen vi kommer, ju mer frekventa blir dem. Tror att jag längtar hem lite nu i juletider…



När du har en "Bad China Day" så förvandlas alla charmiga, roliga och galna kineser till de mest irriternade varelserna på denna jorden. De spottas, trängs, fiser, rapar, luktar och är allmänt STÖRIGA. Hela tiden! De lägger sig allt du gör, står alldeles för nära dig, snokar i din matkorg och låter dig inte vara i fred. De spelar för hög musik i butikerna och skriker med megafoner rakt i öronen på dig. De kör som galningar och det verkar som att tutan på bilen konstant är igång. Sedan förstår de inte ett ord av vad du säger och helt plötsligt är det inte jag som inte kan kinesiska, de är kineserna som inte kan engelska! Grrrr! I slutet på en "Bad China Day" är jag nästan redo att lappa till någon stackars liten kines!

 


Det är då det är dags att ta en paus, att lämna landet några dar. Andas frisk luft, prata med folk som förstår en, stå i en riktig kö och åka bil med bilbälte. Spendera några dagar i total tystnad.

 


Helt plötsligt börjar du längta efter en sjungande taxichaffis. Du kan skratta åt de spottande kineserna, uppskatta deras nyfikenhet och du småler åt gubben som somnat på en cykel. Du låter dig inspireras av Shanghais intensiva puls och njuter av känslan av att få vara en del av denna instensiva metropol. Du ler åt alla du möter och till skillnad från andra storstäder så får du ett leende tillbaks!

 



Jag behöver just nu en Kina-paus. Passande nog sticker jag till Filippinerna imorrn :-) När jag kommer tillbaka, då ska jag njuta av staden som ALDRIG blir tråkig!




Kärlek
Sara


Jul i vårt hus!

Det är Jul i vårt Shanghaihus!





Svenskt julgodis, tack IKEA!









Vår lilla julEN!





Denna julgranskulan var det första julpyntet jag köpte efter att ha flyttat hemifrån, snart 10 år sedan :-)
 



Kärlek
Sara


Insåg just...

... att det bara är fyra dagar kvar tills Micke och jag sitter på planet mot Filippinerna! Det blir fyra dagar på ön Palawan och en dag i Manilla. NICE!







"Palawan is one of the real treasures of the Philippines. Stretching from the MindoroStrait down to the tip of Borneo, it is a magnificent, coral-fringed range of jungle-clad mountainous islands jutting up dramatically from the Sulu Sea...

...Palawan's world-class diving, snorkelling and jungle trekking make it a must-see destination for nature lovers and adventure-sports fans." - Lonely Planet




Kärlek
Sara

Take my breath away!

Inom yogisk filosofi är varje människa tilldelad ett visst antal andetag. Då dessa tar slut lämnar man denna jord.  Som yogini fokuserar jag mycket på mina andetag. Kontrollerar, lyssnar och iaktar. Jag drar stor nytta av att mina andetag har gått från omedvetna till medvetna och kan numera andas mig igenom mindre kriser :-). Andning är liv!


Men viktigast med andetaget/livet kan enligt mig sammanfattas såhär:





Bilden har jag hittat här. Kan ngn föresten tala om för mig om man får låna bilder lite här och där om man inte ser en text som säger att man inte får?!




Önskar dig åter igen en helg som tar andan ur dig!




Kärlek
Sara


dagens chatt

Sara:      Jag e sugen på svennepizza!!!!!!!!!!!!!!!!


Micke:  Åååhhh en sån äckligt flottig kebabpizza som man mår dåligt av efteråt!! Nice


Sara:      JAAAA precis. Med blandad sås och en cola!


Micke:   dream on



Kärlek
Sara


Tack för att du finns!




Bra ord att ta med sig så här i jultider! Vem är du i dina medmännsikors liv?



Kärlek
Sara


The IKEA way

Att gå på IKEA är en nästan skrämmande dejavu upplevelse för en utlandssvensk. Det ser PRECIS ut som hemma, alla produkter har kvar sina svenska namn och det står svenska böcker i BILLYbokhyllorna. När jag besökte IKEA i Australien glömde jag bort att jag var "down under" och började prata svenska med personalen.


Men inte i Kina… Vid första titten är likheterna slående, men efter en nogrannare inspektion ser man att det är något som inte riktigt stämmer. Sedan ser man dem, kineserna! När kineserna går på IKEA utnyttjar de möjligheten att provtesta varorna till max. De tar med picknick korgar för att sakligt kunna utvärdera utomhusmöblerna, de tar en tupplur i sängarna (under täcket) och de tar med hela familjen in i vardagsrummen för att prova sofforna. De tar familjefoto, äter, umgås och provar alla produkter noga. Till oss västerlänningas förtret, hur ska man kunna ta mått på en säng som en hel familj ligger och SOVER i?!





Här pågår det lite efter-lunch-slappning i ett IKEA showrum :-)




Kärlek
Sara


Hem ljuva hem

Jag är inte helt nöjd med vår lägenhet, vilket jag nästan skäms för att säga med tanke på att vi har pool, gym, städning, 10 min till jobbet, inomhusvärme, reception, centralt läge….


Vår lägenhet är fräsch, hel och ren MEN den är inte vår. Vi får inte måla om, inte sätta upp tavlor eller krokar. Vi kan inte riva upp heltäckninsmattan och lägga trägolv i sovrummet. JOBBIGT! Jag drömmer numera om VITA väggar och krokar att hänga ytterkläderna på istället för våra gräsliga gulmelerade väggar och vår malplacerade hatthållare. Mest drömmer jag om vita väggar! Jobbar på att förhandla till oss en liten minirenovering. Annars vet de tusan om jag klarar ett år till i en lägenhet jag inte trivs i?! Ilandsproblem med stort I, jag vet!


Vår gamla lägenhet var liten och trång. Men den var VÅR! Vi renoverade hela lyan själva och valde allt från golv till köksskåp till dörrhandtag. Saknar våra 51 egengjorda kvm!



Vår gamla lägenhet var VIT. Detta var min favvovägg!



I köket kunde vi BORRA hål och sätta upp en vägghylla. LYXIGT!







Vitt och svart! Vårt fina lilla pluttekök i bakgrunden. Vårt fina valnötsgolv skymtar oxå fram.





Le kitchen, liten men naggande god!







Vad är viktigast för dig, smidigt och enkelt eller design?



Kärlek
Sara


Var är jag?

Det är lätt att glömma vilket land man befinner sig i när man jobbar på IKEA. Varje morgon när jag kommer till jobbet möts jag av ett stort "hej"


 



På vägen till hissen blir jag påminnd om var hemma är.



 




Lunch äter jag ofta i IKEA butiken. Där blir jag välkomnad på svenska, blir erbjuden köttbullar och får njuta av en bild på vår vackra huvudstad.



 





I matsalen har jag utsikt över platsen där jag trivs bäst, "öppna landskap". I fönstret står en dalahäst och blickar ut över den 5 filiga vägen.





 



Men så återvänder jag till min arbetsplats och tittar upp på mina kollegor. Helt plötsligt råder det inga tvivel om var jag befinner mig…..






In China!




Kärlek
Sara


Börja knapra?

Även om jag gillar Shanghai så gör inte min hud det. Speciellt sedan vintern kom till Shanghai så gör min hud UPPROR med röda utslag och KLI överallt. Kanske för att matcha min numera ganska allvarliga nickelallergi? Kanske är det en slump att det kommer nu, kanske beror det på den torra luft som kommer med aircon eller så är det kanske föroreningarna? Troligen en mix. I vilket fall så fick jag nog och gick till doktorn. Eftersom det känns föga lönsamt att testa allergi mot ALLT så fick jag bara ngn kräm och några piller. Vad säger du, är det bara att börja knapra?




Doktorn rekommenderade dessa piller, han kunde dock inte riktigt förklara varken innehåll eller syfte på engelska. Jag lyckades inte heller utvinna begriplig info från innehållsförteckningen… Törs jag ta dem?





Vad tror du att denna salva ska göra? jag har ingen aning...



Kärlek
Sara


Nya vänner

Igår gjorde jag något jag aldrig skulle gjort hemma. Jag bjöd hem ett svenskt par på lussefika som jag bara träffat några minuter i omklädningsrummet. Ja, alltså jag träffade bara HENNE i omklädningsrummet, honom såg jag inte förrän de ringde på dörren. Jag gillar verkligen den öppna socilala atmosfär som råder mellan oss utlänningar i Shanghai. Några trevliga ord i ett omklädningrum, och det  känns helt naturligt att bjuda hem någon. Hemma krävs det betydligt mer!



Vi hade en jättetrevlig kväll igår! Drack glögg, pratade skit och åt lussebullar med alldeles nya bekantskaper. Jag hoppas att jag kommer kunna ta med mig min nya ÖPPNA mentalitet tillbaka till Sverige. Eller tror ni att jag kommer uppfattas som helt GALEN då?



Kärlek
Sara


Tavelköp

Vi har köpt en ny tavla, en stor fin ny tavla över Shanghai. Vi är MKT nöjda! :-) Tavlan specialbeställde tavlan så den blev precis så som vi ville ha de, 2000 kr kostade mästerverket. Helt klart överkommligt enligt mig! Nu hänger tavlan över vår soffa, nice!






Sakta men säkert börjar vår lägenhet förvandlas från ett opersonligt hotellrum till en personlig lägenhet. Tyvärr passar ingenting ihop just nu. Våra möbler blandas med hyresvärdens som mixas med våra nya kinaköp. Till råga på allt har vi fula gulmelerade väggar... Summan, massa fina saker (och några mindre fina), inte lika fin helhet. Trist! Snart är det dax för oss att fundera över flytt eller stanna här ett år till. Hoppas på att kunna förhandla in en vitmålning av väggar och en borttagning av heltäckningsmattor. Då stannar vi nog, att ha en utomhus pool är värt mkt!





Denna tavlan stod brevid vår i galleriet där vi köpte vår tavla. Jag gillar denna och funderar på att köpa den med! Den är 1 * 1 m, VIT och vi får den för en tusenlapp. Vad tycker du, take it or leave it?



Kärlek
Sara

La familia

Idag saknar jag min familj. Min fina fina familj!

Har mailat en del med min älskade syster i veckan. Konstaterat hur viktig familjen är, hur viktig VÅR familj är. Att det inte spelar någon roll var man befinner sig i världen eller vilka misstag man gör, familjen finns alltid där. En sådan fantastik trygghet! Jag kan skratta mig lycklig som har en familj så full av kärlek. Den är inte perfekt :-) men full av kärlek! Jag tycker att det är mycket sorgligt att vara så långt bort från min fina familj.




Mamma och mormor. Kvinnorna som håller ihop familjen Lundquist/Andersson

Mina älskade syskon! Nina och Jacob

min lilla lillebror till vänster, Fabbe. Vackra Nina till höger

Fina Pappa och min mkt kloka farmor Vesta. Pappa kommer snart hit (tre veckor), farmor kommer till sommaren. Längtar efter båda!


Min senaste familjemedlem, Micke!



Var betyder familjen för dig? Jag brukar inse hur mycket familjen betyder de stunder i livet där jag inte har dem nära till hands, som nu. Hoppas att jag efter mina år utomlands aldrig kommer att glömma hur viktiga de är!



Kärlek
Sara


Friday night

Ikväll ska jag på pianokonsert med brudarna. Alla män är out of town (har glömt att nämna att Micke varit i Malaysia med jobbet hela veckan, inte alls avis…) så blir perfekt med vackra piano-toner och girlsen! 


Ser fram emot en lyxigt avslappnad kväll!


Precis så här vill jag att min fredag ska vara. Relaxad men GLAMMIG! Tror att pianokonsert och en drink med girlsen kan uppfylla mina drömmar!


Kärlek
Sara
 


Fynda!

Jag har inte riktigt fått kläm på det där att visa shoppingfynd på bloggen. Är inte helt bekväm med att visa de klassiska "dagens outfit" eller "veckans fynd" som är så poppis i bloggvärlden. Vet inte om ni är det minsta intresserade av det heller…? Dock vet jag att många som kommer till Shanghai lockas av just shoppingen. Med rätta, den är GOOD! Tänkte därför visa er ärtans outfit, ett av mina favvo-Shanghaifynd. En klänning jag shoppade på ett märkesoutlet som ligger ca 1 timmes bilfärd bort (70 kr med taxi). Märket är "Guess" och JA den är äkta, 350 kr. Ett toppenfynd!





Gör mitt bästa för att se då där bloggcool ut. In med magen, höften på sne. Ser ju bara liiiite obekväm ut :-) Lyckas iaf visa er den fina puffärmen!




Kärlek
Sara


Ärtans vänner

Igår var jag svensk, ultrasvensk!


Var på julmiddag med ett gäng som kallar sig för ärtans vänner. Ärtans vänner ses på torsdagar, fast bara varannan månad. De äter ärtsoppa, dricker punch och frossar i stundentsånger, igår med tillhörande jultema. De har en klassisk studentikos sittning med andra ord! Jag har saknat sittningar, detta studentens fröjdearrangemang.  Jag har saknar alla töntiga skämt och extraverserna som bara vi universitetsstudenter kan. Igår var vi ca 30 pers i olika åldrar som alla skrålade "härjarvisan", hödtidligt drack insmugglad punch och åt köttbullar. Det kändes precis som hemma!



Julamaten med snapsglaset i bakgrunden



Oxå Sveriges nationalsång, så klart!


Kärlek
Sara


Vad väljer du?



Vad vill du helst ha?


Kärlek
Sara


Julkaffe

Jag är beroende… I helgen provade jag Starbucks julkaffe, med nöt och kolasmak. Jag är fast. Idag är det fjärde dagen i rad jag hämtar denna smarriga  julkaffe från Starbucks. Jag som inte ens tycker om kaffe!




Mmmmmums!




Tur att de bara säljer den över jul, annars hade det sprutat SÖTsliskigt kaffe ur öronen på mig. För det goda samvetes skull skippar jag iaf grädden!



Starbucks är världigt poppis i Shanghai. Du behöver inte gå långt för att stöta på ett Starbucks, enligt deras hemsida har de 112 cafer i stan. Det är så poppis här att det kinesiska ordet för Starbucks "xing ba ke" även går att använda som ordet "cafe".  För kineserna symboliserar Starbucks västerländs lyx. En latte här kostar lika mkt som hemma, ca 30 kronor. Det är väldigt mkt för en Shanghaines som i genomsnitt tjänar 3000 kr/månaden.


Shanghai, kontrasternas stad



Kärlek
Sara

 


13 km!

Idag har jag sprungit 13 km! Heja heja mig! Det är nog det längsta jag någonsin sprungit! Tack och lov för ljudböcker, annars hade det aldrig gått :-)

 

Jag är sååå nöjd! Röd i fejan, men nöjd!

 

Kärlek

Sara


Vem är du?

På en arbetsplats finns alla olika sortes människor. Det syns inte minst på varje persons arbetsplats. Genom att ta sig en titt på ett skrivbord kan man utläsa många personlighetsdrag. Den ordentliga, den stökiga, kaffe narkomanen, den som gillar godis, post-it tönten, familjepersonen… Varianeterna är oändliga.




Det här är mitt skrivbord. Jag gillar tomma ytor. Även om jag inte lyckas helt under dagen.



I Kina finns dock en sort som i alla fall jag inte sett hemma i Sverige. Nallediggaren! En nallediggare är en person som överöser sitt skrivbord med nallar, blommor, småfigurer… Krimskrams med andra ord, med betoning på nallar. Så här kan deras skrivbord se ut:



Hur många nallar hittar du i denna djungel?


sötisar!

Denna lilla gris står på min chefs skrivbord. Hon är 36 år, chefen alltså.


en romantiker bland alla nallediggare



Vilken skrivbordstyp är du?




Kärlek
Sara


Boots

Idag kom mina stövlar, levererade till dörren! Efter mkt vånda valde jag ett dyrt par och hoppades på kvalitet. Jag är mycket nöjd. 150 kr fattigare är jag numera ägare till ett par svarta Hunters. Orginalet kostar 90 Pund. Jag undrar, ser du skillnad?




Mina nya stövlar! Eller?

eller är det dessa jag numera äger?





Min vän Jenny äger dessa. De är äkta. Tror jag :-)


Kärlek
Sara


Whats your name?

De flesta kineser som är i kontakt med västerlänningar har ett engelskt namn. På västerländska bolag så som IKEA så använder man bara de engelska namnen, även mellan kineserna. Det är vanligast att man skaffar sig ett engelskt namn i 20 års ålder, man väljer sitt namn själv. Vanliga namn är Tiffany, Candy eller Kitty. På IKEA har vi en Helmut och en Rambo. Andra exempel följer nedan.

 








Det är också vanligt att vi västerlänningar får ett kineskt namn då vi flyttar hit. Det har både jag och Micke fått. Dessa används nästan aldrig utan är mest för visitskortets skull :-). Det är våra kollegor som valt våra namn och tanken är att de ska påminna om våra västerländska namn. Mickes namn låter ungefär Wei Ming Kai och betyder typ smart och öppen. Kai är namnet på en stor och framgångsrik kinesisk krigare. Mickes namn är så bra att det ofta går ett imponerande sus genom salen då han presenterar sig (jag skojar inte). Mitt namn är inte lika imponerande. Det låter ungefär "Lin Qiu Si" och betyder "thinking in the forest of autom". Jag försökte få namnet "den tänkande draken" men det fick jag inte för mina kollegor, det var tydligt inte passade för västerlännignar. Well well.




Mitt visitkort, mitt namn står längst upp




Mickes visitkort, hans namn står längst upp




Vad skulle du vilja heta?


Kärlek
Sara


Yoga

Veckans första jobbdag är avklarad :-) Jag är på väg mot 90 minuters yoga.


Jag tränar yoga på ett av Shanghais mest poppis yogaställe, yplus. Det är en upscale studio med grymma lokaler. Man får handuk, tvål, tops (?) och vatten när man kommer. Min yogamatta förvarar jag där vilket gör träningen ENKEL. Inget behov för en stor träningsväska. Nina och Zuzana tränar också på yplus så har jag tur får jag trevligt träningssällskap. Då spenderar vi måååånga minuter i juicebaren efter klassen. Det enda negativa med yplus är att ledningen är lite ostrukturerad och man får slåss om att få plats på klasserna. Det gäller att komma ihåg att ringa och boka. Ett evigt gissel….  Instruktörerna på yplus kommer från hela världen är helt fantastiska, ikväll ska jag träna för en ryss. De jobbar alla med yoga på heltid. Har aldrig mött ett ställe med så många instruktörer i världklass!




Här ska jag svettas de närmaste 90 minuterna




Nahmaste!
Sara


När andra ljuset brinner...

Det går faktiskt att få riktiga julkänslor i Shanghai! I lördags var jag på SVENSK adventsgudtjänst, det var så mkt svensk jul att jag nästan blev rörd till tårar. Svenska Shanghaikören sjöng "tipp tapp" och hela "församlingen" skrålade till gläns över sjö och strand. Det var helt fantastiskt att sitta där bland alla blonda kalufser, se söta barn tända adventsljusstaken och lyssna på prästens kloka svenska ord!




två söta barn tänder första och andra ljuset!


Shanghais kör var riktigt duktiga och framkallade knotterhud på lilla mig!


Prästen sa som sagt många kloka ord (de brukar vara bra på det, prästerna). Han pratade om vikten av väntan och längtan ställde oss frågorna:


Vad drömmer du om?
När du längtar, vad längtar du efter då?
Vad kan du tänka dig att offra för att få just det?



Kärlek
Sara


Dagen efter

Igår var dagen efter alla cocktails... Det gick således ganska långsamt igår, speciellt för Micke :-) Vi tog sovmorgon, käkade efter-fest-lunch och gick en riktigt lång prommis. Även om Micke och jag inte var på topp så var Shanghais väder det. Solen lyste från en klarblå himmel vilket inte händer ofta här. Det var riktigt mysigt att prommenera hand i hand genom Shanghai.





Trötta men glada! Loggan för vårt boende i bakgrunden.




Vi tog utomhus-rulltrappan till lunchstället. I Shanghai är det väldigt vanligt med utomhus-rulltrappor. Ofta är de vanliga trapporna helt tomma medans det är en lång kö till rulltrapporna.





Micke var mycket trött... Men lyckades ändå klämma en hel burgare. Vi käkade på Blue Frog, ett bra burgarehak.






Vardags-Shanghai i bilder. Ett gatukök a la Shanghai, nudeltillverkning, en skräddare. Det är mycket action på Shanghais gator. Som vanligt kan du klicka på bilderna för att få en större bild.






Tittade in i en gränd och hittade en löparbana inklämd mellan husen, otippat. Ännu mer otippat är trosorna i förgrunden, hihihihi!


Hälsade på hos Ellinor som jobbar i en butik. Underbara kläder för västerlänningar! Köpte en fin liten topp. Det blir nog fler besök på Ellinors jobb!




6 timmar senare la vi oss i soffan och SLAPPADE. Såg filmen "UP", jag grät floder... En sån vacker film! Hoppas att du hade en lika mysig söndag som vi!


Kärlek
Sara


fix

Här pågår fix inför kvällens cocktail party. Vi blir ett gäng som kommer dricka yammi drinkar! Vad är dina planer?






Kunde inte låte blir att köpa den nya absolutflaskan. Hur cool är inte den?!



Kärlek
Sara


hemlängtan

Vi längtar hem. Funderar om en hemfärd över jul är värd förlusten av flygbiljetterna till Filippinerna....




Sverige?



eller Filippinerna?



Kärlek
Sara


Happy helg!!!!

Äntligen helg, nu kör vi!!!





Kärlek
Sara


Fimpa!

Shanghais uteliv är fantastikt!

 

Jag skulle vilja påstå att det slår Skånes uteliv med hästlängder. Klubbarna här är större, coolare, häftigare, fler, more happening… Barerna är trendigare, mer hippa, snyggare. Det finns något för alla smaker här och har man lust kan man "go bar-hopping" varje dag i veckan. Igår var jag på en av Shanghai lite mer avslappnade ställen, Cottons. Drack ett glas vin, åt en sallad och hängde.  Perfect. Men så kom jag hem och påmindes åter igen av den lilla detaljen som gör att Shanghai barer trots allt faktiskt inte riktigt håller måttet. Jag STANK rök! I Shanghai är det tillåtet att röka i barer, på restauranger, på klubbar. Helt plötsligt längtar jag efter HIPPs rökfria dansgolv eller Hercules rökfria barhäng….






Kärlek
Sara


Ladies

Ikväll träffar jag tjejerna för en ladies night. De är numera mycket viktiga, våra ladies nights. Vi försöker få ihop det varje vecka, mycket mysigt att snacka bara vi brudar! Ikväll ska vi först fixa naglarna (det blir fest hemma hos oss på lördag så fina naglar är ett måste) sedan går vi till Cottons. De har "köp två få tre drinkar" för ladies på torsdagar. Nice!



Kvällens gäng. Jag, Ellinor, Nina och Zuzana

 

Kärlek
Sara


Vargas grill

Igårkväll firade vi VÅR dagVargas, en grillbar.





Vargas startades och ägs av Eduardo Vargas, troligen en av de mest berömda restaurangägarna bland oss expats i Shanghai. Han ligger bakom många av inneställen så som Azul och Bambou. Vargas grill har fokus på just grillen och maten är FANTASTISK! Vi valde att skippa huvudrätten och delade på ett gäng starters istället. Akta dig för deras grillade tonfisk, MUMS! Förutom att maten än underbar så har de även lycktas med både bra service och cool inredning. I restaurangen har Eduardo samlat på  sig en konstsamling med läckra 50 tals pin-uppor. SNYGGT! Prislappen är ok, lite dyrt med helt klart värt varenda krona.  Micke och jag har utnämt Vargas grill till vårt nya favvoställe, nästa gång satsar vi på deras populära brunch!

 




långt bak skymtar en av pin-upporna


Kärlek
Sara


Long life

Förutom att jag idag firar Micke och mig ♥  så har jag även firat min chefs födelsedag. Vi firade Jon med en riktig braklunch. Till min besvikelse bjöds det inte på tårta, i Kina äter man istället nudlar när någon fyller år (inte konstigt att kineserna är smala). Här  råder nämligen ordspråket: långa nudlar = ett långt liv. Helt självklart när man tänker efter! Eller?




Kärlek
Sara


Grattis på 3 års dagen!

Hipp hipp HURRA! Idag firar Micke och jag tre år! För exakt tre år sedan träffades vi för första gången hemma i mitt kök på studentlyckan. Vem hade kunnat ana att vi skulle leva tillsammans i Kina tre år senare?! Inte jag i alla fall men jag är mycket ♥LYCKLIG♥ att så blev fallet! Idag går alla mina pussar, kramar och all min kärlek till min absoluta favvoritperson - Micke!

Jag älskar dig ♥









Kärlek
Sara


Godis är gott?

Jag blir ofta bjuden på diverse smågodis på jobbet. Jag har lärt mig att tacka nej till torkad fisk, anknacke och sliskiga drycker. Däremot tackar jag alltid ja till karameller och choklad :-) Idag fick jag två gröna kolor av en kollega. Mums tänkte jag som slarvat med frukosten. Glad i hågen började jag snabbt mumsa på en kola med äppelsmak (trodde jag). Det var inte äppelsmak. Jag hade smaskat i mig en söt kola med smak av tång. Fy farao säger jag bara! Den kolan åt jag INTE upp!



Kärlek
Sara


RSS 2.0