Mer dusch till mammorna!

Vänner, jag har skrivit om det förr men det här med kinesiska kvinnor och att föda barn är ju bara sååå intressant. Kommer du ihåg det där med mjölken tillexempel?! Om inte så titta här. Idag tänkte jag berätta om saker man ska akta sig för efter det att man fött sitt barn. Så här är det nämligen:

 

 

Kinesiska kvinnor ska enligt tradition ligga och vila i en hel månad efter förlossningen. En tradition som tillämpas även idag, bland annat av mina kollegor. Under denna månaden ska kvinnan bara ta det lugnt och vila, hon får inte ens sätta ner en fot på golvet (då riskerar man nämligen att lida av spruckna hälar hela livet…?!). Föräldrarna hjälper till att ta hand om barnet, ibland även en "spädbarnsnanny". Intressant är att kvinnan förutom att inte lämna sängen absolut inte får duscha. Att tvätta av sig med en tvättlapp är ok men man får inte ställa sig i en dusch och blöta ner hela kroppen. Tvätta håret är inte att tänka på. Detta gäller direkt efter förlossningen, ingen dusch. För mig en ganska så obehaglig tanke men verklighet för de flesta kinesiska kvinnor.

 

 

Jag har hört att denna tradition grundats i att man förr bara hade en stor badbalja att tvätta sig i som många personer delade på. Vattnet var således inte riktigt rent och risken för infektion ökade om man hoppade ner i det smutsiga vattnet direkt efter förlossning. Det resonemanget kan jag köpa (om det nu är sant). Men idag, i Shanghai där man har tillgång till egen dusch och i det flesta fall varmt vatten. Nja, då kan jag inte riktigt köpa teorin. Mer dusch till mammorna säger jag!

 

 

Vad säger du?

 

 

 

 

 

Kärlek

Sara


Kommentarer
Postat av: Malin

Lite mer om dom som föder barn. Inget smink och inga kontaktlinser. Barnet kan få sneda fötter. När man fött barn så ska man även äta en soppa tillredd på en hönas blod, det ska droppa ner från den avskurna halsen i "soppan". Finns finns det underliga (för oss svenskar) saker i kina.

Fin blogg!

2011-01-13 @ 11:17:22
Postat av: Anna

Låter galet i svenska öron men hoppas de tror på det åtminstone.



Ang. Malins kommentar: finns det inga vegetarianer/veganer i Kina?

2011-01-13 @ 12:56:14
URL: http://annaibyen.blogspot.com
Postat av: Christin

Oh My :-S

Väldigt intressant att läsa!

2011-01-13 @ 15:09:49
URL: http://www.piccolacasa.wordpress.com
Postat av: Fnulan

Nä öööö usch å fy... fatta som man blöder efter en förlossning, går ju inte att hålla sig ren utan dusch. USCH!!

2011-01-13 @ 21:00:06
URL: http://www.fnulan.se
Postat av: Hanna

ja det där faller inte mig i smaken..

Vet du också att barnen får synfel om mamman inte äter tillräckligt många sesamfrön under graviditeten! haha!

Frågan är, hur mycket sanning ligger det i det hela egentligen, och hur mycket av det vi gör under en graviditet sen som totalsjukt av dem?

Vi får nog ta och luska vidare på ämnet ikväll.. ;)

2011-01-14 @ 01:10:25
URL: http://hemmahoshanna.blogg.se/
Postat av: sara ♥

Hahahaha, det finns så många konstiga påfund för gravida kvinnor här I Kina. Man kan skriva en hel bok om det :-).



Anna, det finns faktiskt väldigt få vegetarianer/veganer I Kina. Att vara det skulle vara grymt svårt, här använder man kött som smaksättning så det är kött I nästan alla veg-rätter.

2011-01-14 @ 02:59:29
URL: http://lifeinshanghai.blogg.se/
Postat av: Martin

Här i Singapore finns det kineser som äter moderkakan... Tydligen torkar man den och sen så festar hela familjen på den! HELT SJUKT!



För att inte tala om alla saker man ska göra efter barnet är fött, vet inte hur många gånger mina kollegor tjatat på mig att vi ska raka Wilton för att hans hår ska bli finare osv... Man blir ganska trött efter ett tag... Mina kollegor blev helt förfärade när de kom hem till oss för att hälsa på en vecka efter förlossningen och Tina gick omkring barfota hemma... : )

2011-01-14 @ 03:06:02
URL: http://tinamartinsingapore.blogspot.com
Postat av: Fru Björnsson

Underbar läsning!

2011-01-15 @ 06:12:37
URL: http://srilankainmyheart.blogg.se/
Postat av: Agneta

- man får inte duscha eller tvätta håret på en månad (nästan allt inom 1 månad, den absolut viktigaste). Det har med en kvinnas qi att göra, den är väldigt låg så man ska försöka behålla allt skit som ett lock som hindrar att mer qi sipprar ut, men med flottigt hår så går det inte (?? ;) )

- man får heller inte gå utomhus. AJA BAJA! Jag har fått skällsord av gamla kärringar som tyckte jag inte hade någonting ute att göra med en sån liten bäbis.

- du får inte äta glass eller dricka kalla drycker. (hur kul är denna regel på sommaren när det är varmt och fuktigt och du bara smälter bort). Men detta får du heller inte äta när du är gravid... Och naturligtvis går även kaffe bort.



Det du FÅR göra är att vara hemma (alternativt på ett "BB-hotell" som kostar här i taiwan jättemkt, inte ovanligt 20-25 000 kr för 1 månad!), en månad. Spring omkring i en ful pyjamas och glo på tv och lämna bort din nyfödde älskling till ett gäng sköterskor som ändå får betalt för det...



ps. "torrschampo" går dock hem hos kinesiskorna. haha.. kul nästan jämnt.

2011-01-15 @ 12:38:15
URL: http://agataragata.blogspot.com

Säg nått här:

Du heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0